Odabir naočala prema obliku lica

  Odabir idealnog okvira prema vlastitom obliku lica, jedna je od najvažnijih odluka i kad biramo dioptrijske i kad biramo sunčane naočale. Oblike lica dijelimo u određene grupe. Tako govorimo o okruglom, duguljastom, četvrtastom, ovalnom, dijamantom i srcolikom licu, pri čemu ne smijemo zaboraviti da je oblik lica ipak dosta uopćen koncept i većina nas se može […]

 

Odabir idealnog okvira prema vlastitom obliku lica, jedna je od najvažnijih odluka i kad biramo dioptrijske i kad biramo sunčane naočale. Oblike lica dijelimo u određene grupe. Tako govorimo o okruglom, duguljastom, četvrtastom, ovalnom, dijamantom i srcolikom licu, pri čemu ne smijemo zaboraviti da je oblik lica ipak dosta uopćen koncept i većina nas se može smjestiti u dva ili čak tri tipa. To je još jedan razlog zašto je naočale dobro kupovati u optici, gdje ćemo imati stručnu pomoć optičara koji će nam objektivno znati reći koji nam okvir najbolje pristaje.

Ipak, općeniti tip lica može nam pomoći napraviti barem preliminarni izbor okvira naočala. Glavna smjernica je odabrati oblik okvira koji je suprotan obliku našeg lica. Tako okruglijim, zaobljenijim licima pristaju četvrtasti okviri, a oštrijim crtama lica okrugli okviri. Zanimljivo je da pilotske naočale teoretski pašu svima. Vrlo slično je i s predimenzioniranim (oversize) naočalama.

 

Pretraži