Koja je idealna visina potpetice?

Cipele na visoku petu znaju izazvati žuljeve i mogu uzrokovati bol u stopalima ili nogama. Za tim nema potrebe, jer postoji nekoliko trikova za odabir savršene obuće koja će učiniti tvoj život lakšim i stopala. Ugodna visina pete bez obzira na to koliko vole visoke pete, žene se trebaju odlučiti za skromniju opciju za svakodnevnu upotrebu. […]

Cipele na visoku petu znaju izazvati žuljeve i mogu uzrokovati bol u stopalima ili nogama. Za tim nema potrebe, jer postoji nekoliko trikova za odabir savršene obuće koja će učiniti tvoj život lakšim i stopala.

Ugodna visina pete bez obzira na to koliko vole visoke pete, žene se trebaju odlučiti za skromniju opciju za svakodnevnu upotrebu. Često nošenje cipela s visokom petom šteti zdravlju i traumatizira zglobove koljena i ligamente. Također uzrokuje i probleme s kičmom. Kažu da je ljepota bol, ali moraju li je žene podnositi kad sve što trebaju učiniti za ugodniji život je skratiti visinu peta za samo nekoliko centimetara?

Ali, žene uvijek imaju opciju mijenjati visoke pete s ravnim cipelama ili se odlučiti za kraću i udobniju petu.

Najjednostavnije je slijediti preporuke doktora koji smatraju da visina pete za svakodnevnu uporabu ne bi trebala prelaziti 4 cm. Ta je visina najmanje štetna, smanjuje opterećenje kičme i ne uzrokuje degenerativne promjene u koštanom tkivu.

Druga mogućnost odabira udobnih cipela je da se prilikom kupnje obrati pozornost na udaljenost između pete i đona. Što je peta viša, udaljenost treba biti kraća. Udaljenost od 6 cm smatra se sigurnom visinom pete, noge su u ispravnom položaju s maksimalnom stabilnošću.

Cipele za izlazak kod izbora cipela za večernji izlazak žene trebaju koristiti malo složeniji trik kako bi odabrale prave cipele za izlazak. Ova metoda pomaže ženama da odaberu idealnu visinu pete za sebe.

Sjedni na stolicu i ispruži jednu nogu te je, kao i stopalo opusti. Uz pomoć metra okomito izmjeri udaljenost od početka jastučića stopala do poda, a zatim izmjeri udaljenost od te tačke na podu do dna pete. Dobijena mjera predstavlja idealnu visinu potpetica za tebe.

Broj cipela

Kako bi se spriječila bol u nogama, žene bi trebale izbjegavati kupnju uskih i premalih cipela. Bolje je odabrati broj veće cipele. To će ženama ostaviti dovoljno prostora u cipeli da mogu staviti silikonske uloške koji će povećati udobnost nošenja.

Materijal

U pravilu, obuća izrađena od umjetnih materijala je vrlo gruba i potrebno joj je previše vremena da poprimi oblik prirodne krivulje stopala i nožnih prstiju. Kao rezultat, to uzrokuje pojavu kurjih očiju i žuljeva. Najudobnije cipele su one od prirodnog antilopa i kože.

Vrsta pete

Kao što je već spomenuto, noge ne bi smjele biti previše ograničene u cipelama, niti bi cipele trebale biti previše labave. Noge se jednostavno moraju učvrstiti u cipelama. Prilikom kupnje pametno je malo duže prošetati u cipelama kako bi bila sigurni da ti odgovaraju. Također, treba obratiti pažnju na položaj pete – ne bi smjela biti ‘zakrivljena’ (okrenuta prema van ili prema unutra). Zakrivljena peta često puca.

miss7zdrava.24sata.hr

Pretraži