Kako se zauvijek riješiti spuštenih kapaka?

Spušteni kapci mogu biti estetski problem koji čini da izgledate starije nego što jeste, čak i onda kada nemate bore. Ukoliko imate spuštene kapke, lice vam izgleda iznureno i umorno i to je nešto što sigurno ne želite.       Autor teksta: Dr.Nina Jovanović, MSc, MPH, specijalista oftalmologije i okuloplastični hirurg. Najčešći uzrok spuštenih kapaka […]

Spušteni kapci mogu biti estetski problem koji čini da izgledate starije nego što jeste, čak i onda kada nemate bore. Ukoliko imate spuštene kapke, lice vam izgleda iznureno i umorno i to je nešto što sigurno ne želite.

 

 

 

Autor teksta: Dr.Nina Jovanović, MSc, MPH, specijalista oftalmologije i okuloplastični hirurg.

Najčešći uzrok spuštenih kapaka je gubitak elastičnosti i kolagena u koži oko očiju, drugim riječima, starenje kože. Koža na očnim kapcima i ispod njih je najosjetljivija, najtanja i kao i mnoge druge stvari u životu i ona popušta baš na tim mjestima. Ovo stanje ima mnogo teže uzroke od starenja kože i mnogo je više od estetskog problema. Naziva se i ptoza kapka.

Spušteni kapci mogu biti problem, u nastavku teksta dr. Nina Jovanović će Vam detaljnije objasniti šta je to ptoza i kako je se riješiti .

 

Nerijetko smo u prilici vidjeti osobu sa sanjivim pogledom usljed spuštenih kapaka koji povremeno potpuno pokrivaju zjenicu, ometajući vid, radne aktivnosti ili normalno funkcionisanje. Takve osobe obično imaju izražene bore na čelu koje se javljaju radi stalnog naprezanja prilikom podizanja čela u sklopu kompenzatornog mehanizma da se podignu spušteni kapci. Nažalost, podizanje čela može samo donekle riješiti problem, a u isto vrijeme se stvaraju novi koji se manifestuju u vidu dubokih statičnih bora, glavoboljom i stalnim zamaranjem vida.

Sa funkcionalne strane, spušteni kapci mogu da prekriju jedan dio vidnog polja i da osoba ima ispad gornjeg dijela vidnog polja, pri čemu konstantno podiže glavu i krvi vrat, što uslovljava dodatne muskuloskeletne probleme, bolove u vratu ili vratnoj kičmi.

Sa estetske strane, pacijent sa spuštenim kapcima odaje sliku umorne i pospane osobe, oči koje inače prvo primjetimo na osobi, u ovom slučaju se ne ističu. Kapak ima produžen Tarsal platform show (TPS) do 10 ili 12 mm, i skračen Margin Reflex Distance 1 (MRD1) od 1 ili 2 mm. Na ovakve kapke se šminkanje otežano primjenjuje i dame često gube želju da apliciraju šminku na ovo estetski izmjenjeno područje. Također, osobe sa spuštenim kapcima imaju teškoće sa korištenjem progresivnih ili bifokalnih dioptrijskih naočala, jer ne mogu jasno vidjeti kroz gornji dio stakla.

Medicinski definisano

Ptoza predstavlja spuštenost gornjeg kapka pri čemu je zjenica djelomično ili potpuno prekrivena kapkom. Javlja se kod odraslih i djece uslijed nekoliko različitih faktora.

Kod pedijatrijske populacije ptoza, uz to što je estetski problem, može prouzrokovati zaostatak razvoja vida zaklanjanjem vidne osi. To povećava rizik za nastanak slabovidnosti koji se kasnije ne može liječiti, dok kod odraslih onemogućuje svakodnevne aktivnosti, umara pacijenta i narušava kozmetski izgled cijelog lica.

Prema uzroku ptoza može biti:

