Stvari koje sigurno niste znali o laku za nokte!

Milioni žena ga svakodnevno koriste, a ne znaju ove zanimljivosti o njemu! Lak za nokte uljepšava naše ruke, i cjelokupan izgled, već vijekovima unazad.Povezane vesti Često se njegovane, manikirane ruke uzimaju kao jedno od “mjerila” dobre stilizovanosti žene, a evo deset stvari koje niste znali o laku! Star je 5.000 godina Postoje naznake da se […]

Milioni žena ga svakodnevno koriste, a ne znaju ove zanimljivosti o njemu!

Lak za nokte uljepšava naše ruke, i cjelokupan izgled, već vijekovima unazad.Povezane vesti

Često se njegovane, manikirane ruke uzimaju kao jedno od “mjerila” dobre stilizovanosti žene, a evo deset stvari koje niste znali o laku!

Star je 5.000 godina

Postoje naznake da se na drevnoj teritoriji Kine, više od 3.000 godina prije nove ere, koristila mješavina pčelinjeg voska, bjelanaca i pigmenta iz povrća kako bi dame iz visokog društva imale namazane nokte.

U drevnom Egiptu, boja noktiju označavala je klasu – dame iz nižih staleža nosile su svijetle i neutralne boje, dok je vatrena crvena bila rezervisana za ljepotice visokog roda.

Tamni lak se zaista brže ljušti

Iako mnoge dame misle da se oštećenja na lakovima jačih boja samo bolje vide, jer je kontrast između laka i nokta izraženiji, to nije tačno. Lakovi tamnih, jakih boja zaista se brže ljušte od onih neutralnijih i svijetlijih. Razlog leži u činjenici da ovakvi lakovi imaju veću pigmentaciju, odnosno drugačiju konzistenciju od “lakših” boja.

Da biste izbegli guljenje laka sa vrhova noktiju, tamnije lakove mažite u što više tankih slojeva, umjesto u dva deblja.

Kako se bira boja

Najviše volite neku određenu boju na noktima? Taj izbor nije nasumičan, kažu stručnjaci. Brojna istraživanja pokazala su da odabir laka ima veze sa našim mislima ili osjećanjima. Crvenu boju tako biraju samouvjerene žene, ali i one koje misle da im je potrebno još malo samopouzdanja, ružičasta je za smirene i osećajne, a neutralna za žene koje ne žele da ih bilo šta opterećuje.

Možete i sami da ga napravite

Na Internetu postoje brojni tutorijali za pravljenje laka za nokte, a najlakši način je da pomešate providni lak sa izmrvljenom omiljenom sjenkom za oči i tako dobijete željenu boju, koja će se uklapati u kolorit vaše šminke.

Preporučuje se “odmor”

Iako većina žena voli da uvijek ima lijepo manikirane ruke, dermatolozi ipak preporučuju da se lak ne nosi svakog dana. Da bi nokti bili zdravi, preporučuje se da svake tri nedelje napravite pauzu od po tri dana i pustite nokte da “dišu”.

Gde držati lak?

Sigurno ste čuli savjet da bi ga trebalo držati u frižideru, ali on nije u potpunosti tačan.

Da, lak za nokte koji se drži u frižideru će imati duži rok trajanja, ali će zapravo početi hemijski da se menja. Hladnoća može dovesti do kristalizacije sastojaka, koja uništava konzistenciju. Da bi vam lak u bočici što duže trajao, držite ga na suvom mestu, na sobnoj temperaturi, bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti.

monodo.rs

Pretraži