Blanš i njegov utjecaj na kosu

Koliko puta ste čule upozorenja da blanš na kosi znači katastrofu i da bi po svaku cijenu trebalo da ga izbjegavate? Ipak, da biste prešle iz tamnijih u svijetlije nijanse ili izvukle pramenove blanš je neizbježan.   Šta blanš “radi kosi”?   Blanš je najagresivniji proces bojenja kose. Ni jedna farba ne nanosi toliko štete […]

Koliko puta ste čule upozorenja da blanš na kosi znači katastrofu i da bi po svaku cijenu trebalo da ga izbjegavate?

Ipak, da biste prešle iz tamnijih u svijetlije nijanse ili izvukle pramenove blanš je neizbježan.

 

Šta blanš “radi kosi”?

 

Blanš je najagresivniji proces bojenja kose. Ni jedna farba ne nanosi toliko štete koliko blanš. Blanš potpuno depigmentiše dlaku, odnosno uklanja melanin iz nje, potpuno razara kutikulu, podiže je i remeti njenu strukturu da bi dubinski djelovao. Blanširana kosa je žuta, jer je to prirodna boja keratina – proteina od kog je dlaka sastavljena. Dlaka blajhane kosa je predstavljena slikom pod D, u najboljem slučaju C.

Pravilo je prosto – koliki je stepen posvetljivanja, toliko se kosa više oštećuje. Što veća razlika između tenutne boje i konačne, to će vam kosa biti oštećenija. Zato, pretpostavljate, velika većina plavokosih djevojaka ima poprilično oštećenu kosu.
Plavuše sa zdravom kosom – moguće je, samo i isključivo ukoliko su je kosa i prirodno veoma svijetla.

Blajhana dlaka je neminovno oštećena. Njena struktura se može čuvati, održavati, ali nikad u potpunosti popraviti. Blajhana kosa zahtjeva proizvode za zaštitu i zaključavanje vlažnosti u dlaci, jer joj je pirodna zaštita potpuno ukinuta, potpuno je neotporna na sve spoljašnje utjecaje i vrlo lako gubi vlagu. Treba joj mnogo poteina, dubinske hidratacije, i kao što možete petpostaviti -silikona. Čak i povetarac oštećuje blajhanu kosu, a da ne pominjemo fen, presu, češljanje i slično. Bukvalno, zbog trenja o majicu blajhana kosa može da se iskida i otpadne.

Blajhana kosa ne opada zbog blanša, ona se oštećuje, veoma je porozna, kida se i prorijeđuje.
Blajhanje korjena je najštetniji tretman koji možete da uradite. Sa sobom nosi opasnost od opadanja kose u pramenovima, rana i ozbiljnih izgoretina po temenu.

Dakle, ni slučajno blajhati korijen kose!

mogujatosama.rs

Pretraži