Kako potaknuti rast ispucalih noktiju?

Snažni, zdravi nokti mogu biti pokazatelj dobrog zdravlja, ali ponekad naši nokti nisu toliko jaki koliko bismo željeli da budu. Dobra vijest je da uvijek možemo promijeniti način života i navike kako bismo ojačali nokte kako bi oni bili jaki koliko bismo željeli. Evo nekoliko savjeta pomoću kojih možete u kratkom vremenu ojačati nokte. Uzmite […]

Snažni, zdravi nokti mogu biti pokazatelj dobrog zdravlja, ali ponekad naši nokti nisu toliko jaki koliko bismo željeli da budu. Dobra vijest je da uvijek možemo promijeniti način života i navike kako bismo ojačali nokte kako bi oni bili jaki koliko bismo željeli. Evo nekoliko savjeta pomoću kojih možete u kratkom vremenu ojačati nokte.

  1. Uzmite suplemente biotina

Biotin (poznat i kao vitamin H i vitamin B-7) jedan je od B vitamina. Budući da je topiv u vodi, tijelo ga ne skladišti, pa morate paziti da ga svakodnevno konzumirate. Biotin može pomoći u jačanju kose i noktiju, a pomaže i nervnom sistemu da pravilno funkcionira. Može se naći u hrani poput sardina, kuhanim jajima i mahunarkama, a možete uzimati vitamin B suplemente.

Prije uzimanja biotinskih suplemenata obratite se svom doktoru da biste bili sigurni da je siguran za vas.

  1. Smanjite izloženost vodi

Previše namakanja vodom može dovesti do toga da nokti postanu slabi i lomljivi. Nosite rukavice dok perete posuđe i pokušajte držati ruke van vode dok se kupate. Nemoguće je uvijek izbjeći potapanje ruku, naravno, ali ovo je nešto na što morate paziti.

  1. Ostanite hidratizirani

Konzumiranje dovoljno vode neophodno je za zdravlje, a zdravlje noktiju nije izuzetak. Bez odgovarajuće vlage nokti mogu postati lomljivi i lako se lome i ljušte. Voda im pomaže da zadrže vlagu i ostanu jaki.

  1. Obratite pažnju na prehranu

Obavezno se hranite zdravo i raznoliko, a koristite i multivitamine s mineralima. Prehrana u kojoj nedostaje ključnih vitamina i minerala može utjecati na cijelo vaše tijelo – uključujući nokte.

  1. Budite oprezni s proizvodima koje koristite

Mnogi lakovi ili tretmani sadrže jake hemikalije koje zapravo mogu oslabiti nokte. Odstranjivač laka za nokte koji sadrži aceton treba izbjegavati jer može oštetiti nokte.

Potražite netoksične lakove i sredstva za uklanjanje laka sa noktiju.

  1. Izbjegavajte gel ili akrilne nokte, ako je moguće

Iako se o njima govori kao o jednostavnoj alternativi onima koji imaju problema s rastom noktiju, česta upotreba može uzrokovati pucanje noktiju, što ih slabi. Ako ih morate staviti, nemojte ih nositi konstatno.

Izloženost ultraljubičastom svjetlu potrebnom za gel-lak identificirana je kao faktor rizika za razvoj raka, iako je izloženost daleko manja od one kojoj ste izloženi u solariju.  UV zrake stare kožu koja podupire zdrav nokat.

Pretraži