Tretmani filerima kao najpopularnija procedura u estetskoj medicini

  Ljepota je plod prirodnog sklada i harmonije. Ona je senzualna, čulna i sofisticirana.  Najveća vještina, ali i odgovornost estetskog injektora je prepoznati na licu ono što je najljepše i to na određeni način naglasiti, a tom prilikom sačuvati autentičnost i osobenost jer lična ljepota je unikat.         Autor teksta: Dr. Jelena […]

 

Ljepota je plod prirodnog sklada i harmonije. Ona je senzualna, čulna i sofisticirana.  Najveća vještina, ali i odgovornost estetskog injektora je prepoznati na licu ono što je najljepše i to na određeni način naglasiti, a tom prilikom sačuvati autentičnost i osobenost jer lična ljepota je unikat.

 

 

 

 

Autor teksta: Dr. Jelena Krčum

 

Koža s godinama gubi elastičnost i mladolik izgled, tu u pomoć dolaze dermalni fileri. Fileri su idealni kada želite naglasiti punoću usana, pa se najčešće i primjenjuju na usnama. Dermalni fileri daju gotovo trenutne rezultate naglašavajući prirodan oblik usana i njihovu punoću. Dr. Krčum ističe da je njen osnovni cilj ali i želja, poštovanje prirodne anatomije i da kroz što manje invazivnih procedura postignemo harmoniju i balans svih tačaka na licu, a da kao rezultat imamo žene koje zrače samopouzdanjem. U nastavku teksta pročitajte više o filerima i apliciranju istih.

BeautiFUL: Završili ste stomatologiju? Specijalizirali ste dermalne filere? Recite nam nešto više o tome?

Krčum: Kao doktor stomatologije imam mogućnost da pored brige o zdravlju i estetici usne šupljine mojih pacijenata, brinem i o njihovom licu.

Odmah nakon završetka Stomatološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, uplovila sam u vode nehirurškog antiejdžinga. Kao što svi težimo i želimo da imamo lijep osmijeh, zdrave zube i lijep raspored zuba isto tako želimo i simetriju lica, volumen i mladalački sjaj.

Nakon završenih edukacija u zemlji i inostranstvu, usavršavanju kroz brojne stručne kongrese iz ove oblasti, moj fokus djelovanja je na primjeni dermalnih filera i neuromodulatora u estetskoj medicini.

BeautiFUL: Šta su zapravo fileri?

Krčum: Glavni sastojak dermalnih filera je hijaluronska kiselina, na tržištu se nalaze u obliku gela koji se raspoređuje u kožu s ciljem da veže vodu i na taj način spriječi dehitradaciju kože. Ovo je najbolja injekciona metoda koja omogućava nadoknadu volumena i preoblikovanje kontura lica. Postoje različite gustine dermalnih filera koji se apliciraju u tačno određene regije.

BeautiFUL: Da li je tretman bolan i koliko traje?

Krčum: Injektovanje dermalnih filera se najčešće izvodi uz pomoć topikalne ili stomatološke anestezije,  što ovu medicinsku proceduru čini potpuno bezbolnom i bezbjednom za samog pacijenta. U zavisnosti od regije koja se tretira, tretmani traju najduže pola sata, te pacijenti nakon tretmana mogu nesmetano da nastave sa svojim dnevnim aktivnostima.

BeautiFUL: Kakva je procedura i njega nakon održavanja tretmana? Da li postoji mogućnost da ostanu određeni ožiljci?

Krčum: Hijaluronski fileri se apliciraju u manjim količinama tačno definisanim tehnikama, što nam pružana prirodnije i najpreciznije rezultate. Pojava otoka i hematoma je nešto što prati ovu intervenciju, spontano prolaze u narednih 48h.

Nakon tretmana zabranjena je konzumacija alkohola, izlaganje suncu i toploti (sauna, solarijum i sunčanje), 12h nije preporučena upotreba šminke te konzumiranje vitamina C. Dakle, ne postoji mogućnost stvaranja ožiljaka.

