Arganovo ulje

Iako u svijetu njege kože postoji mnogo ulja, ona i dalje mogu biti malo zbunjujuća za korištenje. Uostalom, ako ste se suočili i s najmanjom količinom viška masnoće na licu, ideja dodavanja masti koži u najmanju ruku ne djeluje prvilačno. Ali evo u čemu je stvar: nisu sva ulja jednaka. Pa da, iako postoje neka […]

Iako u svijetu njege kože postoji mnogo ulja, ona i dalje mogu biti malo zbunjujuća za korištenje. Uostalom, ako ste se suočili i s najmanjom količinom viška masnoće na licu, ideja dodavanja masti koži u najmanju ruku ne djeluje prvilačno.

Ali evo u čemu je stvar: nisu sva ulja jednaka. Pa da, iako postoje neka ulja koja nisu prikladna za svaki tip kože, druga zaista ne samo da su u redu za upotrebu za sve tipove kože (čak i onu sklonu aknama!), Već su čak i korisna. Jedan takav čudesan sastojak? Arganovo ulje.

Šta je arganovo ulje?

Arganovo ulje je biljno ulje ekstrahirano iz zrna voćne košpice drveta argana (zvano Argania spinosa) koje raste u Maroku. Tradicionalno je ekstrakcija ulja postupak hladnog presovanja – vrši se vršenjem mehaničkog pritiska sa malo ili nimalo primjene toplote. Međutim, rastuća popularnost i potražnja za arganovim uljem doveli su do industrijaliziranih metoda ekstrakcije koje koriste otapala.

Iako je arganovo ulje najpoznatije po tome što je posebno korisno za suhu, smatra se dobrim i za akne, jer je nekomedogeno i neće ostavljati kožu masnom. To znači da ovo ulje nije samo sigurno, već može biti korisno i za sve tipove kože.

Prednosti arganovog ulja za kožu

Bogato antioksidansima: Arganovo ulje bogato je antioksidansima koji pomažu u zaštiti od oštećenja, poput polifenola i vitamina E. Ovaj vitamin je vrlo omiljen u njezi kože zbog svojih svojstava protiv starenja i omekšavanja kože. Oboje pomažu u uklanjanju slobodnih radikala, pomažući u održavanju mladolikosti kože.

Bogat masnim kiselinama: Oko 95% arganovog ulja čine masne kiseline. One nude vlagu i hrane kožu.

Protuupalno: Još jedna prednost masnih kiselina poput oleinske i linolne kiseline je ta što su i protuupalne. Ne samo da ovo omogućava umirivanje nadražene kože, već se zbog ovih protuupalnih svojstava smatra i pogodnim za borbu protiv akni, jer se smatra nekomedogenim i neće na koži imati masan osjećaj.

Hidratacija: Općenito, arganovo ulje mogu koristiti svi tipovi kože, jer će oni sa suhom kožom imati koristi od njegovih hidratantnih svojstava, dok oni s masnom kožom ga mogu koristit jer je lagano i neće ostavljati osjećaj masnoće na koži. Opet, česta je zabluda da hidrataciju treba samo suha koža. Svaka koža treba hidrataciju.

Pomaže u sprečavanju transepidermalnog gubitka vode: Arganovo ulje osigurava zacjeljivanje vanjskog sloja kože, što ne samo da poboljšava izgled – već sprečava i sušenje i oštećenje. To čini zaustavljanjem transepidermalnog gubitka vode (doslovno vlaga koja curi iz kože i isparava u zrak) koja je uzrokovana poremećajima na vanjskoj barijeri kože.

Pretraži