Savjeti za lijepe usne

Svi imaju usne. Ako pokušate zamisliti svoje lice bez njih, shvatit ćete koliko glupo izgledate. Usne su različitih oblika i veličina. Neke su velike, neke su male. Međutim, usne su puno složenije od samog izgleda. Samo pomislite, da ih nemamo, kako bismo razgovarali, jeli, zviždali, pili – ili se ljubili? Ovo su neke od naših […]

Svi imaju usne. Ako pokušate zamisliti svoje lice bez njih, shvatit ćete koliko glupo izgledate.

Usne su različitih oblika i veličina. Neke su velike, neke su male. Međutim, usne su puno složenije od samog izgleda. Samo pomislite, da ih nemamo, kako bismo razgovarali, jeli, zviždali, pili – ili se ljubili?

Ovo su neke od naših omiljenih zabavnih činjenica o usnama

Počnimo s ljubljenjem

Usne imaju više od milion različitih nervnih završetaka, što ih čini jednim od najosjetljivijih dijelova našeg tijela. One su zapravo 100 puta osjetljivije od vrhova naših prstiju. Eto zašto je ljubljenje tako zabavno!

Ljepota Kupidovog luka

Dvije najviše tačke najbliže dnu nosa, od milja se zovu Kupidov luk, jer podsjećaju upravo na to. Kupid je, kao što većina nas zna, bog ljubavi i privlačnosti. Kada je riječ o usnama, Kupidov luk se smatra vrlo atraktivnim. A ko ne želi da ga pogodi jedna od Kupidovih strelica?

Crvena i ružičasta su boje ljubavi

Zdrave usne imaju ružičastu ili crvenkastu nijansu. Koža na našim usnama nevjerojatno je tanka i ima samo tri do šest slojeva ćelija, dok ostatak tijela ima 16 slojeva. Zbog toga možemo vidjeti kapilare ili krvne sudove koji pokazuju crvene i ružičaste tonove. Naravno, što je koža svjetlija to je boja izraženija. Postoje neke studije koje sugerišu da su usne privlačnije što su crvenije. Hmmm … je li ovo razlog zašto industrija ruževa toliko zarađuje?

Naše se usne nikad ne znoje i nemaju bubuljice

Tačno, naše usne nemaju znojne ili uljne žlijezde, tako da se ne znoje i neće dobiti bubuljice. Jedini nedostatak je taj što usne nemaju zaštitna ulja, lako se mogu osušiti, perutati, ispucati i nadražiti. Zbog toga balzam za usne mora biti nužan za mnoge ljude.

Naše usne trebaju kremu za sunčanje

Nažalost, naše usne su nevjerovatno podložne oštećenjima od sunca. U stvari, sklonije su oštećenjima od sunca nego bilo koji drugi dio tijela. Naše usne trebaju svakodnevnu UVA / UVB zaštitu, baš kao i ostatak naše kože. Često su mjesto za nastanak karcinoma kože.

Tanke ili deblje?

Kako starimo, usne nam postaju sve tanje. Ne vjerujete u to? Samo pogledajte svoju sliku dok ste bili stvarno mladi. Vidjet ćete o čemu pričamo. Starenje uzrokuje smanjenje proizvodnje kolagena, a kolagen je taj koji našim usnama daje oblik i punoću.

Usne izražavaju emocije

Svi to znamo, ali prilično je cool kad razmislite. Naše usne mogu nekome reći da li smo sretni uz osmijeh ili tužni uz namrgođenost. Naše usne su savršeno sredstvo komunikacije, čak i prije nego što počnemo razgovarati.

I naša omiljena zabavna činjenica o usnama

Naše usne su potpuno jedinstvene samo za nas. Kao i naši otisci prstiju, i dva otiska usana nisu potpuno slična. Koliko je to cool?

Evo nekoliko savjeta kako biste održali usne u najboljem stanju za ljubljenje:

  • Uvijek zaštitite usne noseći balzam za usne i kremu za sunčanje. To će im pomoći da budu mekane i glatke.
  • Pilingirajte usne kako bi izgledale mlađe. Neki trljaju usne četkicom za zube. Više volimo koristiti piling za lice na usnama. Napravimo vlastiti piling s malo meda i prstohvatom šećera. Ne samo da pomaže ukloniti mrtvu kožu, već ima i sjajan okus. A med je prirodni hidrator kože.
  • Pijte puno vode kako bi usne bile hidratizirane. Ako se vaše usne čine suhima, odolite nagonu da ih oblizujete. Ovo samo stvara začarani krug koji pogoršava stanje.
  • Kokosovo ulje sjajan je način za prirodnu hidrataciju usana. Samo maleni sloj ulja na usnama prije spavanja će pomoći.

Pretraži