Šta je estetska hirurgija?

  Estetska hirurgija je umjetnost, te je hirurška disciplina i u tom pogledu se ne razlikuje od drugih hirurških specijalnosti.   Autor teksta: Prof. dr. Reuf Karabeg, specijalista opšte hirurgije, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Estetska hirurgija se od ostalih hirurških disciplina razlikuje po mnogim aspektima i karakteristikama. Jedan od pogleda je odnos šire javnosti […]

 

Estetska hirurgija je umjetnost, te je hirurška disciplina i u tom pogledu se ne razlikuje od drugih hirurških specijalnosti.

 

Autor teksta: Prof. dr. Reuf Karabeg, specijalista opšte hirurgije, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Estetska hirurgija se od ostalih hirurških disciplina razlikuje po mnogim aspektima i karakteristikama. Jedan od pogleda je odnos šire javnosti prema pacijentima koji se podvrgavaju estetskim zahvatima. Na startu je lako uočiti otpor, nerazumijevanje i kritički stav okoline iako bi u modernom svijetu trebali očekivati razumijevanje i podršku pacijentima. Obično su najveći protivnici i kritičari estetske hirurgije osobe koje izgledaju lijepo. U nastavku teksta prof. Dr. Reuf Karabeg piše o estetskoj hirurgiji, informacijama o kojima ste se sigurno barem jednom u životu zapitali.

Estetska hirurgija se od ostalih hirurških disciplina razlikuje po mnogim aspektima i karakteristikama. Jedan od pogleda je odnos šire javnosti prema pacijentima koji se podvrgavaju estetskim zahvatima. Na startu je lako uočiti otpor, nerazumijevanje i kritički stav okoline iako bi u modernom svijetu trebali očekivati razumijevanje i podršku pacijentima. Obično su najveći protivnici i kritičari estetske hirurgije osobe koje izgledaju lijepo.

 

Za i protiv zahvata

Nije se čuditi što osoba koja ima npr. lijep oblik nosa kaže da ga nikada ne bi dirala. Ali, trebala bi imati malo razumijevanja za osobu čiji se nos ističe lošim oblikom i kvari kompletan utisak o njoj sa aspekta pacijenta, ali i neutralnog posmatrača.

Činjenica je i da su najveći protivnici zahvata na dojci one žene kojima je priroda podarila lijepo formirane grudi, jednako kao što se i muškarac bujne kose podsmjehuje ćelavom koji bi se podvrgao presađivanju kose.

Drugi zanimljiv aspekt kojem se i sam često začudim je iznenađenje pacijenata kada im pokušavam objasniti kako i nakon estetskih operacija moraju postojati ožiljci.

Činjenica je da se obično nalaze na mjestima nepristupačnim pogledu okoline i da su na dijelovima tijela koji su teško uočljivi, ali pacijent ih ima. Isto tako postoje i komplikacije pa zato smatram važnim pojasniti specifičnosti estetske hirurgije.

Odnos estetike i hirurgije

Estetska hirurgija jeste svojevrsna umjetnost ali i hirurška disciplina. U hirurgiji i u umjetnosti rezultat je, najčešće, odmah vidljiv i prepoznatljiv. No, estetska hirurgija je prvenstveno hirurška disciplina i u tom pogledu se ne razlikuje od drugih hirurških specijalnosti. Pacijent treba poprilično zanemariti riječ „estetika“ i dobro zapamtiti riječ „hirurgija“.

Najveća specifičnost estetske hirurgije jeste u činjenici što na operativni zahvat dolazi zdrav čovjek koji želi i ima pravo da bude ljepši. Pacijent koji traži konsultaciju iz estetske hirurgije zahtijeva različit pristup i razgovor u odnosu na pacijenta koji traži rekonstruktivnu proceduru.

Estetska hirurgija, kao što je istina za sve druge hirurške discipline, nosi određene rizike. Svi se oni moraju temeljito porazgovarati s pacijentom i kome se moraju objasniti do najsitnijih detalja.

Pacijent bira hirurga

Postoji još jedna izuzetno bitna činjenica, a to je što u današnje doba brzog razvoja estetske hirurgije i njene velike popularnosti pacijent bi se trebao detaljno raspitati koji je estetski hirurg najstručniji za određeni problem, odnosno koji bi mogao najadekvatnije zadovoljiti njegove želje i potrebe. Dakle, pacijent je odgovoran za odabir hirurga. Pritom nije korisno birati hirurga po internetu ili društvenim mrežama jer to može čovjeka odvesti u pogrešnom smjeru.

