Blefaroplastika – uljepšavanje očnih kapaka

Malo je estetskih operativnih zahvata, kao što je korekcija očnih kapaka, koji mogu tako efektno promijeniti čovjekovu svakodnevnicu i uljepšati mu život. Ali i napraviti hiruga i pacijenta sretnim i zadovoljnim.     Autor teksta: Prim. dr. Amela Karabeg   Blefaroplastika je estetska operacija kojom uklanjamo višak kože s područja gornjih i donjih kapaka, te […]

Malo je estetskih operativnih zahvata, kao što je korekcija očnih kapaka, koji mogu tako efektno promijeniti čovjekovu svakodnevnicu i uljepšati mu život. Ali i napraviti hiruga i pacijenta sretnim i zadovoljnim.

 

 

Autor teksta: Prim. dr. Amela Karabeg

 

Blefaroplastika je estetska operacija kojom uklanjamo višak kože s područja gornjih i donjih kapaka, te masno tkivo s područja donjih kapaka.

Nakon blefaroplastike osobe izgledaju mlađe, odmornije i svježije. Korekcija očnih kapaka je vrlo efektan zahvat koji donosi uočljive rezultate pomlađivanja i uljepšavanja kod osoba svih dobi. Uklanjanje viška kože i podizanje kapaka otvara pogled, a prirodna ljepota očiju dolazi do izražaja. Kroz tekst se možete detaljno upoznati sa ovim tretmanom o kojem govori Dr. Amela Karabeg. 

Regija oka je najvažnije mjesto izražavanja ljudskih emocija i interpersonalne komunikacije. Lokalne, sistemske i endokrine bolesti ali i način života (pušenje, alkohol, umor, nedovoljno spavanje i slično), mogu značajno utjecati na izgled ove regije.

Starenje se počinje nagovještavati upravo u ovoj zoni. Starenjem uzrokovana neelastičnost vezivnoga tkiva na gornjim kapcima stvara „višak kože“ koji svojom težinom povlači kapke očiju prema dole i lice dobija starački izgled. 

Tretman promjena očne regije (bore i podočnjaci)

 Ovaj tretman doživio je evoluciju unazad nekoliko posljednjih dekada. Bazična hirurška tehnika se sastoji od uklanjanja viška kože i „plavih vrećica“ koje u osnovi predstavljaju masne jastučiće (dva na gornjim i tri na donjim kapcima). Napredak u tehnici se sastoji u selektivnom pristupu svakoj od struktura kapaka koje su eventualno zahvaćene procesom starenja (koža, mišić, septum, ligamenti, tarzalna ploča i slično), i konsekutivnom rekonstrukcijom u skladu sa individualnom kliničkom situacijom.

Procedura

 Operativna procedura uobičajeno traje 90 min za sva četiri kapka. Najčešće se  izvodi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju (tzv.“light anestezija“) i potpuno je bezbolna. Važna je zbog toga što imamo mogućnost komuniciranja s pacijentom i isti može praviti pokrete kapaka na naš zahtjev. Tako imamo odmah uvid što smo napravili i da li treba još neka korekcija dok smo još u procesu. U opštoj anesteziji nemamo mogućnost „aktivne“ kontrole rezultata te iskustvo hirurga mora biti veće.                             

Ako se hirurški zahvat ne izvede adekvatno, može promijeniti ekspresiju lica ili oštetiti funkciju kapaka koju može biti teško korigirati bez estetskih posljedica. Pažljiva hirurgija je od najvećega značaja i hirurg početnik mora započeti sa jednostavnijim tehnikama. Iskustvo mu dozvoljava sigurnost  u izvođenju naprednih tehnika.

U zadnje vrijeme trend je da se masni jastučići ne odstranjuju nego se redistribuiraju. Što znači da se za mlađi izgled isti premještaju sa mjesta gdje ih ima u višku na mjesto gdje je nedostatak masnoga tkiva prisutan.To je jedna od revolucionarnih promjena u odnosu na dosadašnje tehnike. Profesor T. Biggs  iz USA (Urednik najpoznatijega biltena  iz estetske hirurgije  u svijetu, Aesthetic plastic surgery), na jednom ne tako davnom kongresu, sjećam se, rekao: „Uradio sam preko 4 000 ‘pogrešnih’ operacija“, misleći na dosadašnji trend i na ovaj zaokret u razmišljanju i operativnoj tehnici. Naravno da se ne radi o pogrešnim operacijama koje je uradio čuveni profesor, nego je došlo vrijeme za poboljšanje tehnike. 

S toga, precizna predoperativna evaluacija je esencijalna ali i iskustvo hirurga je od najveće važnosti za dobar rezultat i zadovoljstvo pacijenta.

Postoperativna njega

 Vrlo je jednostavna. Pacijent nakon „light“ anestezije ide kući 2h nakon operativnoga zahvata. Ukoliko je operacija izvedena u opštoj anesteziji, pacijentu savjetujemo hospitalizaciju 6-12h. Hladni oblozi (specijalne naočale koje damo pacijentu) se preporučuju 48h. Polovinu konaca skidamo nakon 3 dana a preostale nakon šest dana. Zarastanje rana kod pušača teče sporije a estetski rezultati mogu biti i slabiji. Zbog toga se pušačima preporučuje prestanak pušenja 2 sedmice prije i četiri sedmice nakon operativnoga zahvata. Povratak na posao se očekuje za  4-7 dana, uz kamuflažu naočalama. Nošenje kamuflažnih naočala nije potrebno nakon 7 dana.

Zanimljivost

 Zanimljivo je da se operativnom zahvatu u bar trećini slučajeva podvrgavaju muškarci. Najčešći pacijenti su ipak žene u 4. dekadi života.

    

Malo je estetskih operativnih zahvata, kao što je korekcija očnih kapaka, koji mogu tako efektno promijeniti čovjekovu svakodnevnicu i uljepšati mu život. Ali i napraviti hiruga i pacijenta sretnim i zadovoljnim.

Pretraži