Pravilnom njegom lica apliciranje make up-a može biti dosta jednostavnije

Kako ne bismo slijepo vjerovale razoraznim nametnutim mitovima o ljepoti, vrijeme je da stvorimo vlastiti, djelotvorni ritual i uživamo u njegovom rezultatu. Održavana koža će vam biti zahvalna i apliciranje make up-a će biti dosta jednostavnije i na kraju izgledat će prirodno i lijepo. Autor teksta:  Alisa Šuvalija Osmanković, rođena je u Sarajevu 1990. godine. […]

Kako ne bismo slijepo vjerovale razoraznim nametnutim mitovima o ljepoti, vrijeme je da stvorimo vlastiti, djelotvorni ritual i uživamo u njegovom rezultatu. Održavana koža će vam biti zahvalna i apliciranje make up-a će biti dosta jednostavnije i na kraju izgledat će prirodno i lijepo.

Autor teksta: 

Alisa Šuvalija Osmanković, rođena je u Sarajevu 1990. godine. U Sarajevu završava Filozofski fakultet (B/H/S jezik i književnosti), gdje i danas živi. Bavi se profesionalnim šminkanjem uljepšavajući dame u svom studiu.

 

Svakodnevno čišćenje lica i dobra hidratantna njega pomoći će vam u održavanju kože zdravom i blistavom. Kvalitetna njega i preparati za njegu lica mogu zaštititi kožu lica od štetnih vanjskih utjecaja poput sunca, toplih i hladnih klimatskih uvjeta i zagađenog zraka. Kada je koža njegovana apliciranje make up-a je dosta lakše, jer koža lijepo prima make up bez flekica tj. nakupljanja pudera i ostalih make up proizvoda na jednom dijelu lica, što apsulutno ne želimo. Uz 6 savjeta Alise Šuvalije Osmanković pravilno održavajte lice čistim i spremnim za apliciranje make up-a.

Poznato je da je važnost upotrebe kozmetike datira još iz doba drevnih civilizacija, i to tako gdje bi se koristili prirodni sastojci od kojih bi se pravile masti i kreme za hidratizaciju i omekšavanje kože. Bezvremenske ljepotice, vladarice svijeta su vječno pribjegavala raznim metodama i davale sve zarad spoznaje kako i na koji način očuvati svježinu, mladolikost i elastičnost svoje kože. Od tada, pa evo sve do danas, zanimanje za pravim saveznicima ljepote samo još više dobiva na značaju.

Razbijanje nametnutih mitova o ljepoti

Prije nego posegnemo za mišlju kako naš, današnji make up mora biti savršen, vratimo se korak nazad i pripremimo svoje “platno za crtanje” tj. svoje lice, kako bismo dobile jedno malo remek djelo. Za stvaranje dnevnog make up looka nam nije potreban urođeni talenat već pravilnom pripremom i nanošenjem, naša vještina, vremenom, postaje besprijekorna.

Savršena lica koja su ispolirana do krajnjih granica nam nipošto ne smiju biti cilj zarad kojeg težimo vlastitoj promjeni. Jer, sve je to optička iluzija. No, kako ne bismo slijepo vjerovale razoraznim nametnutim mitovima o ljepoti, vrijeme je da stvorimo vlastiti, djelotvorni ritual i uživamo u njegovom rezultatu.

Kada bismo postavili pitanje koji je to ključni recept privlačnosti i ljepote, odg bi bio prirodna blistavost kože i ujednačen ten. I to je zaista tako.

U nekoliko koraka do nepogrešivog dnevnog makeu pa

S obzirom da ovaj put govorimo o dnevnom make up-u, ono na što posebno moram naglasiti je upravo priprema i njega kože kako bismo na uspješan način aplicirali željenu šminku.

Uz ovih 6 makeup koraka izgledajte lijepo pod bilo kojim okolnostima 

Prvi korak bi bio detaljno čišćenje lica. Također, možemo koristiti i maramice za piling, koje imaju dvojaku funkciju ( fizičko i enzimsko čišćenje).

Drugi korak bi bilo nanošenje hidratantne kreme ii seruma, jer, u suprotnom bi koža upila svu vlagu iz tečnog pudera, tako da nema svrhe ni nanositi ga jer će nestati. Potom nanošenje  odgovarajuće baze za puder, (ovisno koji tip kože je u pitanju), kako bi što bolje zagladio kožu.

Treći korak je nanošenje pudera. Važno je postignuti ujednačen ten i prilikom odabira pudera gledati da on bude jednu nijansu tamniji od boje našeg tena.

U slučaju da druge nepravilnosti na licu želimo dodatno prikriti onda koristimo korektor, koji treba biti jednu nijansu svjetliji od pudera. Lagano tapkamo po željenom području kako ne bismo obrisali proizvod.

Četvrti korak je setovanje tečnog pudera i to puderom u prahu ili kamenim puderom. Ukoliko je koža masna potrebnije je malo više matirati, dok, ako je u pitanju suha koža nema potrebe za nanošenjem većih količina.

Peti korak je upotreba zemljanih tonova i suptilnijih nijansi za oči kako bi izgled bio neupadljiv i što prirodniji. Ovdje bih dodala i upotrebu maskare ili tzv. čudotvorca koji u samo nekoliko poteza može napraviti čudo od naših trepavica i dati zavodljiv, otvoren pogled.

U peti korak bih uzela u obzir i definisanje obrva kao jako bitan potez kojim naše lice dobiva na zaokruženosti, jasnom obliku.

Šesti korak je nježni premaz ružičaste ili koraljne nijanse na obraze i usne koji ujedno daje naglasak na mladolik izgled.

Nakon  perioda matt usana, na scenu nastupaju usne hidratiziranog sjaja u kristalnoj, čistoj boji.

I mala napomena da nikako ne smijemo zaboraviti skidanje šminke, jer spavanje sa šminkom zaustavlja prirodni proces obnove kože tokom noći.

Jednostavan i svjež izgled je recept za uspjeh.

 

 

Pretraži