Danas se reklamira sve i svašta, reklamne poruke su tako dobro smišljene da utječu ne samo na izbor odjeće već i na način prehrane, odgoj djece pa i na izbor hirurga. Reklamiraju se mnogi i svi tvrde da su najbolji. Tu su i takozvani botovi, plaćena lica koja sa više internetskih adresa na društvenim mrežama u negativnom smislu govore o jednima, a druge okivaju u zvijezde.

Koje je rješenje?

Prije svega vjerujte sebi, svom osjećaju, svojoj inteligenciji. Razgovarajte sa hirurgom (hirurzima) kojima vjerujete, ali uvijek tražite i drugo mišljenje.

Pitajte hirurga koliko je pacijenata operirao, kakve rezultate ima, kakvu opremu koristi, kakav je aparat za anesteziju. Pitajte i ko je anesteziolog, ko je osoba koja će vas uspavati i probuditi.

Jer, dolazite zdravi na operaciju i sve u lancu mora biti perfektno. Lanac puca gdje je karika najtanja, a to je obično na manjem iskustvu hirurga.

Šta se očekuje od hirurga?

Hirurg i anesteziolog su odgovorni za reduciranje mogućnosti komplikacija i za pacijentovu sigurnost, komfor i privatnost. A to znači i da bi hirurg pacijenta trebao uputiti kolegi koji je kompetentniji za određeni problem. Bilo bi idealno kad ne bi bilo sujete ili drugih paramedicinskih motiva. I to je u interesu pacijenta, medicine uopšte i estetske hirurgije kao struke u najužem smislu. Pacijent mora dobiti najviše što je moguće.

Ljekari i postoje kako bi liječili, pomagali ljudima u prevazilaženju određenih psihofizičkih problema. Zadaća im je razumjeti socijalnu situaciju svojih pacijenata i pomoći im na najbolji način. Taj način podrazumijeva i upućivanje pacijenta na tretman kompetentnijem kolegi jer bi ljekari trebali biti naučeni kako pacijent mora i treba dobiti najviše moguće i najbolje.

Estetska hirurgija je evolutivna grana medicine i zato su ovakvi postupci neophodni. A i procedure se konstantno revidiraju kako bi se pacijentu ponudilo najbolje moguće rješenje.

Šta pacijent očekuje od skalpela?

Najčešća prijeoperativna očekivanja pacijenata su:

– Značajno poboljšanje izgleda.

– Poboljšanje vlastitoga osjećanja o sebi.

– Više komplimenata na račun svog novog izgleda.

– Povećanje samopouzdanja.

– I na kraju – izgledati mlađe.

 

Rješavanje određenoga funkcionalnoga problema

Mada su mnogi zahvati povezani sa željom rješavanja funkcionalnih problema (kod estetske operacije nosa – disanje; kod estetske operacije smanjivanja grudi – bolovi u leđima, kožne promjene ispod grudi itd.), želja za boljim esteskim izgledom je duboko inkorporirana u (pod)svijest pacijenta.

Individalna je percepcija uzroka estetske disharmonije i pacijentov motiv mogu biti potpuno drugačiji od percepcije koju hirurg stvara prilikom razgovora. Stoga je najvažnije otkriti uzrok pacijentovog nezadovoljstva i pokušati ga riješiti koliko je to moguće.

Evaluacija rezultata estetskog operativnog zahvata je prije svega subjektivna, a težina ove specifične grane hirurgije je upravo u mogućoj različitosti percepcije ljepote kod pacijenta i kod hirurga.

Odluka za određenu vrstu operativnog zahvata mora uvažavati pacijentovu motivaciju, stepen zabrinutosti za određeni problem, očekivanje i anticipiranje estetskog rezultata, ali i najvažnije – mogućnosti rješavanja određenog problema. Logično je, dakle, – neće i ne može svaki pacijent biti operiran.

Još je Hipokrat primijetio da je od svih umjetnosti, umjetnost liječenja najplemenitija. Samo je mala, ali bitna razlika između esteskog hirurga i npr.slikara. Hirurg svoju viziju ne može slijediti do kraja, on mora uvažavati pacijentovu želju pa, ako je ona u granicama normalnog zahtjeva, pokušati je ostvariti u praksi.

 

 

Pretraži