Rižina voda za rast kose

Ispiranje kose rižinom vodom kako bi postala duža i sjajnija odavno je praksa istočnoazijskih tretmana ljepote. Sada kruži na TikToku, gdje korisnici tvrde da ispiranje i namakanje kose rižinom vodom dovodi do “ekstremnog rasta kose”. Radi li to zapravo? Šta je rižina voda? Rižina voda je ostatak vode u kojoj je riža isprana prije kuhanja, […]

Ispiranje kose rižinom vodom kako bi postala duža i sjajnija odavno je praksa istočnoazijskih tretmana ljepote. Sada kruži na TikToku, gdje korisnici tvrde da ispiranje i namakanje kose rižinom vodom dovodi do “ekstremnog rasta kose”. Radi li to zapravo?

Šta je rižina voda?

Rižina voda je ostatak vode u kojoj je riža isprana prije kuhanja, a koja često sadrži škrob i povremeno neke vitamine. Najbrži način pripreme rižine vode je namakanje riže u vodi 30 minuta i procjeđivanje ostatka vode u čistu posudu. Iako je obična rižina voda u redu, neki korisnici TikToka dodaju kore grejpa i eterična ulja kako bi fermentirali vodu prije nego što je stave na kosu.

Potiče li rižina voda rast kose?

Nažalost, nijedna studija ne dokazuje da rižina voda može učiniti nešto da ubrza rast kose. Međutim, možda postoji nešto u tome. Rižina voda sadrži vitamine B i E koji su povezani s rastom kose i vitalnošću, a nedostatak vitamina B12 posebno je povezan s gubitkom kose.

Šta rižina voda zapravo čini za vašu kosu?

Pranje kose rižinom vodom može nekima ponuditi privremeno poboljšanje, ali ovo nije dokazano – i vjerojatno je minimalno.

Ispiranje kose rižinom vodom može potaknuti živost vaše kose zbog sadržaja vitamina, ali neće ubrzati proces rasta, jer rižina voda vjerojatno neće prodrijeti u srž kose.

Koje još mogućnosti postoje za rast kose?

Tretmani koje preporučuju dermatolozi, poput spironolaktona, topikalnog minoksidila, pa čak i injekcije plazme bogate trombocitima (PRP), za koje se pokazalo da poboljšavaju rast kose.

Pretraži