Povratak klasičnim bradama i brkovima koji su se nekad davno njegovali

Zadnjih godina se promijenila svijest muškaraca o njihovom izgledu. Shodno tome su se i uvele nove frizure za muškarce, te oživjeli neki klasični stilovi. Povratak klasičnim bradama i brkovima koji su se nekad davno nosili i njegovali je povratak koji većina muškaraca danas podržava. Piše: Irfan Tepić, berber majstor i vlasnik salona za muškarce BERBER.BA […]

Zadnjih godina se promijenila svijest muškaraca o njihovom izgledu. Shodno tome su se i uvele nove frizure za muškarce, te oživjeli neki klasični stilovi. Povratak klasičnim bradama i brkovima koji su se nekad davno nosili i njegovali je povratak koji većina muškaraca danas podržava.

Piše: Irfan Tepić, berber majstor i vlasnik salona za muškarce BERBER.BA

 

Sada kada je 2019.godina iza nas, možemo kazati kako su neki muški trendovi kose dobro uspostavljeni, a novi samo početak. Zadnjih godina, kao što možete primijetiti promijenila se svijest muškaraca o njihovom izgledu. Vođeni time, tako su se uvele i nove frizure za muškarce, kao i oživjeli neki klasični stilovi. Isto je i za dlake na licu, odnosno bradu. Trenutno stil brade je kombinacija koju nikad prije nismo vidjeli, a s druge strane tu je i povratak klasičnim bradama i brkovima koji su se nekada davno nosili i njegovali.

 

Novi stilovi

 Fade stil frizure je nešto što je postalo jako popularno, te svakim danom fade tehnike prelaze granice i postaju sve bolje i kreativnije. Ovaj stil se dopada većini mlađih muškaraca, a često i onim malo starijim, toliko da se radi i na bradi, a ne samo na kosi. Visoko izbrijani stil, odnosno fade, u kombinaciji sa tačno naglašenom linijom iznad čela je apsolutno nepogrešivi klasik za one koji nemaju bradu, a žele istaći svoj izgled sa frizurom i oblik glave.

Spiky hair je još jedna od najpopularnijih frizura u ovoj godini. Ako to prevedemo onda bi to bili moderni šiljci koji mogu izgledati kao neuredni ili kao uredni koji prate vertikalnu ili klasičnu liniju. Ovaj top trend je moguće primjeniti na sve tipove kose. Nosili su se kratki i duži oblici ovog stila frizura.

Svakako je neizostavno za spomenuti i najnovije stilove frizura sa tetovažom na kosi  Koji idu svakim danom stepenicu više, još dalje, dodavanjem različitih oblika i grafike na kosu i na bradu. Mnogi berberi i frizeri su toliko postali dobri u tome da stvaraju umjetnost na glavi, zapravo to budu i određene slike ili oblici koji počinju na glavi i nastavlju se na licu, odnosno na bradi.

Dizajn kose s naglašenim linijama je također bio veliki trend u modnom svijetu upravo sada i sigurno da će i dalje biti u narednoj godini. Izbrijane linije se mogu rezati na prednjoj ili stražnjoj strani, kao jedna linija ili više i mogu se nastaviti na čelo ili bradu. Često je to kombinacija sa linijom na debljem sloju kose s nekoliko crta izrezanih sa strane u kombinaciji sa visokim fadom, što je morate priznati jako cool frizura.

Češalj izgled na kosi, kombinovan sa fade, odnosno izbrijanim stilom je još jedna frizura koja nikad ne izlazi iz mode. Jako je puno kombinacija moguće napraviti da budete u trendu i da izgledate jako lijepo. Na primjer, možete kombinovati vintage stil sa moderno izbrijanim dijelovima sa strane.

 Klasični stil

Što se klasičnih stilova tiče, nastavlja se sa puštanjem duge brade. U fokusu je jako gusta i duga brada. Za tipove koji ne žele, ili se boje eksperimentisati sa velikom bradom i dalje mogu njegovati kraću bradu, gdje krajnje linije se rade sa fade tehnikom i to će na kraju da izgleda jako dobro. A prednost je što takvu bradu oni sami mogu lako održavati kod kuće. Oni koji se ipak odluče na dugu, gustu bradu, njima uvijek savjetujem da posjete profesionalnu osobu, odnosno berbera, koji će takvu bradu dotjerati, njegovati i prilagoditi crtama lica onoga koji je nosi, jer teško je mogu sami oblikovati kući, a da to izgleda jako lijepo i njegovano. 

Njega brade

Što se tiče održavanja i njege, ljudi sa bradom treba da koriste kombinaciju svakodnevnog pranja brade i održavanja sa uljem posebno rađenim za bradu, iz razloga da bi dlake na licu bile meke, kako bi je bilo lakše oblikovati. U svakom slučaju najbolje savjete možete dobiti od svog berbera, stoga ga uvijek obavezno pitajte za sve što vas interesuje i nemojte sami eksperimentisati, ipak je jako bitno kako izgledate, jer ćete se tako i osjećati.

Savjeti

Lice svakog muškarca je drugačije i brada raste kod nekih malo drugačije. Bitno je odabrati oblik koji pristaje uz neke crte lica, jer mnogima su dlake na licu gušće u predijelu brkova, a tanje na predjelu obraza. Stilovi crne brade mogu biti što god poželite. Kratka ili duga, dotjerana ili razbarušena, oblikovana od strane klipera ili prirode, ali je bitno da je muževna i da lijepo stoji na vašem licu.

Moram spomenuti i to da uz pomenute stilove frizura imamo različite završetke, odnosno da li će na kraju biti sjajni završetak na kosi sa preparatima u obliku pomade koja daje retro look, odnosno to je sada neki spomenuti klasični moderni stil, dok matte paste daju moderan završetak, zavisi kakav zapravo stil želite. Znači bitno je i koje preparate koristimo za pravljenje frizura, te je potrebno da se savjetujemo sa našim frizerom ili berberom.

Najbolji način pri promjeni stila, puštanju brkova, i brade jeste da posjetite svog berbera koji će odrediti oblik, linije i stil, koji poslije možete sami pratiti. Naravno nije svaki berber ni frizer istih kvaliteta, te bi bilo dobro da se posavjetujete i da izaberete onoga koji će najbolje zadovoljiti vaše potrebe za boljim izgledom.

Pretraži