Zašto biste trebali uskladiti vašu torbu i cipele

Uparivanje dodataka – nekada modni promašaj – sada je novi trend. Pa, da ili ne? Uklapate li vi svoju torbu sa cipelama? Dva najčešće postavljana pitanja su: “Treba li vaša torba odgovarati cipelama?” i “da li bi se vaši modni dodaci trebali slagati?” “Umjetnost” koordiniranja odjeće ili usklađivanja modnih dodataka naziva se “matchy matchy”. Nije […]

Uparivanje dodataka – nekada modni promašaj – sada je novi trend. Pa, da ili ne? Uklapate li vi svoju torbu sa cipelama?

Dva najčešće postavljana pitanja su: “Treba li vaša torba odgovarati cipelama?” i “da li bi se vaši modni dodaci trebali slagati?” “Umjetnost” koordiniranja odjeće ili usklađivanja modnih dodataka naziva se “matchy matchy”. Nije izuzetno pomodna riječ, ali u velikoj mjeri sažima pojam onih koji usklađuju torbe sa cipelama.

Godinama je svako ko se usudio biti toliko konzervativan da uskladi svoje modne dodatke, a kamoli šeme boja, naišao na mnogo prezira. To je pomalo poput nošenja jedne marke od glave do pete. Pa, nekako, ali ne baš. Opći konsenzus – i savremeni modni diktati – odgovorili bi na oba pitanja „ne“ i „ne“.

Međutim, ne slažu se svi. Mnoge žene vole uskladiti svoje cipele, torbe i dodatke dok dovršavaju svoju odjevnu kombinaciju, zato jer ona izgleda uglađenije i kompletnije. Tačka je na kraju rečenice.

Ali žene su sklone predomišljanju kad je o modi riječ, pa bi to moglo objasniti zašto se moda doima tako prevrtljivom. Stoga neće iznenaditi da je jedan od najdramatičnijih modnih preokreta u posljednjim sezonama trend koordiniranja dodataka. U nedavnim kolekcijama, mnogi dizajneri poslali su modele na pistu u koordiniranom izgledu od glave do pete – s torbama, cipelama i odjećom u odgovarajućim tkaninama – pojačavajući, ili još preciznije, ističući trend.

Moda – i što je još važnije, stil – predstavljaju najvažniju koordinacija ili usklađivanje boje i teksture sa modnim dodacima. Ako nosite crne cipele, neka vam torba i kaiš budu crni, kao i okviri za naočale i rukavice, ogrlice i narukvice. A što se tiče tekstura, uskladite lakiranu kožu s lakiranom kožom, lažni krok s lažnim krokom, saffiano kožu sa saffiano kožom, konjsku dlaku s konjskom dlakom.

Svaka žena treba da sakupi ima par klasičnih komada, na taj ćete dobiti puno bolje komade i pametno potrošiti novac. Međutim, što se tiče printova i uzoraka, situacija je malo drugačija. Ako volite torbe s uzorkom ili uzorkom (ili cipele), morate prepoznati osnovnu boju i koordinirati u skladu s tim. Naprimjer, ako je primarna boja torbe s uzorkom crvena, onda obucite obične crvene cipele. I obrnuto.

Također, možete napraviti i korak dalje. Pazite da se dugmad i kopče na odjeći i modnim dodacima slažu. To znači da ukoliko vaš sako ima srebrenu, čeličnu ili platinastu dugmad, odlučite se za torbu čije su kopče u istoj boji.

Pretraži