Uzroci opadanja kose

Tačno je da je vjerovatnije da će muškarci izgubiti kosu od žena, ali prorjeđivanje kose, opadanje kose i gubitak kose zapravo utječu na oba spola – i to više ni manje ni više demorališe. Evo u čemu je stvar: iza gubitka kose ne stoji nijedan razlog – uzroci mogu varirati od jednostavnih i privremenih (poput […]

Tačno je da je vjerovatnije da će muškarci izgubiti kosu od žena, ali prorjeđivanje kose, opadanje kose i gubitak kose zapravo utječu na oba spola – i to više ni manje ni više demorališe. Evo u čemu je stvar: iza gubitka kose ne stoji nijedan razlog – uzroci mogu varirati od jednostavnih i privremenih (poput nedostatka vitamina) do složenijih, poput osnovnih zdravstvenih problema.

Srećom, postoji i mnogo načina za liječenje gubitka kose i kod žena i kod muškaraca (naravno, ovisno o uzroku) Evo nekoliko uobičajenih i ne tako čestih razloga zašto možda vidite manje dlaka na glavi – i šta možete učiniti oko toga.

Pod stresom ste ili ste bolesni

Stres ili bolest (trenutno, uključujući COVID-19) mogu uzrokovati gubitak kose – to je proces poznat kao telogeni efluvium ili prekomjerno opadanje kose izazvano stresom.

Naša tijela percipiraju mentalni stres na isti način na koji percipiraju fizički stres, a svaki dramatični stres na tijelu može uzrokovati zaustavljanje rasta kose. Kad se zaustavi rast kose, ona opada. Konkretno, kada je tijelo pod stresom, oslobađa hormon kortizol, koji zatim može utjecati na folikul dlake i rezultirati gubitkom kose. To opadanje se obično dogodi najmanje tri mjeseca nakon stresnog događaja.

Naravno, prevencija stresa je najlakši način da se spriječi gubitak kose izazvan stresom – ali to nije uvijek lako učiniti. Ako osjetite bilo kakav gubitak kose, pametno je da se obratite svom dermatologu. Ako utvrde da je vaš gubitak kose povezan sa stresom, vaš doktor vam može preporučiti tretman nazvan minoksidil, vazodilatator koji poboljšava cirkulaciju u dnu folikula dlake, kako bi pomogao u vraćanju kose koju ste izgubili. Također je važno imati strpljenja i ostaviti vremena za rast kose.

Trudni ste

Trudnoća je jedan od primjera vrste fizičkog stresa koji može prouzrokovati gubitak kose (i hormona). Gubitak kose povezan s trudnoćom češće se opaža nakon porođaja, a ne tokom trudnoće.

Ako vam se dogodi gubitak kose nakon trudnoće, budite sigurni da će vam kosa narasti za nekoliko mjeseci.

Dobijate previše vitamina A

Pretjerivanje s uzimanjem suplemenata ili lijekova koji sadrže vitamin A može izazvati gubitak kose, prema Američkoj akademiji za dermatologiju. Dnevna vrijednost vitamina A iznosi 5.000 jedinica (IU) dnevno za odrasle i djecu stariju od 4 godine; suplementi mogu sadržavati 2.500 do 10.000 IU. Dakle, više od toga i mogli biste riskirati da dio kose opadne.

Dobre vijesti: Ovo je također reverzibilan uzrok gubitka kose, a nakon što se višak unosa vitamina A zaustavi, kosa bi trebala početi ponovno normalno rasti.

Ne jedete dovoljno proteina

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, premalo proteina u prehrani potencijalno može dovesti do neželjenog gubitka kose. To može biti i razlog zašto, anegdotski gledano, oni koji su na keto dijeti također izvještavaju o gubitku kose zbog promjene prehrambenih navika.

Možete jednostavno dodati više proteina u svoju prehranu tako što ćete u svoj dnevni obrok uključiti više jaja, piletine, graha i jogurta.

Imate problema sa hormonima

Gubitak kose kod žena povezan sa hormonima – ili ženska ćelavost – također postoji, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje. Ova vrsta gubitka kose događa se kada se folikula dlake s vremenom toliko smanji, da ne izraste nova kosa. Kod žena simptomi ćelavosti uključuju proširenje razdjeljka kose, a ponekad i grublje dlake na licu.

Jedini tretman koji je odobrila FDA je minoksidil, ali ako to ne uspije, doktor vam može propisati oralne lijekove poput finasterida koji mogu zaustaviti gubitak kose, operacija transplantacije kose je također opcija.

Vaši hormoni se mijenjaju

Baš kao što promjene hormona u trudnoći mogu uzrokovati gubitak kose, isto mogu uzrokovati i kontracepcijske tablete. To također može uzrokovati telogeni efluvij, a vjerovatnije je ako imate porodičnu historiju gubitka kose. Promjena hormonske ravnoteže koja se javlja u menopauzi također može imati isti rezultat. Receptori androgena (muškog hormona) na tjemenu se aktiviraju, folikuli dlake smanjit će se i tada ćete početi gubiti više kose.”

Imate nizak nivo željeza

Američka dermatološka akademija takođe kaže da nedovoljno unošenje željeza u vašu prehranu može dovesti i do neželjenog gubitka kose.

Prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv (NHLBI), anemija s nedostatkom željeza javlja se kada u tijelu nemate dovoljno željeza – čiji simptomi uključuju umor, otežano disanje ili bol u prsima. Da bi to popravio, doktor vam može predložiti dodatke željeza ili zdraviji način života, poput povećanja unosa hrane bogate željezom i vitaminom C.

Pretraži