Kako putovanja utječu na raspoloženje čovjeka?

Photo by Element5 Digital Putovanja su idealna prilika da napravite pauzu od posla i svakodnevnice, uživate u kvalitetnom vremenu provedenom sa porodicom i posjetite neko novo mjesto. Međutim, da li vas odmori zaista čine srećnijim? Da li svako putovanje ima pozitivan utjecaj na naše raspoloženje? Da li nas putovanja čine srećnijim? Istraživači iz Holandije naveli […]

Photo by Element5 Digital

Putovanja su idealna prilika da napravite pauzu od posla i svakodnevnice, uživate u kvalitetnom vremenu provedenom sa porodicom i posjetite neko novo mjesto. Međutim, da li vas odmori zaista čine srećnijim? Da li svako putovanje ima pozitivan utjecaj na naše raspoloženje?

Da li nas putovanja čine srećnijim?

Istraživači iz Holandije naveli su određene parametre kojima su određivali efekat koji putovanja imaju na sveukupnu radost pojedinca i koliko ista traje. Proučavali su nivo poboljšanja raspoloženja među 1.530 odraslih, od kojih su se njih 974 odlučili za odmor tokom te 32 nedelje, koliko je trajalo istraživanje. Studija objavljena u časopisu „Primenjeno istraživanje kvaliteta života“ (Applied Research in Quality of Life), pokazala je da je najveći podsticaj zapravo planiranje odmora. Neosmišljeno i neorganizovano putovanje eliminiše skoro sve benefite puta. Nakon odmora, nivo dobrog raspoloženja za mnoge ubrzano opada na osnovni nivo. Količina stresa ili relaksacije koju putnik iskusi na odmoru čini se da veoma utječe na raspoloženje nakon putovanja.

Kratkotrajna euforija

Jedan od razloga zašto raspoloženje opada nakon odmora možda je i stres uzrokovan povratkom na posao. Za neke je i putovanje samo po sebi stresno, a razlozi koji su najčešće navođeni odnose se na neslaganja sa partnerom ili zbog zarađene prehlade na putu. U istraživanju se navodi da ostaju pitanja o tome da li se radi o određenom periodu tokom godine, vrsti putovanja i drugim faktorima koji mogu da utječu na stanje svjesti i dobrog raspoloženja nakon odmora.

Studija je pokazala da nije pronađena nikakva veza između dužine trajanja odmora i sveukupne euforije. Kako najviše uzbuđenja ima tokom planiranja i očekivanja putovanja, prijedlog je da bi ljudi bili mnogo više zadovoljni sa nekoliko kraćih odmora tokom godine nego od jednog dužeg. Savjet je da, ukoliko imate dvije nedelje za odmor, podijelite ih na dva odmora od po nedelju dana. Također, bićt ćete raspoloženiji i radosniji tako što ćete više pričati o samom putovanju i diskutovati sa drugima pred put.

Ključni savjeti za bolje putovanje

Fokusirajte se na detalje. Najveći stres zapravo predstavlja nedovršena organizacija: neizvjesnost, transport i saobraćaj, trošenje vremena na shvatanje kako određene stvari funkcionišu i nepoznavanje nove okoline. Pokušajte da riješite te probleme na vrijeme, konsultujte se i informišite čitajući zanimljivosti vezane za destinaciju koju planirate da posjetite.

Planirajte unapred. Ukoliko želite da vaše putovanje protekne bezbrižno, spontanost ostavite za sobom. Istraživanja su pokazala da odmori koju su planski osmišljeni bar mjesec dana unaprijed budu u 90% slučajeva uspješniji, a vi mnogo više srećniji i zadovoljniji što je sve kako bi trebalo da bude. Što ranije isplanirate putovanje, to bolje.

putujsigurno.rs

Pretraži