Kako na najlakši način skinuti gel sa noktiju kod kuće, piše Lejla Huseinović, master edukator akademije i brenda Luxkraft!

  Za portal Beautiful piše Lejla Huseinović, master edukator akademije i brenda Luxkraft!         Ukoliko su Vaši nokti već u lošem stanju i pred korekciju, donosimo Vam par savjeta za pravilno skidanje i održavanje higijene noktiju do ponovnog odlaska u salon.   Prva stvar koju morate uraditi je skinuti sav prethodno naneseni […]

 

Za portal Beautiful piše Lejla Huseinović, master edukator akademije i brenda Luxkraft!

 

 

 

 

Ukoliko su Vaši nokti već u lošem stanju i pred korekciju, donosimo Vam par savjeta za pravilno skidanje i održavanje higijene noktiju do ponovnog odlaska u salon.

 

Prva stvar koju morate uraditi je skinuti sav prethodno naneseni materijal. Kako­?

U slučaju da imate trajni lak ili akril, onda možete materijal skidati otapanjem. Potreban je 100% aceton, blaznice, aluminijumska folija i turpija. Potrebno je blago isturpijati sjaj s noktiju, kako bi se materijal brze otapao. Blaznice natopite acetonom i svaki nokat zamotajte folijom.

Dužina trajanja procesa topljenja zavisi od vrste i količine materijala, akril morate držati malo duže zbog debljine. Proces otapanja bi trebao trajati najduže 30 minuta. Uvijek provjerite prvo jedan nokat, ukoliko je materijal smezuran i lahko se otklanja onda je vrijeme da počnete proces-ukoliko nije, natopite blaznicu ponovo i pričekajte neko vrijeme pa ponovite postupak. Nakon završenog procesa obavezno nanesite ulje da nahranite dehidrirane nokte i zanoktice!

Ukoliko na noktima ipak imate gel, jedina opcija Vam ostaje da ih skidate polako sa turpijom. Bitna stvar kod skidanja gela je da ni u kojem slučaju ne čupate ostatke ma koliko se činilo brže i lakše. Čupanjem gela s noktiju skidate i površinske slojeve Vaših prirodnih noktiju, čime ih činite krhkim, tankim, bolnim i podložnim gljivičnim infekcijama.

Akcenat se u vrijeme pandemije stavlja na što redovnije pranje ruku. Iako nam je lična higijena sama po sebi razumljiva, svakodnevno pranje ruku često ne shvaćamo dovoljno ozbiljno. Nokti su mjesto nakupljanja nečistoća i bakterija koje mogu dovesti do infekcija i raznošenja mikroba.

U tijesnom prostoru između mesa i nokta zadržava se vlagao, to vrijedi i za kratke nokte, pa je posebno bitno dobro osušiti ruke poslije pranja. Nikad ne zaboravite izribati donju stranu noktiju pri pranju. Topla voda i sapun su sasvim dovoljni ukoliko redovno i pravilno perete ruke i nokte.

Održavanje prirodnih noktiju zahtjeva malo više pažnje od samog odlaska do salona ljepote. Iskoristite ovu pauzu da nahranite i ojačate svoje prirodne nokte. Najbitniji korak ka zdravim noktima je ishrana. Unosite dovoljno vitamina, proteina i hranjivih tvari. Slabi nokti često znaju biti pokazatelj nedostatka vitamina A, B, C kao i željeza. U prehranu uvrstite namirnice bogate istim vitaminima.

Za one koji imaju malo više vremena, jednom sedmično mozete napraviti i prirodnu masku za svoje nokte. Sve što Vam je potrebno je:

  • 3 kasicice maslinovog ulja
  • 1 kasika soka od limuna sa bjelancetom

Držite ruke u smjesi bar 15 minuta, a nakon toga samo isperite toplom vodom i namažite ruke zaštitnom kremom iz kolekcije Lux Craft.

Pretraži