Šta uzrokuje ožiljke od akni i kako ih se riješiti?

Photo: Pinterest Jedino što je gore od velike bubuljice (ili akni) jest dugotrajni ožiljak koji slijedi. Čak i ako njegujete svoju kožu, mrlje i crveni tragovi mogu trajati sedmicama ili mjesecima. Ali, postoje stručni načini kako ih brzo izblijediti – ili spriječiti stvaranje ožiljaka. ŠTA UZROKUJE OŽILJKE OD AKNI? Ožiljci od akni nastali su upalnim […]

Photo: Pinterest

Jedino što je gore od velike bubuljice (ili akni) jest dugotrajni ožiljak koji slijedi. Čak i ako njegujete svoju kožu, mrlje i crveni tragovi mogu trajati sedmicama ili mjesecima. Ali, postoje stručni načini kako ih brzo izblijediti – ili spriječiti stvaranje ožiljaka.

ŠTA UZROKUJE OŽILJKE OD AKNI?

Ožiljci od akni nastali su upalnim lezijama akni, poput papula (ružičaste uzdignute kvrge), pustula (ružičaste kvržice s bijelim gnojem) ili cista. Postoji nekoliko faktora koji pridonose riziku od nastanka ožiljaka. Prvo, to može biti genetski: ako imate članove porodice koji imaju ožiljke od akni, veći je rizik da ćete ih i vi razviti. Vaš tip kože također utječe na vrste ožiljaka. Osobe svjetlije puti su možda sklonije eritemu akni (trajnom crvenilu) nakon upalnih akni, dok su osobe s tamnijim tenom sklonije postupalnim hiperpigmentacijama (PIH) ili smeđim mrljama.

Melanociti (ćelije koje proizvode melanin) se drugačije ponašaju u tamnijoj koži jer su vrlo osjetljivi na upalu. Neko sa svijetlom kožom može za kratko vrijeme osjetiti crvenilo, dok oni s tamnijom kožom često imaju smeđu mrlje ili PIH koji se mogu zadržati mjesecima.

Očito je, ali: nemojte ni pomisliti dodirnuti bubuljicu. Skloni smo uzrokovati višak traume koji će pogoršati upalu, što rezultira ožiljcima. Treba izbjegavati agresivne pilinge i proizvode za njegu kože koji mogu dodatno iritirati kožu te prestati dirati i cijediti akne jer će to pogoršati upalu. Upozoravamo da prekomjerno izlaganje suncu može mrlje od akni učiniti tamnijima, ali predstavlja i još jedan razlog za nošenje SPF 30 ili više svakog dana (bez obzira na tip ili ton kože).

 

KAKVU VRSTU OŽILJAKA IMATE?

Postoje četiri vrste ožiljaka od akni: icepick, rolling, boxcar i hipertrofični. Jednom kada shvatite s kakvim tipom ožiljaka imate posla, lakše je odabrati najučinkovitiji tretman za uklanjanje tih ožiljaka.

Icepick su mali, uski, precizni ožiljci od akni koji prodiru duboko u kožu. Razvijaju se kada zaražene cistične akne izađu na površinu i unište tkivo kože, ostavljajući cilindrični ožiljak nalik stupcu.

Rolling ožiljci imaju izgled vala i široki su a plitki. Oni se razvijaju kada se akna razvije između epiderme i hipoderme, unutrašnjeg sloja kože, i oni se udružuju kako bi stvorili ovaj izgled.

Boxcar ožiljci imaju dobro definisane rubove. Kad upalni proces uništi kolagen, to rezultira gubitkom tkiva i na koži ostaju udubljena područja.

Hipertrofični ožiljci su podignuti ožiljci. Kaže da nastaju kada koža ne shvati da je rana zacijelila i prekomjerno proizvodi kolagen.

KOJI JE NAJBOLJI NAČIN LIJEČENJA OŽILJAKA OD AKNI?

Započnite s hemijskim (ne manuelnim!) pilingom. Upotreba proizvoda koji vrše blagi hemijski piling prvi je korak u zacjeljivanju ožiljaka. Koristite proizvode koji sadrže mješavinu alfa i beta hidroksi kiselina koja ljušti mrtve ćelije ožiljaka, istodobno stimulirajući proizvodnju kolagena. Također, u serumima tražite protuupalne sastojke i sastojke koji posvjetljuju kožu, kao što su vitamin C, antioksidans za posvjetljivanje kože i vitamin E koji obnavlja stanice kože i poboljšava teksturu. Osim toga, potražite topikalne tretmane koji sadrže retinoide, hidrokinon i azelaičnu kiselinu, a koji svi dokazano dramatično posvjetljuju tamne tragove, pa čak i melazmu. Ipak budite na oprezu: hidrokinon, sredstvo za izbjeljivanje kože, smije se koristiti samo uz njegu i nadzor dermatologa, jer on može posvijetliti i zdravu kožu.

Za icepick, rolling i boxcar ožiljke, preporučuje se odlazak na tretmane za pojačavanje proizvodnje kolagena, poput lasera. Kad se pojača proizvodnja kolagena, ožiljak će se na kraju podići kako bi odgovarao ostatku površine vaše kože. Ostali profesionalni tretmani o kojima trebate razgovarati sa svojim dermatologom su tretmani hijaluronskom kiselinom i microneedling.

Kod hipertrofičnih ožiljaka, smanjenje kolagena je ključno. Predlažu se treetmani koje uključuju silikonski gel, injekcije steroida i lasere.

Pretraži