PREVENTIVA I KLIMAZON U PROCESU NJEGE KOSE U TOKU ZIMSKIH DANA

Da, možete preventivno djelovati i njegovati Vašu kosu bez mnogo finansijskih ulaganja, ali budite uporni i promjenite Vašu svakodnevnicu! U „moru“ različitih mogućnosti za njegu Vaše kose često se možete osjećati preplavljeno informacijama, što Vas čini neodlučnim šta da uradite za Vašu kosu koja je ispucala, oštećena ili je izgubila sjaj. Definitivno Vam treba njega […]

Da, možete preventivno djelovati i njegovati Vašu kosu bez mnogo finansijskih ulaganja, ali budite uporni i promjenite Vašu svakodnevnicu!

U „moru“ različitih mogućnosti za njegu Vaše kose često se možete osjećati preplavljeno informacijama, što Vas čini neodlučnim šta da uradite za Vašu kosu koja je ispucala, oštećena ili je izgubila sjaj.

Definitivno Vam treba njega kose, naročito kada izlazite iz ovakvih zimskih dana.

Dugogodišnji rad i iskustvo , razne lokalne i regionalne edukacije daju mi za pravo da sa Vama podijelim i nekoliko korisnih savjeta za sjajniju i snažniju kosu kojoj svi težimo. Nije jednostavno udovoljiti zahtjevima naših klijenata, naročito kada su u pitanju prelijepe banjalučanke, ali sve one na kraju, prije ili poslije, trebaju svojoj kosi vratiti izgubljeni sjaj, osvježiti je i jednostavno učiniti je mekšom i blistavijom. U tom segmentu „LANDI“ se već ističe osvajajući povjerenje nježnijeg pola i gradeći jedan brend u banjalučkom frizerskom svijetu.

U ovim zimskim danima često nam dolaze žene različite starosne dobi sa gotovo istim ili sličnim pitanjima:

  • Šta da radim, kosa mi je suha i ispucala?
  • Može li se vratiti sjaj mojoj kosi?
  • Možete li mi uraditi promjenu, vidite kakva mi je kosa?

Naravno, sve se može uraditi, možete ponovo zablistati, ali treba biti uporan i na kraju naša preporuka će svakako biti da potražite stručnu pomoć Vašeg frizera.

Poznato je da su nagle promjene temperature , zagrijane prostorije , promjene hladnog i suhog zraka karakteristike zimskih dana što utiče na isušivanje kose koja na kraju ispuca i postaje oštećena. Svakako, najbolje je djelovati preventivno, pa Vam preporučujemo prije svega zdravu ishranu. Voće, povrće i omega-3 masne kiseline definitivno će pored ostalih pozitivnih efekata na Vaš organizam pospješiti i zgled Vaše kose hraneći svaku dlaku iznutra dajući joj čvrstinu i sjaj.

Sve karakteristike zimskih dana negativno djeluju na Vašu kosu, a tako oštećena kosa negativno se odražava na izazivanje dodatnog elektriciteta kose, što pravi haos od Vašeg izgleda, a kosu ne možete „ukrotiti“ nikako. Da bi smanjili elektricitet, ublažili ispucalost i oštećenost ne možemo „klikom“ promjeniti godišnje doba i vrijeme, ali možemo sami uraditi sledeće:

  • kosu prati 1 sedmično ili jednom u 15 dana i to mlakom vodom (vruća voda dodatno isušuje kosu),
  • kad god možete kosu sušite prirodno i možete tokom sušenja pošpricati malo laka za kosu,
  • prirodna ulja nanesite i sačuvaćete i pospješiti vlažnost kose (npr. maslinovo ili kokosovo ulje),
  • tokom zime preporuka je adekvatan šampon i primjena nekog od regeneratora koji će zaštititi kosu od spoljašnjih uticaja i dodatno je nahraniti.
  • ako koristite kapu neka bude od prirodnih materijala, jer nedostatak zraka više će mastiti Vašu kosu i isušivati, a ona će ispucati (naša preporuka je umotavanje kose šalovima od prirodnih materijala, npr. svila, vuna i sl.).

 

Ono što Vam svakako mogu reći iz iskustva da zimi ne izlazite napolje ako niste dovoljno osušili kosu, jer mokra kosa je sklonija pucanju.

Definitivno, našim mušterijama preporučujemo sve ono što mogu sami da urade obzirom da je u današnje oskudno vrijeme posjeta frizeru svakako luksuz. Ali redovno šišanje ne možete izbjeći. Vrlo je bitno da zimi redovno šišate kosu, a naročito je bitno šišanje vrhova što će omogućiti lako održavanje kose i to je jedan od preduslova da je pripremite za zimu. Skraćujemo uvijek ispucale vrhove i na taj način sprečavamo i usporavamo dalje pucanje.

Međutim, sve ovo što sam preporučila treba da bude Vaša svakodnevnica i Vaša preventiva.

Često našim klijentima treba frizura, treba promjena. To ne možete brzinski uraditi  bez stručne pomoći frizera. Vašu kosu treba prvo dovesti u red. Osvježena kosa će zadržati potreban volumen i tada možete raditi frizuru. U tom slučaju koristimo profesionalne preparate za njegu kose. Prvo kosu odmašćujemo posebnim šamponima uz upotrebu regeneratora, a zatim nanosimo određenu „liniju“ preparata za njegu kose. Pored toga, mi u salonu „Landi“ koristimo i klimazon- kvarcnu infrared lampu. Riječ je o profesionalnom aparatu za stilizovanje i njegu kose koji omogućava da dlaka bolje apsorbuje preparate za njegu kose. Čitav proces se na ovaj način ubrzava što štedi i Vaše vrijeme provedeno u frizerskom salonu. Širok je spektar tih preparata na tržištu Bosne i Hercegovine. Neki navode da ih ima i oko 600 različitih,ali one koje koristimo pokazali su se izuzetno i naši klijenti su zadovoljni. Kada sprovedemo proces njege kose onda „ulazimo“ u nove zahtjeve klijenata , odnosno radimo frizuru po zahtjevu (promjene kroz različite tehnike šišanja, svečane frizure ili frizure za svaki dan).

Da rezimiramo,

Da, možete preventivno djelovati i njegovati Vašu kosu bez mnogo finansijskih ulaganja, ali budite uporni i promjenite Vašu svakodnevnicu !

Na kraju, ako želite na brži i sigurno uspješniji način vratiti svježinu Vašoj kosi i napraviti neku promjenu posjetite nas ili potražite stručnu pomoć Vašeg frizera.

Biljana Ostić, vlasnik Frizerskog salona „LANDI“
Nikole Pašića 80, Banja Luka
+387 65 917-579
Fcb: frizerskisalonLandi

 

Pretraži