 • Aponeurotska ptoza: Ovo je najčešći oblik ptoze i nastaje kao posljedica procesa starenja i slabljenja mišića koji podiže kapak. Ovo je najlakši oblik za korekciju, radi se u lokalnoj anesteziji, operacija traje oko 40 minuta po oko i najčešće se kombinuje sa operacijama blefaroplastike ili dizanjem obrva. Rezultati su vidljivi odmah nakon završetka operacije i pacijent može sutradan nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.
 • Miogena ptoza: Nastaje zbog poremećaja mišića podizača gornjeg kapka ili zbog poremećaja na neuromišićnom spoju. Najčešće je prvi znak bolesti Mijastenija gravis ili rjeđe mišićnih distrofija. Kapci su spušteni obostrano i visina se mijenja tokom dana. Ovaj oblik je obično liječi kauzalno sistemskom terapijom koja koriguje spuštenost kapaka.
 • Neurogena ptoza: Najčešće je jednostrana, nastaje zbog poremećene funkcije moždanog živca koji je odgovoran za pokrete kapka ili simpatikusa. Može biti udružena i sa poremećajem pokretanja oka u sklopu pareze trećeg kranijalnog živca. Liječi se uzročno ili hirurški.
 • Mehanička ptoza: Nastaje zbog tumora ili neke druge promjene na kapku koja ga mehanički spušta. Ovaj oblik ptoze se također liječi hirurški odstranjenjem promjena koja je dovela do ptoze.
 • Traumatska ptoza: Nastaje kao posljedica povrede gornjeg kapka i mišića koji ga podižu. Obično se čeka 6 mjeseci za oporavak struktura i tkiva, a onda se radi hirurški zahvat.

Operacije ptoze se kod odraslih obično rade u lokalnoj anesteziji i zahvat po oku traje oko 40 minuta. U kožu kapka inicira se obično lokalni anestetik u kombinaciji sa norepinefrinom u koncentraciji 1:100,000 da minimizira krvarenje i kasniji postoperativni hematom. U zavisnosti od spuštenosti kapka i funkcije mišića kapka možemo raditi samo jačanje mišića koji diže kapak (Levator palpebre superior advancement) ili dodatne zahvate poput suspenzije čeonog mišića (Frontalis sling).

Komplikacije tokom ili nakon operacije su minimalne ili ih nema. Potrebno je da pacijent 3 ili 5 dana ranije koriguje ili isključi antikoagulantnu sistemsku terapiju ako za to nema većih rizika.

Operacija i ožiljci

Sama operacija je bezbolna. Rez na koži se sakriva u prirodnoj liniji kože čime se može korigovati visina dijela kapka koji želimo da se vidi kada su nam oči otvorene (Tarsal Platform Show). Rezom kroz kožu odstranjujemo eventualni višak kože koji može iznositi i do 25 milimetara, vodeći računa koliko ćemo kože ostaviti. Tokom samog zahvata možemo ukloniti i višak masnog tkiva, tzv. masne jastučiće ili pričvrstiti tj. podići spuštenu suznu žlijezdu, koja može davati utisak otečenih kapaka.

U svakom slučaju zahvat se kreira individualno za svakog pacijenta prema njegovim potrebama i zahtjevima.

Konci se mogu ukloniti osmi dan nakon operacije, a ako pacijent želi mogu se staviti i resorptivni (topivi) konci koji se sami razgrade. Važno je reći da se pacijent može sutradan vratiti normalnim dnevnim aktivnostima, koji ne uključuju fitness i izražen fizički napor. I što je jako važno za ženski dio čitateljica, šminkanje kapaka i kože oko kapaka može se nastaviti dvije sedmice nakon operacije. Trajanje rezultata operacije je neograničeno, a pacijentima podmlađuje izgled za 10 ili 15 godina.

Kako se najbolje pripremiti za operaciju dizanja kapaka?

Savjetuje se prestanak ili smanjenje pušenja prije zahvata radi produženog zarastanja reza i maksimiziranja rezultata.

Izbjegavanje određenih lijekova poput Aspirina, Brufena ili vitamina E nekoliko dana prije zahvata.

Obezbijediti pratnju prilikom dolaska na operaciju.

Izabrati educiranog i stručnog doktora koji ima dovoljno iskustva da samostalno obavlja ove delikalne operacije.

Koji su rizici tokom i nakon operacije?

 • otok i hematom regije oko oka,
 • produženo zarastanje kože,
 • infekcija,
 • ožiljavanje,
 • prije ili pod-korekcija visine kapka,
 • asimetrija od 0.5 do 1 mm između visine kapaka dva oka.

Bilo kakve asimetrije dva kapka moguće je do-korigovati tokom operacije, ili nakon operacije dodatnim minimalno invazivnim tretmanima, zbog čega je neophodna kvalitetna komunikacija sa operaterom i stvaranje odnosa povjerenja.

Sve navedene preglede, intervencije i zahvate, sa posebnim akcentom na očuvanje integriteta i funkcije oka i okolnih struktura obavlja okuloplastični hirurg, oftalmolog Mr.sci.med.dr. Nina Jovanović, MPH u timu sa prof. Jasminom Alajbegović-Halimić u Privatnoj oftalmološkoj praksi “Dr. Halimić” u Sarajevu na adresi Augusta Brauna 3, te Poliklinici Srce Sarajeva na adresi Nikole Sopa, u Sarajevu.

 

 

Pretraži