Savjeti za stiliziranje kovrdžave kose

Šišanje i održavanje kovrdžave kose ponekad može izgledati kao iscrpljujući zadatak. Šišanje kovrdža često da izaziva strah i kod nadarenih i obučenih stilista, ali uz pravo znanje održavanje kovrdžave kose može biti prilično jednostavno. Tajna # 1: Prigrlite svoje prirodne uvojke Ako živite u vrućoj, vlažnoj klimi, odložite vaše alate za stiliziranje. Mogli biste provesti […]

Šišanje i održavanje kovrdžave kose ponekad može izgledati kao iscrpljujući zadatak. Šišanje kovrdža često da izaziva strah i kod nadarenih i obučenih stilista, ali uz pravo znanje održavanje kovrdžave kose može biti prilično jednostavno.

Tajna # 1: Prigrlite svoje prirodne uvojke

Ako živite u vrućoj, vlažnoj klimi, odložite vaše alate za stiliziranje. Mogli biste provesti sate ispravljajući kosu, da biste samo zakoračili napolje i uništili vaš naporan trud.

Ako niste spremni na skupe, trajne tretmane za ispravljanje, ako živite u vlažnoj klimi, morate prihvatiti vaše kovrdže. Ako budete prirodni, vaša će kosa biti zdravija, uštedjet ćete vrijeme, a nećete isušivati niti ispravljati kosu i istaknut ćete se u moru žena s ravnom kosom.

Tajna # 2: Ako želite ravnu kosu, i to je moguće

Uz malo truda i/ili hemikalija možete postići ravnu kosu. Možete to učiniti sami uz dobru četku, fenu i peglu ili možete otići na profesionalno feniranje.

Ako tražite rješenje za trajno ravnanje, imate nekoliko mogućnosti. Na primjer, brazilski tretmani keratinom i dalje su popularni jer pomažu u postizanju ravne, glatke kose. Ipak proizvodi za trajno ispravljanje kose mahom sadrže formaldehid, supstancu koja je po mnogim istraživanja odogovrna za uzrokovanje raka. Prije tretmana važno je istražiti sastojke koje vaš salon koristi.

Postoje i privremene japanske metode ispravljanja kose zbog kojih se kosa čini ravnom. Možete čak i sami ispraviti kosu koristeći rastvor za trajno ispravljanje i češalj sa širokim zupcima.

Tajna br. 3: Uložite u keramičku peglu za kosu

Ako želite povremeno imati ravnu kosu, uložite u peglu od keramičkog/jonskog gvožđa – zahtijeva mnogo manje vremena i daje trajne rezultate, dajući vašoj kosi bolji tretman koji pomaže u održavanju vaših uvojaka između različitih frizura.


Tajna br. 4: Temeljito nahranite kosu najmanje jednom sedmično

Ako je vaša kosa osjetljiva na suhoću ili perut, držite se podalje od proizvoda s alkoholom i barem jednom sedmično počastite kosu hidratantnom maskom. Uzmite u obzir i prirodna ulja: nekoliko kapi prirodnih ulja kao što su ulje neema, ulje amle, kokosovo ulje, arganovo ulje, maslinovo ulje i ulje jojobe također su sjajni kada se koriste zajedno ili samostalno. Stavite ulje na dlan i umasirajte prstima u tjeme i kosu. Četkajte kosu četkom s prirodnim dlačicama, a zatim stavite kapu za tuširanje i prespavajte sa njom na glavi. Na kraju ulje isperite ujutro.

Tajna br. 5: Postoje ispravni i pogrešni načini upotrebe fena

Fen za kosu može biti noćna mora kovrdžavih žena ako se nepravilno koristi. Da biste izbjegli napuhanu kosu, ostavite kosu da se suši na zraku što je duže moguće, a zatim kosu osušite difuzorom. Fen za kosu držite pod kosom, lagano sklapajući uvojke na dlanu, savijajući kosu u stilu harmonike dok sušite kosu.

Ako ne koristite difuzor, usmjerite fen prema dolje, u smjeru rasta dlake.

 

 

Pretraži