Njega ruku, pomladite kožu ruku

Iako su jedan od najčešće korištenih dijelova našeg tijela, ruke su jedan od zapostavljenih dijelova tijela kada je u pitanju njega kože. Pravilna rutina njege ruku neophodna je ako želimo da nam ruke izgledaju jednako dobro kao i ostatak tijela. Koristite naše savjete kako biste pronašli najbolji način za njegu ruku. Faktori u određivanju rutine […]

Iako su jedan od najčešće korištenih dijelova našeg tijela, ruke su jedan od zapostavljenih dijelova tijela kada je u pitanju njega kože. Pravilna rutina njege ruku neophodna je ako želimo da nam ruke izgledaju jednako dobro kao i ostatak tijela. Koristite naše savjete kako biste pronašli najbolji način za njegu ruku.

Faktori u određivanju rutine njege ruku

Najčešći faktor njege ruku koji treba uzeti u obzir je izloženost jakim sastojcima i hemikalijama. To uključuje abrazivne sapune, sredstva za dezinfekciju ruku i druga sredstva za čišćenje, posebno ako čistite svoj dom ili perete ruke više nego obično. Te hemikalije mogu uključivati ​​i uobičajena sredstva za čišćenje u domaćinstvu, poput deterdženta za pranje posuđa, kao i topikalne ili oralne lijekove koji mogu imati neželjene efekte na koži.

Vrijeme i okoliš su dodatni faktori. Sunce, vjetar i vlaga igraju ulogu u suhoći kože i njezi ruku. Čak i male promjene temperature, poput izlaska iz klimatizirane kuće na sunčanu ulicu, mogu utjecati na vašu kožu.

Treći faktor čine izbori načina života i vaše svakodnevne aktivnosti. Životni stil uključuje hranu koju jedete, kao i lične navike poput spavanja, upotrebe alkohola, pušenja, mršanja ili debljanja i nivoa stresa.

Jedina rutina za njegu ruku koja vam treba

Pranje ruku: Operite i osušite ruke na pravi način

Pranje ruku jedan je od najvažnijih dijelova vaše rutine njege kože. Ovisno o vašoj dnevnoj rutini, vaše ruke mogu biti izložene prljavštini i mastima, što sve može dovesti do pojave nadražene ili suhe kože na rukama. Prvo što morate znati jeste da koristite blagi sapun ili hidratantno sredstvo za pranje ruku kako biste izbjegli isušivanje kože.

Koristite hladnu ili mlaku, a ne vruću vodu. Vruća voda brže isušuje vašu kožu, a nije efikasnija od mlake vode. Osim toga, klonite se dugotrajne vrućine. Umjesto da sušite ruke sušačem za ruke, protresite ruke i nježno ih tapkajte mekim peškirom.

Uz Covid-19 ćete možda otkriti da sredstvo za dezinfekciju ruku koristite češće nego prije. Sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola isušuju kožu, pa je važno nakon nanošenja hidratizirati ruke. Kada koristite sredstvo za dezinfekciju ruku, najbolje je pričekati dok se ruke potpuno ne osuše prije vlaženja, jer gel na bazi alkohola može odbiti hidratantnu kremu. Ako često koristite sredstvo za dezinfekciju ruku, isprobajte kremu za dezinfekciju ruku kako biste se zaštitili od klica i suhih ruku.

Hidratacija: Kako poboljšati izgled ruku

Ruke su najčešće jedno od najizloženijih dijelova kože, pa koža na rukama brže i češće odbacuje stanice kože. Redovna hidratacija omogućava koži da zadrži svoju prirodnu gipku teksturu.

Najbolja vremena za upotrebu hidratantnih krema su nakon kupanja, pilinga, pranja posuđa i prije spavanja. Za one koji imaju ekstra suhe ruke, najbolje ih je hidratizirati svaki put kad operete ruke. Držite hidratantnu kremu za kožu blizu umivaonika za laku i brzu hidrataciju ruku. Za hidrataciju ruku preko noći, nanesite na ruke losion ili ultrahidratantnu kremu za ruke i nosite pamučne rukavice preko noći da zadrže vlagu nekoliko sati.

Piling: Nježni piling za uklanjanje mrtve i suhe kože

Piling je postupak uklanjanja mrtvih ćelija kože kako bi se otkrile svježe ćelije kože ispod. Koristite metodu pilinga koja najbolje odgovara vašem tipu kože. Manuelni piling je učinkovitiji za masnu kožu, dok se hemijski piling preporučuje za suhu ili osjetljivu kožu.

Najbolje je pilingirati ruke dva puta sedmično, jer češći piling može iritirati kožu i prerano uništiti potpuno zdrave stanice kože. Ako imate osjetljivu kožu ili otvorene posjekotine na rukama, izbjegavajte piling jer može dovesti do iritacije.

Krema za sunčanje: Zaštitite ruke od preranog starenja

Često zanemareni dio idealne rutine za njegu ruku je krema za sunčanje. Krema za sunčanje ključni je korak u zaštiti kože od opeklina i preranog starenja. Kada nanosite kremu za sunčanje na ruke, prvo nanesite hidratantnu kremu, a zatim nanesite kremu za sunčanje. Ako cijeli dan provodite vani, obavezno nanesite kremu za sunčanje otprilike svakih 90 minuta i nakon što operete ruke.

Izloženost vanjskim utjecajima: Zaštitite ruke

Da biste spriječili duži kontakt sa sredstvima za čišćenje, koristite rukavice kada perete posuđe, veš ili radite druge kućne poslove. Zimi držite ruke pokrivene kako biste spriječili isušivanje kože. Niska vlažnost i hladna temperatura često znače manje vlage u zraku, što može dovesti do isušivanja ruku.

Pretraži