Depilacija šečernom pastom, stara tehnika modernog doba

Šećerna pasta koristi se jednokratno, što bitno utječe na higijenu tretmana i očuvanje zdravlja. Uklanjanje dlačica pomoću šećerne paste poznato je više od 2000 godina. U drevnom Egiptu smatralo se da tijelo bez dlačica odražava mladost, ljepotu i čistotu. Naziva se još i egipatskom depilacijom, čiji naziv duguje upravo svom geografskom području i kraljici Kleopatri, […]

Šećerna pasta koristi se jednokratno, što bitno utječe na higijenu tretmana i očuvanje zdravlja.

Uklanjanje dlačica pomoću šećerne paste poznato je više od 2000 godina. U drevnom Egiptu smatralo se da tijelo bez dlačica odražava mladost, ljepotu i čistotu. Naziva se još i egipatskom depilacijom, čiji naziv duguje upravo svom geografskom području i kraljici Kleopatri, koja se i sama salužila ovom metodom depilacije.

Ivana Vulinović, Mast. ekon., Str. MS, Master edukator za šećernu pastu i Nail Master. Vlasnica salona ljepote Diva Spes iz Novog Sada koji je i generalni uvoznik Jantar profesionalne linije za egipatsku depilaciju za RS. Svoju profesionalnu karijeru započela je prije 23 godine, a punih 13 godina je licencirani zdravstveni radnik Str.MS. Tokom karijere, svoje interesovanje proširila je i na oblast ekonomije, te 2013. godine stiče diplomu Mast. ekonomije. Redovan je profesor u Medicinskoj školi “7.april” Novi Sad na stručnim predmetima i predmetu preduzetništvo. Od maja 2011. godine je licencirani predavač ispred Ministarstva prosvjete i nauke. U svijet kozmetologije ušla je prije 11 godina, a svoje znanje, iskustvo i vještine stalno usavršava u svim oblastima.

Naime, kao jedna od najstarijih tehnika depilacije, šećerna pasta tek u novije vrijeme nalazi svoju primjenu u kozmetičkim salonima.

Historijat šećerne paste dalje se vezuje za Grčku, Italiju, Srednji istok, krstaške ratove, Francusku i kraljicu Katarinu Mediči i tako sve do XX vijeka i čuvene serije Sex i Grad. Vezano za brazilsku depilaciju ona poslije posjete Carrie Bradshow kozmetičarki, postaje glavni svjetski trend.

Danas se smatra da je uklanjanje dlačica šećernom pastom tokom historije, u mnogo čemu promijenilo higijenske navike kod žena, a time čuvalo zdravlje njihove kože.

Iako su se kroz hstoriju ovom metodom uklanjanja dlačica služile prvenstveno žene, u modernom dobu, danas je sve više počinju koristiti i muškarci koji brinu o svom tijelu.

Povratak prirodnoj ljepoti

Jantar šećerna pasta napravljena je od 100% prirodnih sastojaka. Nježno djeluje na kožu, primjerene je tvrdoće i elascititeta. Jedinstvena formula Jantar šećerne paste krije se u odnosu njenih sastojaka. Ne sadrži nikakve hemikalije, veštačke boje, ljepila ili druge štetne sastojke. Zbog svog sastava pasta je potpuno prirodna i ekološki prihvatljiva, a nakon upotrebe može se odlagati kao organski otpad.

Higijena kao ključ zdravlja

Povećana pažnja medija na pitanja o zdravlju, povećala je svijest mnogih potrošača o potencijalnim zdravstvenim rizicima proizvoda za ljepotu.

U svijetu zbog podizanja svijesti stanovništva, organska kozmetika prepoznata je kao visokokvalitetna, te samim tim i izdvajaju više novca na ove proizvode. Potrošači u mnogim evropskim zemljama prepoznaju značaj prirodnog izgleda i osjećaja. Šećerna pasta koristi se jednokratno, što bitno utječe na higijenu tretmana i očuvanje zdravlja.

Depilacija šećernom pastom nudi mnogo jedinstvenih i različitih prednosti

Najvažnija od njih je ujedno i osnovna:  tehnika je usavršena tako da otklanja dlaku u smjeru rasta dlake, u njenom najranijem stadijumu rasta (dužina dlačice već od 2mm), bez preloma dlake, neugodnosti, iritacije i uraslih dlaka. Ujedno uklanja odumrle suhe stanice sa kože.

 

Zašto izabrati depilaciju šečernom pastom

* Šećerna pasta je 100% prirodna,

* Šećerna pasta se ne zagrijava na visokim temperaturama, ne može opeći kožu, a osim dlačica uklanja samo odumrle suhe stanice sa kože, te je ne može oštetiti,

* Šećerna pasta se uklanja u smjeru prirodnog rasta dlaka, što je manji stres za kožu i samim tim i manje je bolna,

* Šećernu pastu možemo nanijeti na cijelo područje koje želimo tretirati,

* Depilacija šećernom pastom radi se isključivo sa rukavicama, nema nikakvog pretapanja i sav upotrebljen materijal se baca nakon tretmana. Također, šećer je prirodni konzervans, te ne može doći do stvaranja bakterija,

* Dužina dlačica za depilaciju šećernom pastom dovoljna je da bude već od 2mm, a nakon depilacije dlačice sporije rastu i dosta se prorjeđuju,

* Šećerna pasta lako se uklanja običnom vodom, a koža je čista i ne lijepi se nakon depilacije,

* Depilacija šećernom pastom prikladna je za sve dijelove tijela, a naročito za brazilsku depilaciju jer je potpuno prirodna.  Nije bolna i neprijatna, koža posle depilacije je čista, te ostaje glatka i baršunasta još dugo vremena nakon depilacije.

Šečernom pastom mogu se depilirati i tretirati suhi ekcemi, psorijaze, klijenti sa dijabetesom, proširenim venama i kapilarima koje nisu bolne na palpaciju tj. dodir. Depilacija se radi isključivo sa rukavicama, nema pretapanja i materijal se baca nakon tretmana. Tretirana regija nije osetljiva na više ponavljanja, a pri tome da se koža ne ošteti, jer se šećerna pasta vezuje samo za orožali sloj kože i ujedno radi i piling koji omogućava uraslim dlakama da izađu na površinu kože.

Šećerna pasta je rastvorljiva u vodi, i samim tim lakše se čisti i sa radnih površina, te Vam neće biti potrebna dodatna sredstva za čišćenje. Radi se isključivo na prirodnoj temperaturi tijela, pa ne može izazvati opekotine.

Regije koje se ne smiju depilirati šećernom pastom

* koža izgorjela na suncu,

* izdignuti mladeži,

* virusne bradavice,

* obrve

* trepavice

* dlačice iz ušiju

* muška brada

Važna napomena

Klijent koji koristi RETIN-A može biti podvrgnut depilaciji šećernom pastom 28 dana po prestanku uzimanja terapije, dok se obnovi rožasti sloj kože koji izaziva vitamin A. Prvo je potrebno uraditi test probu, te ukoliko se šečerna pasta uspije zaljepiti za kožu, depilacija se može raditi.

Klijent koji uzima ROAKUTAN terapiju ne može se depilirati šećernom pastom jer ROAKUTAN sadrži prevelike koncentracije vitamina A, koji vrši ljuštenje kože i utječe na cijelo tijelo.

 

Pretraži