Recept: Masku za kosu, koju će Vaša kosa obožavati!

Photo by cottonbreo Naša kosa pamti sve što je prošla tokom ljetnih vrućina, pa je krajem ljeta najčešće suha, ispucanih vrhova, oštećena,  blago rečeno kao slama! Još ako ste plavuša s prirodno kovrčavom kosom, onda je doslovno kao slama i sigurno znate o čemu pričamo kad kažemo da joj treba rekonstrukcija ili obnova! Kupovne maske za […]

Photo by cottonbreo

Naša kosa pamti sve što je prošla tokom ljetnih vrućina, pa je krajem ljeta najčešće suha, ispucanih vrhova, oštećena,  blago rečeno kao slama! Još ako ste plavuša s prirodno kovrčavom kosom, onda je doslovno kao slama i sigurno znate o čemu pričamo kad kažemo da joj treba rekonstrukcija ili obnova!

Kupovne maske za kosu se ne preferiraju osim ako nisu od prirodnih i organskih sastojaka, a ponekad je ono što se nalazi u našoj kuhinji najbolji izbor za brzinski oporavak kose i kože.

 

Maska za kosu od tri sastojka je uobičajena u kućnoj radinosti i sigurno ste već više puta za nju čuli, a možda je i koristili u ovoj ili nekoj drugoj kombinaciji. Najčešće se koristi maslinovo ulje i med, jaje, avokado, banane, pa čak i majoneza.

Tri super moćna sastojka ove moje maske su: kokosovo ulje, maslinovo ulje i med.

Priprema ove maske vrlo je jednostavna i potrebno je svega nekoliko minuta:
2 kašike kokosovog ulja
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika meda

Dobro izmiješajte kokosovo i maslinovo ulje, te polako dodajte med uz stalno miješanje. S obzirom da je med težak, padat će na dno posude, ali ovu masku možete staviti u staklenku s poklopcem i dobro protresti prije upotrebe da se sastojci povežu.

Masku nanesite od korijena do vrhova na cijelu kosu, lagano utrljavajući, te na kraju kosu počešljajte običnim češljem da se rasporedi po cijeloj dužini kose. Kosu zavežite u punđu i pokrijte plastičnom vrećicom. Po želji umotajte i topli ručnik preko svega. Ostavite na kosi barem 30 minuta, te prvo obilno isperite toplom vodom, a zatim operite kosu kao i uvijek sa šamponom i regeneratorom.

Količinu sastojaka prilagodite svojoj dužini kose. Ako Vam je kosa srednje dužine ova količina će vam biti sasvim dovoljna, za dugu kosu možete povećati količinu, a za kratku kosu biti će dovoljno i pola količine sastojaka.

Preporuka za plavuše: u ovu masku možete umiješati i malo limunovog soka za prirodno posvjetljivanje kose, a dobro će doći i za kosu sklonu peruti i masno vlasište.

Toplo se preporučuje da ovu masku radite jednom tjedno, barem nekoliko tjedana za redom i vjerujte da ćete biti oduševljeni rezultatima!

journal.hr

Pretraži