BeautiFUL: Koliko se hijaluron zadržava u usnama ili u nekom drugom dijelu lica nakon aplikacije?

Krčum: Dužina trajanja filera u organizmu je individualna. Zavisi od gustine, mjesta aplikovanja, količine enzima hijaluronidaze kao i  fizičke aktivnosti samog pacijenta. Hijaluronska kiselina po hemijskom sastavu je polisaharid, tačnije šećer. Samim tim, ponaša se kao svi šećeri. Pretpostavimo da imamo kašičicu šećera i čašu vode. Ako je voda topla, šećer će se brže istopiti nego u hladnoj vodi, što znači da se filer brže troši ljeti. Također, ako uzmemo kašičicu i promiješamo šećer, brže će se istopiti, nego da ga nismo miješali. S obzirom na navedeno filer se brže troši pri većim fizičkim aktivnostima i prilikom jače facijalne ekspresije. Trajnost filera u usnama je najkraća od 8 do 12 mjeseci, u ostalim dijelovima lica kao npr. brada ili nos može trajati čak i do dvije godine.

BeautiFUL: Koja je cijena tretmana?

Krčum: Cijene korekcije filerima se kreću od 400 do 600 KM za 1ml, zavisno za koju vrstu filera se pacijent odluči.

BeautiFUL: Koji dio lica žene najčešće koriguju?

Krčum: Najčešće nam dolaze pacijenti koji nisu zadovoljni oblikom, simetrijom ili veličinom svojih usana, te je najčešća procedura korekcija usana dermalnim filerima.

BeautiFUL: Kolika je odgovornost Vašeg posla?

Krčum: Ljepota je plod prirodnog sklada i harmonije. Ona je senzualna, čulna i sofisticirana.  Najveća vještina, ali i odgovornost estetskog injektora je prepoznati na licu ono što je najljepše i to na određeni način naglasiti, a tom prilikom sačuvati autentičnost i osobenost jer lična ljepota je unikat.

BeautiFUL: Da li ste nekad imali strah od nekog zahvata?

Krčum: Za strah nema mjesta niti je prisutan u poslu koji obavljam. Prepoznavanje, brzo reagovanje i rješavanje eventualnih komplikacija je sastavni dio ovog poziva. Kao doktor stomatologije moje poznavanja anatomije regije glave i vrata kao i posjedovanje manuelnih sposobnosti koji su moja svakodnevica ne postoje nepredviđene situacije, a samim tim nema ni prostora za strah.

BeautiFUL: Da li su ovi zahvati tabu tema ili se priča promijenila? Kakvo je zapravo stanje?

Krčum: Lijep i njegovan izgled kao imperativ današnjice, estetske korekcije svrstava u dio lične higijene, te je sve više pacijenata koji otvoreno govore o svim estetskim korekcijama na svom licu i tijelu. To govori u prilogu tome da briga o svom licu i tijelu na ovakav način nije tabu tema već je dio naše svakodnevice i način na koji kroz minimalne i decentne promjene na licu i tijelu jačamo svoje samopouzdanje.

BeautiFUL: Imate li određenu poruku za žene kada su u pitanju svi ovi tretmani?

Krčum: Estetska medicina Vas nikako ne bi smjela oblikovati pod istim kalupom na način da gubite svoju individualnost, koja je sama po sebi lijepa i potrebno je da ostane očuvana.  Osnovni cilj i moja želja kroz bavljenje ovim poslom je da uz poštovanje prirodne anatomije i  što manje invazivnih procedura postignemo harmoniju i balans svih tačaka na licu, a da kao rezultat imamo žene koje zrače samopouzdanjem.

Manje je uvijek više, a puno je previše prema tome moja poruka je da uvijek njegujte i cijenite svoju individualnost.

 

 

 

Pretraži