Ojačavanje prirodnih noktiju. Historija i razlika akrila i gela.

Postoji nekoliko popularnih metoda ojačavanja i ukrašavanja prirodnih noktiju. Ojačavanje prirodnih noktiju znači da na vaše prirodne nokte dodajemo materijal koji će ih duže držati čitavim, zdravim i urednim. Za portal BeautiFUL piše: Lejla Huseinović, master edukator akademije i brenda Luxkraft       Ojačavanje prirodnih noktiju je kod nas poznato pod univerzalnim imenom geliranje. Ustvari, […]

Postoji nekoliko popularnih metoda ojačavanja i ukrašavanja prirodnih noktiju. Ojačavanje prirodnih noktiju znači da na vaše prirodne nokte dodajemo materijal koji će ih duže držati čitavim, zdravim i urednim.

Za portal BeautiFUL piše: Lejla Huseinović, master edukator akademije i brenda Luxkraft

 

 

 

Ojačavanje prirodnih noktiju je kod nas poznato pod univerzalnim imenom geliranje.
Ustvari, geliranje je samo jedna od metoda ojačavanja prirodnih noktiju. Odnosno to je metoda ojačavanja gelom, postoji još ojačavanje akrilom i nešto novija metoda ojačavanja gelakrilom

Akril
Akril je tehnika koju prati najviše predrasuda, od toga da je proizvod sa dodatkom vitamina do druge krajnosti o kancerogenosti akrila. Akril ima svoju dugu historiju uspona i padova.
Akril je ubrzo poslije početnog ogromnog uspjeha i otkrivanja 1954. u Americi odakle je i uvezen, doživio masu osuda zbog velikog broja alergijskih reakcija na sastojke.

Kasnije su njemačke kompanije provele niz istraživanja na polju razvoja i poboljšanja kvalitete akrilnog praha. Cilj je bio da se proizvede masa koja je kvalitetnija od prvobitne ali bez negativnog utjecaja na prirodne nokte.
Uklanjanjem akrilne i metakrilne kiseline, postigao se uspjeh a smole koje se trenutno koriste sadrže vrlo male količine kiseline i dokazano je da nemaju negativan utjecaj na površinu prirodnog nokta.

Akril ima specifičan način izrade, suši se u kontaktu sa zrakom. Nešto teža tehnika za naučiti u odnosu na geliranje a i sama obrada akrilnih noktiju zahtjeva više napora jer je akril jako tvrd. Jako je čvrst a izgledom ima blago staklastiji ili umjetniji izgled od gela koji prilično prirodno izgleda.

Geliranje
Tehnika ojačavanja prirodnih noktiju gelom, kod nas i najpopularnija metoda među klijenticama. Ukoliko su vam nokti izrazito tanki, možete također provjeriti razinu mangana u vašem organizmu. Ukoliko imate manjak ovog vitamin možete ga naći u malinama, ananasu, bijelom luku, grožđu, cvekli…
Morate znati da noktima ne odgovara svaka metoda ojačavanja i nadogradnje pa je najbolje informisati se ili pitati majstora kojeg ste izabrali.

Metoda geliranja ili ojačavanje noktiju gelom, ima zadatak da zadrži čitavim, zdravim, lijepim i urednim vaše prirodne nokte. Bilo kratke noktiće ili nešto duže. Geliranje se preporučuje osobama koje ne žele nadogradnju, osobama sa kratkim noktima koji su tanki ili jednostavno osobe koje žele imati lijepe njegovane nokte, kratke ili čak duže čvrste nokte kojima treba malo umjetne jačine. Geliranje obično žele klijentice koje žele što prirodniji izgled noktiju.

Postupak geliranja prolazi tri faze. Povezivanje-baza, osnova, prvi tanki da kažem temelj onoga što planiramo izgraditi. Zatim izgradnja- gradivni, faza modeliranja nokta po tehničkim pravilima. I posljednji zatvaranje-završni. Kada potvrdimo i zatvorimo gotov nokat i tada vidimo konačni rezultat rada. Ukoliko se pravilno radi i redovno dopunjava i sređuje, gel ne bi smio oštetiti prirodni nokat. Ukoliko pri bilo kojoj metodi osjetite ili vidite oštećenja, reagujte.

Gelovi za nokte pojavili su se početkom 80-ih godina u SAD. Međutim, nisu bili dovoljno kvalitetni. Nova manikir tehnika imala je mnoge nedostatke, tako da su krajem osamdesetih sa tržišta povučeni svi tadašnji proizvodi.
Akril je tada nakratko ponovo postao jedina tehnika koja se uspješno održavala na noktima.
Međutim i danas vrijedi neko neosnovano mišljenje da je akril kancerogen , te da strašno oštećuje prirodni nokat.

Jeste li ikada pitali svoju tehničarku da vam objasni tehnike, razlike, prednosti i mane ili jednostavno vjerujete onome što čujete.
Što se tiče predrasuda, možemo reći da je štetnost akrila jednaka štetnosti bilo koje druge tehnike, a pri obradi prirodnih noktiju, ukoliko to radi osoba koja je edukovana za to, ne bi smjelo doći do oštećenja prirodne pločice nokta.

Laički rečeno hemijski sastav oba proizvoda je isti, odnosno to je isti produkt sa različitim strukturama molekula.
Gel je mješavina akrilnih monomera i oligomera.
Monomer je jedan molekul (Mono-jedan, mer-dio) koji se vezuje hemijski za druge molekule.
Oligomer je nekoliko molekula monomera do nekoliko desetina za razliku od polimera gdje je broj molekula monomera neograničen. • Polimerizacija je spajanie velikog broja malih molekula.tj monomera. Monomera ima mnogo. A nas zanimaju samo akrilni monomeri jer i gel i akril nastaju od njih.

