Njega kose tokom zime uz savjete Milice Glišić

Tokom zime, kosa je dodatno podložna isušivanju, stoga zahtijeva poseban tretman. Vjerojatno ste već primijetili kako kosa zimi sporije raste, češće se lomi, suha je i bez sjaja. To je posljedica suhog i hladnog zraka, te drugih čimbenika koji doprinose isušivanju kose. Autor teksta: Milica Glišić je prva blogerka na Balkanu koja je krenula da se detaljnije […]

Tokom zime, kosa je dodatno podložna isušivanju, stoga zahtijeva poseban tretman. Vjerojatno ste već primijetili kako kosa zimi sporije raste, češće se lomi, suha je i bez sjaja. To je posljedica suhog i hladnog zraka, te drugih čimbenika koji doprinose isušivanju kose.

Autor teksta: Milica Glišić je prva blogerka na Balkanu koja je krenula da se detaljnije bavi potrebama kovrdžave kose. Njena „kovrdžava“ turneja je krenula 2010. godine kada je osnovala prvi blog namjenjen kovrdžavoj kosi. Možete je pronaći na IG: kovrdzava_kosa_nega.

Zima je poseban period godine koji zahtjeva posebnu njegu dlake, bila kovrdžava ili ravna, ona iziskuje bogatu i pojačanu njegu. Krenuvši od načina pranja, češljanja i njege nakon pranja, sve nedoumice oko njege kose možete pročitati u nastavku teksta koji je pripremila Milica.

Bilo da je kovrdžava ili ravna, naša kosa u toku zimskih dana traži brižniju njegu, baš kao što i naše tijelo traži toplije džempere. Pravilnom njegom kosa stiče ,,imunitet’’, postaje zdravija i otpornija na ekstremnije spoljašnje utjecaje.

Zbog toplotnih oscilacija (u prostorijama toplo, napolju hladno) dlaka je ranjivija, jer se kutikule naglo izdižu i dovode do elektrisanja kose.

 

Zato je poželjno da svoju rutinu kreirate na osnovu ovih smjernica: 

❄️Ne zaboravite da je zdravlje kože glave sastavni i glavni dio njege kose. Uvrstite u svoju rutinu prirodne tretmane uljima kao što su bademovo, arganovo i maslinovo.

❄️ Ne koristite često šampone sa agresivnim deterdžentima. Za redovno pranje kose se opredijelite za hidratantniji šampon koji neće isušivati kosu i kožu glave.

❄️ Redovno korištenje maski koje će hraniti dlaku do narednog pranja, je obavezno prilikom svakog pranja kose. Hidratacija i proteini su kosi potrebni u toku zimskog perioda – nekoj kosi manje, nekoj više, sve u zavisnosti od stanja u kojem se ona nalazi.

❄️ Kosu ispirajte blago mlakom vodom, a posljednji korak prilikom ispiranja maske, neka bude hladna voda (samo dužinu kose, nikako glavu), kojom ćete zagladiti kutikule dlake.

❄️ Prije sušenja, nanesite kremu bogatu hranljivim i zaštitnim sastojcima, koji će dlaku hraniti iznutra, a ujedno napraviti i zaštitu od spoljašnjih utjecaja koji je mogu ozlijediti.

❄️ Potrudite se da nosite prijatnije tkanine koje ne izazivaju elektricitet kose. Ukoliko ne volite kape koje idu tik uz glavu, navlačite šire kapuljače od jakne.

❄️ Smanjite korištenje pegli i uvijača za kosu. Kada je sušite fenom, toplotu podesite na umjereno toplo. Uvijek dobro osušite dio kose uz glavu.

❄️ Svako jutro kada ustanete, razmrsite je prstima (ko ima kovrdže), ili četkom (ko ima ravnu kosu), kako biste izbjegli da se na kosi stvaraju dodatni čvorovi i ućebani dijelovi.

 

 

Pretraži