Uradi sama: Dubinsko čišćenje lica

Photo by Andrea Piacquadio Zagađen vazduh, dodirivanje lica prljavim rukama, loša ishrana, neadekvatno skidanje šminke, genetska predispozicija, nedovoljna hidratacija… Ovi faktori ozbiljno ugrožavaju kožu, a o posljedicama je suvišno govoriti – vidljive su svaki put kada se pogledaš u ogledalo. Čak i kad zažmuriš, izbrojiš do pet i ponovo otvoriš oči, pred tobom je ista slika, […]

Photo by Andrea Piacquadio

Zagađen vazduh, dodirivanje lica prljavim rukama, loša ishrana, neadekvatno skidanje šminke, genetska predispozicija, nedovoljna hidratacija… Ovi faktori ozbiljno ugrožavaju kožu, a o posljedicama je suvišno govoriti – vidljive su svaki put kada se pogledaš u ogledalo. Čak i kad zažmuriš, izbrojiš do pet i ponovo otvoriš oči, pred tobom je ista slika, ona za koju bi voljela da je ružan san, a ne gorka realnost.

Naše pore se svakog dana začepljuju masnoćom, prljavštinom i odumrlim ćelijama. Kada se zapuše, na licu nastaju akne i bubuljice. To je alarm koji nedvosmisleno sugeriše da nešto moraš preduzeti, i to hitno! Na scenu stupa dubinsko čišćenje lica, ali nećemo govoriti o skupim kozmetičkim tretmanima, već o onome što možeš sama da učiniš za sebe, i to kod kuće.

Uklanjanje šminke

Jedno je čišćenje, a drugo je pravilno čišćenje. Zato, ukoliko si našminkana, ne zaboravi da prvo temeljno ukloniš šminku sa lica, i to sredstvima na bazi ulja. Oni će te brzo i lako osloboditi masnoća i prljavštine, naročito ukoliko natopljenim tuferom, laganim potezima masiraš kožu od centra prema spoljašnjem dijelu lica. Ne zaboravi da uljani proizvod ispereš mlakom vodom i brišeš se čistim peškirom. Tek sada kreće pravo čišćenje…

Dubinsko čišćenje lica mora postati tvoja svakodnevica, kao pranje zuba

Koža lica, naročito dio oko očiju, osetljivije je od ostatka tijela, pa je neophodna posebna briga o higijeni. Za početak, utvrdi da li je tvoja koža masna, suha, mješovita ili sklona aknama, a onda zaberi preparat koji je namenjen tvom tipu kože. Lice možeš čisti ujutru i uvečer, obavezno mlakom vodom. Poenta je da ukloniš izumrle ćelije i prljavštinu, zato biraj blage gelove, a izbegavaj sapune, naročito ako imaš suhu kožu. Micelarna voda je sigurno najbolji izbor, naročito ona čiji prirodni sastojci dozvoljavaju da ne moraš da je ispiraš. Ona efikasno uklanja prljavštinu, masnoće i šminku, osvježava i hidrira. Ako imaš masnu kožu koristi tonik za lice, naročito u predjelu T-zone: čelo, brada, nos. Za koji god proizvod da se odlučiš, nanosi ga nježnim, kružnim pokretima, nezaboravljajući dijelove uz kosu, uši i vrat.

Savjet:

Ako ih imaš znaš šta je “Sizifov posao” – uporno se vraćaju, bole dok ih cijediš… Zapamti, mitiseri su ništa drugo do proširene pore koje su pune prljavštine i koje se na tvom nosu, čelu i bradi pojavljuju u vidu crnih tačkica. Da ih ne bi bilo, ili da bi ih bilo što manje, čišćenje lica mora biti tvoja svakodnevna aktivnost.

Pročisti pore i to dubinski!

Vrijeme je da otvoriš i pročistiš pore, i to dubinski! Parna kupka ne smije biti previše vruća, a u vodu osim začinskog bilja, možeš staviti i eterična ulja. Prekrij glavu peškirom i pari lice nad šerpom 5-10 minuta, zatvorenih očiju! Pore će se pod utjecajem toplote i vlage otvoriti, a samim tim i lakše očistiti. Ako ti se ne dopada ideja sa šerpom, potopi peškir u toplu vodu sa eteričnim uljima ili biljem, iscjedi ga, a potom ostavi da stoji na licu 10-ak minuta.

Pilingom do glatkog lica

Hemijski pilinzi su često agresivni i mogu prouzrokovati iritaciju, zato se trudi da biraš što prirodnije preparate, jer oni blagotvorno djeluju na izgled lica. Koža će prodisati kada izumrle ćelije nestanu sa nje, biće glatka, mekana i baršunasta. Sredstvo za piling nanesi na vlažnu kožu, kružnim i vrlo nježnim pokretim, u protivnom možeš oštetiti kožu. Kada završiš, temeljno isperi lice vodom.

Maska za lice mora biti prilagođena tipu kože. Bez obzira da li je kupovna ili si je sama spremala u kućnoj radinosti, nakon djelovanja je temeljno isperi, a zatim pola minuta drži hladan peškir pritisnut na lice kako bi se zatvorile pore i izbjegla i najmanja mogućnost iritacije.

Savjet:

Piling nije poželjno raditi više od jednom sedmično, jer epidermalno obnavljanje ćelija traje 3-4 sedmice, zbog čega ne smiješ pretjerivati.

Grand finale

Poslije pilinga, vrijeme je za bezalkoholni tonik. Savršen je za zatvaranje pora, uspješno balansira pH vrijednost kože, omekšava je i umiruje. Tek sada slijedi završni “udarac” – tvoja omiljena hidratantna krema za dan ili noć, koja stavlja tačku na dubinsko čišćenje lica. Redovno održavanje je preduslov mladolikog i zdravog tena, zato ćeš se sljedeći put kada pogledaš u ogledalo zaljubiti sama u sebe!

make-up.rs

Pretraži