Niacinamid – čudesni sastojak za njegu kože

Niacinamid je sastojak za njegu kože vrijedan vaše pažnje i vaša će vas koža voljeti zbog  njegove upotrebe. Među pregršt drugih nevjerovatnih sastojaka za njegu kože, kao što su retinol i vitamin C, niacinamid se izdvaja zbog svoje svestranosti jer rješava gotovo sve probleme na koži! Šta je niacinamid? Poznat i kao vitamin B3 i […]

Niacinamid je sastojak za njegu kože vrijedan vaše pažnje i vaša će vas koža voljeti zbog  njegove upotrebe. Među pregršt drugih nevjerovatnih sastojaka za njegu kože, kao što su retinol i vitamin C, niacinamid se izdvaja zbog svoje svestranosti jer rješava gotovo sve probleme na koži!

Šta je niacinamid?

Poznat i kao vitamin B3 i nikotinamid, niacinamid je vitamin topiv u vodi koji djeluje skupa s prirodnim tvarima u vašoj koži kako bi pomogao da vidljivo smanjite proširene pore, poboljšate tonus kože, smanjite sitne bore i umirite akne. Niacinamid također smanjuje štetni utjecaj okoliša zbog svoje sposobnosti da poboljša kožnu barijeru. Ako se ne kontrolira, ova vrsta svakodnevnog napada na kožu čini kožu starijom i manje blistavom.

Zašto biste trebali koristiti niacinamid?

Kao što ste možda već vidjeli, jako smo impresionirani svime što niacinamid može učiniti za kožu kada se nanosi putem proizvoda za njegu kože, poput tonera, seruma i visoko koncentriranih tretmana. Niacinamid je kompatibilan sa bilo kojim proizvodom u vašoj rutini njege kože, uključujući one koji sadrže retinol, peptide, hijaluronsku kiselinu, AHA, BHA, vitamin C i sve vrste antioksidansa. Također, ovaj sastojak se može koristiti na svim tipovima kože, a prikladan je čak i za one sa osjetljivom kožom sklonom rozaceji. Druge korisne blagodati niacinamida su u tome što pomaže u obnavljanju površine kože, zaustavlja gubitak vlage, pomažući koži da poboljša svoju prirodnu proizvodnju ceramida koji jačaju kožu.

Ako se borite sa suhom kožom, pokazalo se da primjena niacinamida pojačava hidratantnu sposobnost hidratantnih krema, tako da površina kože može bolje odoljeti gubitku vlage. Niacinamid sjajno djeluje sa uobičajenim hidratantnim sastojcima poput glicerina, biljnih ulja, holesterola i hijaluronske kiseline.

Kako niacinamid pomaže porama? Čini se da niacinamid utječe na unutrašnjost pora i da taj utjecaj igra ulogu u sprječavanju nastanka začepljenih pora. Kako se začepljenje stvara i pogoršava, pore se rastežu i tako nastaju proširene pore. Upotreba niacinamida pomaže da se pore vrate u normalnu veličinu.

Kako se koristi niacinamid?

Korištenje niacinamida je izuzetno jednostavno. Za najbolje rezultate koristite proizvode koji sadrže niacinamid i nanesite ih na očišćenu kožu dva puta dnevno. Naprimjer, odmah nakon čišćenja nanesite tonik sa niacinamidom kako biste rehidrirali i obnovili kožu. Ukoliko tek započinjete s korištenjem ovog sastojka, započnite s manjom koncetracijom, npr. 10%, te eksperimentirajte da vidite šta najbolje odgovara vašoj koži!

 

Pretraži