Kako zaštititi usne od pucanja?

Ispucale usne mogu biti dosadne, bolne, pa čak i uzrokovati krvarenje. Ali iz različitih razloga, mnogi od nas se s njima nose u raznim periodima tokom godine. Bilo da je riječ o vremenskim prilikama ili lošem balzamu za usne, postoje stvari koje možete učiniti kako biste spriječili i riješili se suhih, ispucalih usana. Budući da […]

Ispucale usne mogu biti dosadne, bolne, pa čak i uzrokovati krvarenje. Ali iz različitih razloga, mnogi od nas se s njima nose u raznim periodima tokom godine. Bilo da je riječ o vremenskim prilikama ili lošem balzamu za usne, postoje stvari koje možete učiniti kako biste spriječili i riješili se suhih, ispucalih usana. Budući da usne ne sadrže lojne žlijezde, kao ostatak kože, sklone su isušivanju. Pa kako uopće možete spriječiti isušivanje? Razmotrite ove savjete:

  • Zaštitite usne. Prije izlaska po hladnom i suhom vremenu nanesite mazivu kremu za usne ili balzam koji sadrži zaštitni faktor- a zatim usne prekrijte šalom. Ponavljajte često dok ste na otvorenom.
  • Izbjegavajte lizanje usana. Pljuvačka brzo isparava, usne ostaju suše nego prije nego što ste ih oblizali. Ako ste skloni lizanju usana, izbjegavajte aromatizirani balzam za usne – koji vas može dovesti u iskušenje da još više ližete usne.
  • Ostanite hidratizirani. Pijte puno tečnosti i vlažite zrak u svom domu ovlaživačem zraka.
  • Izbjegavajte alergene. Izbjegavajte kontakt sa iritantima ili alergenima, poput mirisa ili boja, u kozmetici ili proizvodima za njegu kože.
  • Dišite kroz nos. Disanje na usta može dovesti do isušivanja usana.
  • Ako je ispucalost usana ozbiljna i ne reaguje na liječenje kod kuće, obratite se svom doktoru. Uporno ispucale usne mogu ukazivati na neki drugi problem.

Pretraži