8 stvari koje zimi ne biste trebali raditi s kosom

Ako želite znati kako da se brinete o kosi u toku zimskih dana, morate joj dati više ljubavi i pažnje, umjesto da idete jednostavnijim putem. Kad razmišljate o rutini njegovanja kože i kose za vrijeme zimskog perioda, možda se čini kao da ne trebate raditi mnogo stvari. Stavite više kreme, kapu na glavu i to […]
Ako želite znati kako da se brinete o kosi u toku zimskih dana, morate joj dati više ljubavi i pažnje, umjesto da idete jednostavnijim putem.

Kad razmišljate o rutini njegovanja kože i kose za vrijeme zimskog perioda, možda se čini kao da ne trebate raditi mnogo stvari. Stavite više kreme, kapu na glavu i to je to ? Ipak, nije tako jednostavno. Ako želite znati kako da se brinete o kosi u toku zimskih dana, morate joj dati više ljubavi i pažnje, umjesto da idete jednostavnijim putem.

Zapravo, u pitanju su mali detalji koji imaju najveći uticaj na kosu u toku zime. Možda neke strategije koje već koristite nisu dobre. Evo kako možete izbjeći pogrešne metode:

Previsoka temperatura

Kada dođe zima počnemo grijati zatvorene prostore, uključujući automobile i kancelarije. Čak iako se vi osjećate dobro, visoka temperatura prostora može biti jako štetna za vašu kosu s obzirom da ona dovodi do dehidratacije i pucanja kose. „Zadnje što trebate učiniti je dodatno isušiti svoju kosu,“ ističe stilista slavnih ličnosti.

Postoje drugačiji načini da njegujemo kosu i pravimo frizure, pa peglu za kosu ne morate pojačati na najveću temperaturu.  Dovoljno je pojačati i do 200 stepeni.

Ne odmarate svoju kosu?!

Ako imate slobodnog vremena za sebe ili ste na odmoru, dajte i svojoj kosi šansu da se odmori. Umjesto da je stilizirate uz pomoć raznih uređaja, probajte isplesti pletenicu. „Ako želite dobiti volumen, probajte šampon za suho pranje kose. Ja lično volim dodati volumen uz pomoć ekstenzija,“ ističe stilista slavnih ličnosti.

Previše proteina

Ako se pramenovi vaše kose suše i pucaju, dodatna doza proteinskog tretmana je odličan lijek. Međutim, to može biti štetno ako se koristi previše i prečesto (par puta sedmično) ili ako ga držite na kosi duže nego što je preporučeno. S obzirom da je kosa već bogata prirodnim proteinima, prevelika količina može imati suprotan efekat, i umjesto da vaša kosa bude njegovana, ona će postati slabija.

Zaboravljate se boriti s neposlušnom i „frizzy“ kosom

Čak iako zimi zrak nije vlažan kao ljeti, hladno zimsko vrijeme ipak može uzrokovati „frizz“ i pucanje kose ako se često trlja.  Najbolje rješenje za hidrataciju kose je uz pomoć regularnih tretmana i korištenje spreja protiv vlage.

Često pranje kose

Vaša kosa je osjetljiva kao i vaša koža, a previše njegovanja može dovesti do isušivanja kose i tjemena, što rezultira perutanjem tjemena i pucanjem vrhova kose. Cleveland također dodaje da preskakanje jednog pranja sedmično može znatno pomoći.

Pogrešno „uređivanje“

Vjerovali ili ne, odabir zimske odjeće može utjecati na kosu više nego što mislimo. Kape, šalovi i kapuljače na našim kaputima služe da nas zaštite i ugriju, ali u stvarnosti, oni oduzimaju vlažnost naše kose. Da bi se vlažnost zadržala, kosa se treba zaštititi uz pomoć krema i sprejeva prije nego što se uredimo i obučemo. Pokušajte ispod kape nositi svileni šal da vaša kosa ne bi imala direktan dodir s grubim materijalima.

Korištenje pogrešnih proizvoda

Svaki proizvod na bazi alkohola, poput gelova i proizvoda za volumen mogu uništiti kosu. Ako se već borite s dehidratiziranom kosom, izbjegavajte ove proizvode. Preskočite sulfate kada birate šampon i balzam za kosu, i zamijenite gelove i kreme s laganim uljima, shea maslacem, uljem jojobe i drugim sastojcima koji će vašoj kosi dati ono što joj fali.

U toku hladnih dana prava kosa može također biti zahtjevna za njegovati. Previše hidratacije može kosu učiniti masnom i ravnom, a nedovoljno hidratacije može dovesti do naelektrisanja. Možda ćete se namučiti dok pronađete dobre proizvode. Cleveland kaže da možete najviše koristi dobiti iz balzama u spreju.“Ravnomjerno se raspoređuje na kosi,“ dodaje stručnjak. Nanesite ga prije sušenja kose i opet poslije ako je potrebno.

Neko ko ima gustu kosu može koristiti jaču verziju istih proizvoda, s obzirom da i prirodno kovrdžava kosa može postati neposlušna, ako je dugo izložena vrućem zraku. Pored toga, djevojke s kovrdžavom kosom mogu preko dana dodati ulje i serum za dodatnu hidrataciju.

Pretraži