Šta su bijele fleke po tijelu?

Photo by Andrea Piacquadio Bijele tačkice na koži uglavnom su bezopasne, ali zbog neuglednosti predstavljaju estetski problem. Uzroci mogu biti razni, od unutarnjih sistemskih promjena, preko virusa i gljivica na koži, do nedostatka različitih vitamina ili IPL tretmana. Gljivice na koži – bijele fleke Bijele fleke po tijelu, pogotovo na rukama i nogama, koje se pojave uslijed tople i […]

Photo by Andrea Piacquadio

Bijele tačkice na koži uglavnom su bezopasne, ali zbog neuglednosti predstavljaju estetski problem. Uzroci mogu biti razni, od unutarnjih sistemskih promjena, preko virusa i gljivica na koži, do nedostatka različitih vitamina ili IPL tretmana.

Gljivice na koži – bijele fleke

Bijele fleke po tijelu, pogotovo na rukama i nogama, koje se pojave uslijed tople i vlažne okoline, masne kože, prekomjernog znojenja, hormonalnih promjena i oslabljenog imuniteta, te ostavljaju svjetlije od ostatka tijela, upućuju na površinsku gljivičnu infekciju kože ili pitirijazu.

Uobičajene su bijele fleke po tijelu od sunca jer je znojenje povećano, a na ljetovanju se boravi na vlažnim ručnicima. Kako bi se izbjegle bijele mrlje na koži nakon sunčanja, važno je korištenje visokih zaštitnih faktora, temeljito brisanje nakon kupanja i sušenje ručnika.

Liječi se sprejevima za različite površinske dermatomikoze i antimikotičkim šamponom kojim se tretira cijelo tijelo. Uz to nakon tuširanja treba istrljati tijelo grubljim ručnikom kako bi se uklonile odumrle stanice kože.

Potrebno je neko vrijeme da se pigment obuhvaćene kože izjednači s ostatkom tijela.

 

Pretraži