Koliko bojenje kose oštećuje vašu kosu

Ako postoji određeni način na koji volite nositi kosu, velike su šanse da joj pritom nanosite određenu štetu. Alati za oblikovanje toplinom lako mogu naštetiti vašoj kosi. Slično tome, hemijsko ispravljanje ili uvijanje kose može je isušiti, a upotreba proizvoda za kosu koji su štetni za vaše zdravlje može vam oštetiti kosu i pogoršati druge […]

Ako postoji određeni način na koji volite nositi kosu, velike su šanse da joj pritom nanosite određenu štetu. Alati za oblikovanje toplinom lako mogu naštetiti vašoj kosi. Slično tome, hemijsko ispravljanje ili uvijanje kose može je isušiti, a upotreba proizvoda za kosu koji su štetni za vaše zdravlje može vam oštetiti kosu i pogoršati druge zdravstvene probleme.

Problem je što je prilično lako izbjeći razmišljanje o tome koliko jako boja za kosu može oštetiti vašu kosu. To je zato što svi imamo svoje rutine. Bilo da imate termin sa svojim frizerom ili dugogodišnju ljubav sa omiljenom drogerijskom bojom za kosu, znate kako to raditi. Navikli ste na rutinu i vjerojatno ne razmišljate previše o tome.

Dakle, ako rutinski bojite kosu ili razmišljate o toj opciji, možda je sada pravo vrijeme da malo naučite o tome šta tačno boja za kosu čini na vašoj kosi. Evo šta morate znati.

Da biste stavili boju, boja mora biti u mogućnosti da uđe u srž kose. Da biste to učinili, mora se pomaknuti izvan kutikule, koja djeluje pomalo poput kore drveta i štiti vašu kosu od oštećenja. Da bi prodrla izvan kutikule, boja za kosu koristi amonijak za povećanje pH kose i za opuštanje i podizanje kutikule. Odmah ste oštetili kosu, jer kutikula nije namijenjena podizanju.

Nakon što se kutikula podigne, sljedeći korak je bojenje kose u željenu boju. Dakle, boja za kosu koristi peroksid za razgradnju vašeg prirodnog pigmenta za kosu. Peroksid izuzetno isušuje kosu i razlog je zbog čega obojena kosa može dobiti teksturu nalik slami. Dok razvijač peroksida stoji na kosi, kutikula ostaje podignuta kako bi boja prodrla u otvorenu kožu i dlaku. Jednom kada isperete kosu, kutikula se vraća nazad,  ali šteta je već načinjena.

Vodik peroksid je jako oksidirajuće sredstvo. Oksidira prirodne melaninske pigmente u kosi, uklanjajući neke konjugovane dvostruke veze koje dovode do njihove boje, čineći ih bezbojnima. Zapravo za bojenje kose potreban je alkalni pH koji osigurava amonijak, što uzrokuje natečenje kutikule i na kraju može oštetiti kosu.

Manje štetne alternative ne traju toliko dugo

Ako koristite pogrešnu jačinu peroksida ili ako previše tretirate kosu neprestanim obavljanjem hemijskih tretmana, možete i dalje nanositi ozbiljnu štetu svojoj kosi. S druge strane, upotreba polutrajnih boja nanosi manju štetu vašoj kosi, a može joj dodati i dodatni sjaj. (Polutrajne boje za kosu ne sadrže peroksid.) Ali te boje trajat će kroz konačan broj šamponiranje prije nego što izblijede i isperu. Budući da polutrajne boje ne otvaraju dlaku, neće promijeniti vašu prirodnu boju.

Dakle, iako privremena boja za kosu neće biti toliko štetna kao proizvodi koji mogu trajno posvijetliti i obojiti kosu, mnogi ljudi smatraju da kosu trebaju češće bojiti kada koriste privremene opcije. To znači da svoju kosu (i svoje tijelo) izlažete sastojcima u boji za kosu čak i češće nego što biste trajnom bojom.

Mnoge kompanije su uvele boje za kosu bez amonijaka, koristeći zamjene poput etanolamina. Ovo je blaži sastojak i ne uzrokuje naticanje kutikule toliko kao amonijak. Ali ispire se, za razliku od trajnih boja koje jednostavno izrastu, i nije toliko efikasan u posvjetljivanju kose.

 

Skoro svi koji su nekad bojili kosu znaju da trebaju biti izuzetno nježni prema svježe obojenoj kosi i da je trebaju postepeno uređivati. Boja za kosu definitivno može isušiti kosu, ali također može prouzročiti lomljenje kose ako pretjerate s hemijskim procesima. Da vam kosa ne bi postala previše suha i pucala, redovno je hranite prije i poslije bojenja. Također ćete željeti nastaviti ovu rutinu po potrebi kako biste izbjegli lomljenje.

 

Pretraži