Postoji 9 vrsta akrilnih monomera
Tu spada Akrilat (večina gelova) i Metakrilat (akril).
Mrežastu strukturu imaju monomeri što ih čini otpornijim i čvršćim na udarce.
Gelovi stare generacije nisu imali tako jaku strukturu, zato se nisu mogli održati dovoljno kvalitetnim.
Međutim gelovi nove generacije, savremeni materijali za nokte imaju pojačanu mrežastu strukturu. U njihovoj osnovi već leže mreže polimernih niti. Zato su savremeni gelovi, čvrsti i jaki.

U suštini razlika akrila i gela je u procesu polimerizacije. Akril svoju polimerizaciju počinje u dodiru s monomerom a gel tek pod uv lampom.
Ako pratite proces izrade, čak i golim okom ćete vidjeti kako se odvija proces stezanja materijala na noktu, ali iako izgleda da je proces završen, akril nastavlja proces polimerizacije sve dok se i zadnji slobodni molekul ne smjesti negdje u lanac.

Do prije par godina, ja sam lično bila veliki fan i zaljubljenik samo u akril. Zbog čvrstoće i brzine rada akrilom u odnosu na gelove koje smo tada imali na tržistu, gelove stare generacije, koji meni nisu odgovarali niti cijenom niti kvalitetom koji nude.
Prije par godina sam otkrila Luxkraft i ponovo se zaljubila u geliranje noktiju. Sistem brenda Luxkraft je veoma jednostavan i tehnički revolucionaran. Brend koji ima sve za sve. Brend nove generacije, bez alergenih čestica koje bi se raspršile po zraku. Brend u kojem je svaki proizvod biran i pravljen sa punom pažnjom, uz konsultacije najvećih stručnjaka iz ove oblasti, tako da se ovi proizvodi prilagođavaju vama majstorima omogućavajući vam rad sa zadovoljstvom i lakoćom, a da pri tome ne brinete o trajnosti i izdržljivosti materijala.

Nakon uvoda u osobine i sastav materijala pokušat ću porediti ove dvije tehnike, kako bi se i nail tehničar a i klijentice lakše odlučili. Odvojeno ću pisati o gelakrilu. Na kraju, ukoliko izaberete pravi brend koji ima raznovrsnu i kvalitetnu ponudu materijala, uz pravilnu edukaciju, obje tehnike će opravdati svoje ime.

Akril je fleksibilan prilikom izrade što ubrzava i olakšava proces rada, međutim, nakon završetka polimerizacije akril gubi tu elastičnost, postaje tvrd kao kamen, pa može doći do odvajanja ivica fleksibilnog tankog prirodnog nokta.
S Druge strane akril je mnogo čvršći od gela.
Akril možete skidati metodom otapanja skidačem dok gel uvijek morate turpijati.

Gelove imamo različitih osobina pa ovaj problem možemo zaobići koristeći fleksibilniji gel.
Inače, pri ojačavanju prirodnih noktiju nešto veću adheziju nudi akril u odnosu na gel, iako danas imamo pripremne i pomoćne tečnosti za svaku problematiku, i materijal za rad sa kojim se odvajanje ne bi smjelo desiti.
Opor miris, koji neki klijenti ne mogu podnijeti daje jedan minus akrilu. Gel, s druge strane gotovo da nema nikakav miris.
Težina samog procesa nanošenja akrila zahtjeva spretne i iskusne ruke majstora, te iskustvo i brzinu, što može biti malo problematično za početnike, dok je s gelom nešto lakše raditi.

Akril se suši na zraku, gel moramo sušiti u UV lampi, mada sve što sam nabrojala ne pravi pretjerane razlike u kvaliteti ako znate šta radite. Trenutno mnogo više radim gel, jer sam oduševljena ovim brendom, ali smatram da pravi majstor mora poznavati sve tehnike i metode rada, te o odabranoj metodi treba da se odluči nakon fizičkog pregleda noktiju i preporuke vaše majstorice .

Gelovi nove generacije zaista oduševljavaju novim osobinama, jačinom, jednostavnošću upotrebe i trajnošću kod nošenja.

Moje oduševljenje je pokupio Arhitect gel
Ovaj proizvod je veliko otkriće za majstore u našoj branši. Nevjerovatan inovativan gel koji je napravljen specijalno za ojačavanje prirodnih ekstra tankih noktiju. Gel niske viskoznosti, ima vidljive čestice rezanog polimera koji ga čine potpuno stojećim gelom koji prilikom aplikacije ne curi, a samim tim se i veoma lako nanosi.
Ovim gelom možete ojačati i najtanje nokte, zbog specifične adhezije bez straha od odvajanja ivica u narednom periodu.
Zaista bi mi se bilo teško odlučiti za samo jednu metodu rada. Ipak, gel je prošao toliko faza napretka i tako savremene gelove sada imamo na tržištu da je definitivno gel nešto što će duže ostati na sceni ove branše i nešto što će uvijek biti popularnije kod klijentica.
Kada je u pitanju gelakril, to je toliko revolucionaran proizvod da se treba detaljno objasniti klijenticama, način rada, prednosti i mane u odnosu na ostale tehnike da ne bi dolazilo do širenja dezinformacija. O gel akrilu ću pisati u slijedećem članku 🙂

Pretraži