Pobrinite se da vaša kosa bude lijepa i zdrava tokom ljetnih dana

Nakon i tokom izlaganja kose na sunce trebate je pravilno tretirati. Kosa žudi za dubinskim čišćenjem od ostataka soli, hlora, ulja, zaštitnih proizvoda. Žudi za dubinskom njegom. Kosa je poput kože, tokom ljeta izložena mnogim okolišnim faktorima kao što su UV-zračenje, znojenje vlasišta, hemikalije iz kozmetike. Kako biste je sačuvali i pravilno njegovali, Đurđica Kotur, […]

Nakon i tokom izlaganja kose na sunce trebate je pravilno tretirati. Kosa žudi za dubinskim čišćenjem od ostataka soli, hlora, ulja, zaštitnih proizvoda. Žudi za dubinskom njegom.

Kosa je poput kože, tokom ljeta izložena mnogim okolišnim faktorima kao što su UV-zračenje, znojenje vlasišta, hemikalije iz kozmetike. Kako biste je sačuvali i pravilno njegovali, Đurđica Kotur, frizer majstor, će Vam dati nekoliko savjeta kako biste sačuvali vašu kosu od štetnih vanjskih utjecaja.

 

 

Đurđica Kotur, frizer-majstor, je rođena u Gradišci 1983. godine, gdje je završila frizersku školu. Od 2005. godine radi kao edukator i svoje znanje stečeno na domaćim i inostranim seminarima i akademijama rado dijeli sa kolegama frizerima. U svom salonu radi od 2007. godine, a sa brendom Echosline od 2010.godine. Tehnički je edukator za firmu Tombolo Komerc od 2016. godine, a majstorski ispit je položila 2018. godine u BiH.

 

Svi maštaju o savršenoj kosi u bilo koje doba godine, ali nekima to ljeti teže polazi za rukom. Jedan od najvećih neprijatelja kose je sunce. Zbog štetnog UV zračenja boja kose blijedi, gube se proteini i lipidi i kosa postaje suha, lomljiva, vrhovi pucaju. Topli mjeseci ostavljaju najviše tragova na našoj kosi, jer pored sunca, slana morska voda i hlor iz bazena dodatno kosu isušuju i čine je osjetljivom i krutom. Čak i lučenje znoja skida boju kose i dehidrira dlaku čime ona postaje sklonija pucanju.

 

Spriječite grozan scenario

 

Da bi spriječili takav grozan scenario, kosu moramo pripremiti na stres koji je čeka u ljetnim mjesecima i tako smanjiti vjerovatnoću oštećenja. Potrebno je uraditi dubinski tretman za rekonstrukciju i zaštitu kose koji će ojačati strukturu dlake, popuniti kosu proteinima i zaštititi kutikulu. Moj odabir je Echosline Ki power tretman sa keratinom i hijaluronskom kiselinom za rekonstrukciju dlake na molekularnom nivou. Preporuka je da se odstrane istanjeni vrhovi, jer ce oni sigurno ispucati u ekstremnim ljetnim uslovima, ako se ne ošišaju na vrijeme.

 

Preparati kojima ćete zaštiti kosu prije izlaganja suncu

 

Prije nego izađete na plažu ili bazen natopite kosu regeneratorom u spreju. Na taj način će dlaka upiti njegu, a ne morsku ili hlorisanu vodu. Bitno je nanijeti i zaštitni sprej sa UV filterima. Meni su se pokazali savršeni Karbon9 dvofazni regenerator koji se ne ispira i zaštitni sprej Sun and pool protection iz iste linije. Svakako nije na odmet da tako pripremljenu kosu dodatno zaštitite šeširom ili maramom. Ne zaboravite kosu isprati pod tušem nakon svakog izlaska iz bazena ili mora. Obavezno svaki put nanesite ponovo zaštitni sprej sa UV filterima.

 

Nakon izlaganja kose na sunce

 

Nakon povratka sa plaže je vrijeme za nježno čišćenje dlake, pranje kose šamponom za njegu, bez sulfata i parabena i hranljiva, kisela maska za dubinsku njegu. Poželjno je da kosu sušite prirodno, da je ne iscrpljujete dodatno toplotom fena, pegle ili uvijača. Treba ostati dosljedan za vrijeme cijelog boravka na odmoru.

 

Oporavak kose nakon odmora

 

Zadnji korak, ali možda najbitniji je oporavak kose nakon odmora. Kosa žudi za dubinskim čišćenjem od ostataka soli, hlora, ulja, zaštitnih proizvoda. Žudi za dubinskom njegom. Preporuka u našem salonu je Karbon9 detoksikacijski tretman sa organskim aktivnim ugljem i super miksom od 9 biljnih ekstrakta, a potom Omniplex tretman za dubinsku njegu, jačanje disulfidnih mostova u dlaci, proteinski kompleks za jaku, snažnu i sjajnu kosu. Po potrebi se može uraditi malo šišanje vrhova ako su se isušili i osvježenje boje.

 

 

 

Pretraži