Poboljšajte zdravlje sokom aloa vere

Ako želite početi voditi više računa o svom zdravlju, preporučujemo da počnete sa sokom aloe vere. Ova čudotvorna biljka pomlađuje, revitalizira, obnavlja kožu, štiti od bolesti i ublažava bol. Najpoznatija uloga biljke aloe vere je ona u industriji preparativne kozmetike za njegu kože, međutim, ona je daleko poznata po mnogim zdravstvenim dobrobitima i primjenama. Posljednji […]

Ako želite početi voditi više računa o svom zdravlju, preporučujemo da počnete sa sokom aloe vere. Ova čudotvorna biljka pomlađuje, revitalizira, obnavlja kožu, štiti od bolesti i ublažava bol.

Najpoznatija uloga biljke aloe vere je ona u industriji preparativne kozmetike za njegu kože, međutim, ona je daleko poznata po mnogim zdravstvenim dobrobitima i primjenama. Posljednji hit osoba koje tragaju za “izvorom života” i mladenačkim duhom, ali i tijelom, pod stare dane je sok ove biljke. Samim okretanjem prirodi, imamo na izbor mnoga rješenja.

“Aloe vera je biljka koja je jako ljekovita. Njezin se gel koristi za opekotine, protiv uboda komaraca, a njeno oralno uzimanje podiže imunitet i pomaže nam da se osjećamo bolje i prije oporavimo. Najčešće se konzumira u obliku soka. Sadrži 20 od 22 esencijalne aminokiseline, sedam od osam esencijalnih masnih kiselina, enzime, salicilnu kiselinu, što znači da djeluje protuupalno, i mnoge druge korisne tvari”, rekla nam je magistra farmacije Maja Čamber.

Probava

 

Istraživanja su pokazala kako je potrebno redovno piti par čaša soka aloe vere dnevno kako bi se značajno poboljšala probava. Sok koji se dobiva iz gela, tj. mesnatog središta ove biljke može ukloniti toksine i druge nepotrebne materije koje se često znaju zalijepiti za površinu crijeva. S vremenom one se nakupljaju i mogu postati zapreka u normalnom prohodu probavljene hrane kroz trakt, a tijelo na ovaj način gubi dio svoje snage iskorištavanja nutrijenata iz konzumirane hrane.

U svijetu postoji oko 200 vrsta Aloe vere, ali samo četiri imaju ljekovita svojstva. To su: Aloe ferro, Aloe saponaria, Aloe arborensis i Aloe perrvi.

Osim što nas čisti ovakvog otpada, sok aloe vere pomaže u regulaciji kiseline, te tako smanjuje rizik čireva i mnogih upala crijeva. Ova mesnata biljka sadrži aloin, te je zato i jak laksativ. Dok je iz soka od aloe odstranjen aloin, gel često sadrži ovaj laksativ.

Štiti od bolesti

 

U ayurvedi se aloe vera zove princezom s obzirom da blagotvorno djeluje na menstrualni ciklus i ženski reproduktivni sustav, a njen sok može poboljšati i ojačati imunitet. Ovo je posebno važno u proljeće i jesen kada je sezona prehlada u punom mahu ili kada nas stres i umor savladaju i preuzmu.

Sok aloe vere stimulira stvaranje bijelih krvnih zrnaca, koje su odgovorne za obrambene funkcije tijela. Ona se suprotstavljaju virusima i bakterijama koji uz njeno prisutstvo nemaju šanse.

Istraživanja su pokazala kako je aloe vera u redukciji psorijaze bolja od uobičajenih steroidnih krema. No, stručnjaci napominju da bi ova biljka ipak trebala biti tek alternativni tretman za blaži ili srednji stupanj kožne bolesti.

Uz kraljicu svih biljaka, i vaši su zubi i desni sigurni! Gel za pranje zubi u kojem je aloe vera glavni aktivni sastojak pokazao se jednako učinkovitim ili u nekim slučajevima čak i boljim pri uništenju bakterija u ustima u odnosu na druge paste za čišćenje zubi. Aloe vera također smanjuje bol jer sadrži antrahinon, organsku tvar koje djeluje protuupalno.

Jednako kao i topijsko nanošenje gela aloe vere, njen sok  velikoj mjeri umiruje upale. Primjerice, osobe koje opate od artritisa mogu se okrenuti prirodi kako bi ublažile svoje nesnosne i kronične bolove u zglobovima.

Sok aloe vere u mnogim je istraživanjima dokazano jedan od korisnijih dodataka prehrani, koji nam na prirodni način pomažu prebrodjeti probleme i bolesti.

Aloe vera sok je vrlo jednostavan za pripremu što znači da nećete imati problema ako ga želite svakodnevno konzumirati. Recept je sljedeći:

  1. Jedan list aloe vere odrežite i operite.
  2. Nakon toga list prerežite na pola kako biste žlicom mogli izdvojiti gel iz unutrašnjosti lista.
  3. Nakon što izdvojite gel, stavite ga u blender i dobro izmiješajte.
  4. Dvije male žlice gela stavite u jednu šalicu vode.
  5. Ostatak gela iz blendera možete staviti u staklenku i držati u hladnjaku najviše tjedan dana.

Prije upotrebe soka od aloe vere u ljekovite svrhe, svakako se prije savjetujte s ljekarom.

ordinacija.vecernji.hr

Pretraži