Proljetni make up

Tokom prethodnih godina crvenu smo nosili na usnama, a ovog proljeća ćemo je nositi na kapcima. Ako ste tip koji se voli igrati sa bojama, a situacija i događaj vam dozvoljavaju, u proljetnom make up u ćete u potpunosti uživati. Autor: Jovana Vavan, make up artist  Bronzanim tenom, narančastim ružem i blistavim pogledom oduševljavajte gdje […]

Tokom prethodnih godina crvenu smo nosili na usnama, a ovog proljeća ćemo je nositi na kapcima. Ako ste tip koji se voli igrati sa bojama, a situacija i događaj vam dozvoljavaju, u proljetnom make up u ćete u potpunosti uživati.

Autor: Jovana Vavan, make up artist

 Bronzanim tenom, narančastim ružem i blistavim pogledom oduševljavajte gdje god pošle. Novo godišnje doba sa sobom donosi i nove trendove, a „prognoza” za proljeće 2021. godinu kaže da ćemo ulicama hodati ljepše, vedrije i zavodljivije nego ikada. Jarke i svijetle boje sjenila, usne sočne poput voća, šljokice i minimalizam, dobitna su kombinacija ovog proljeća. Zasučite rukave jer vas čeka uvježbavanje ludih i potpuno neodoljivih kombinacija što ističe Jovana, make up artist.

Sunce, cvijeće, leptirići oko tebe, ali i u stomaku! Buđenjem proljeća, budi se i ljubav, to ste sigurno čuli mnogo puta do sada, a i osjetili, vjerujem. Naučnici kažu i da je taj neki maleni hormon zaslužan za to. Suncem, produžetkom dana, tijelo luči manje hormona melatonina – čime se pojačava energija u tijelu.

Nakon zime skidamo teške kapute i teške boje sa sebe, težimo ka prozračnom izgledu. Obzirom da imamo više energije, poletniji smo, imamo veću želju za sređivanjem i šminkanjem.

Kada bi vas neko sada pitao šta je po vama savršen proljetni make up, šta biste mu odgovorili? Na šta biste prvo pomislili?

Ja na boje. One šarene, svijetle, drečave i razigrane boje. Proljeće nam dopušta igranje sa bojama, sa sjenkama, sa eyeliner-ima u boji, sa maskarama u boji, sa karminima i sjajevima. Sve je na nama, šta volimo, za koji događaj se šminkamo.

Prirodni make up

#1 Lijep i ujednačen ten

Ukoliko volite prirodni make up, proljeće je također idealan period za to. Ujedno, to je i najbolji izbor za svakodnevni make up look. Koža koja sija, koja je nahranjena, hidrirana i obasjana prvim zrakama sunca. Ne trebate mnogo razmišljati o “silnim” preparatima, dovoljno vam je nekoliko stvari.

Kod prirodnog make up-a najbitniji je lijep i ujednačen ten. Ako je ovo dnevni make up, prva i ujedno najvažnija stvar je krema ili prajmer sa zaštitnim faktorom. Proljetno sunce jeste blago, ali jednako opasno za kožu kao i tokom ljeta.

#2 Odabir adekvatnog pudera

Druga stvar je tečni puder, koji ćete izabrati po tipu vaše kože. Ako vam je koža masna, koristit ćete mat tečni puder, ako je mješovita možete mat puder, ali ako vam on bude pretežak onda možete izabrati hidratantni puder za suhu kožu, a masne dijelove matirati puderom u prahu ili kamenu.

Ako vam je koža suha, za nju je bitno da prethodno bude dobro nahranjena i hidrirana, da koristite podlogu odgovarajuću za ovaj tip kože, kao i hidratantni puder koji neće ulaziti u vaše borice na licu. Kada smo izabrali puder, matirali ga ako nam je masna koža, prelazimo na odabir rumenila i bronzera. To je nešto što je u potpunosti na vama, šta volite.

#3 Bronzer i rumenilo

Da li će to biti rumenilo u boji breskve ili totalno roze, da li će vam bronzer biti sa sitnim šljokicama, sa sedefom ili mat, nije bitno, bitno je da lijepo nanesete iste. Mali savjet, kada nanosite bronzer, obraze uvucite usta, potom povucite liniju od vrha uha, ka usnama i dobro izblendajte u smjeru ka gore. Rumenilo ćete nanijeti tako što ćete se nasmiješiti i na vrh jagodica staviti rumenilo koje ćete blendanjem utopiti sa bronzerom.

#4 Obrve, maskara, eyeliner i lipbalm

Obrve lagano iscrtate, ukoliko imate potrebe za tim, na oči možete staviti eyeliner, maskaru obavezno, na usne lagani sjaj i vaš make up je završen. Kao i prošle sezone, najpopularniji dnevni make up je no make up look.

Proljeće nam sprema iznenađenje

Ovo proljeće nam donosi mnoga iznenađenja, kako smo navikli tokom prethodnih godina da crvenu nosimo na usnama, ovog proljeća ćemo je nositi na kapcima. Ako ste tip koji se voli igrati sa bojama, a situacija i događaj vam dozvoljavaju, u proljetnom make up u ćete u potpunosti uživati.

 

Priprema za proljetni make up

Za ovakve look-ove će vam biti potrebno nešto više preparata, tačnije preparata za oči.

#1 Lijep i ujednačen ten

Priprema tena je ista: podloga, biramo puder koji nam odgovara, bronzer, rumenilo, highlighter (koji služi da istaknemo najviše tačke našeg lica, poput jagodica i daje predivan sjaj našem licu).

#2 Oči

A oči! E tu počinje prava proljetna zabava. Na oči prvo stavite bazu za sjenku, da bi vam boja bila što intenzivnija. Izaberite boju koja vam dopada ili više njih. Možete se poigrati sa različitim tonovima iste boje, tako da vam najsvjetliji ton dođe u unutrašnji ugao oka, zatim srednji ton, u koji možete ubaciti i neke šljokice, na sredinu i najtamniji ton vaše omiljene boje ide na spoljašni ugao vašeg oka. Sa bojama na očima je najbitnije da ih dobro izblendamo, da se prelazi iz jedne boje u drugu što manje primjete. Što se maskare tiče možete nastaviti u istom ritmu, te staviti maskaru u boji, a možete staviti i crnu maskaru, koja će odlično ići na ovakav look. U slučaju make up-a u kojem su oči naglašene, kao što je ovaj, moj savjet je da na usne stavite neki neutralniji ruž ili sjaj za usne.

Wet look

Još jedan make up look koji je idealan za proljetne dane je bronzani make up. Ovaj look još vole nazvai i Wet look, U ovom slučaju najveću ulogu će vam odigrati vaš highlighter. On vam može poslužiti i za highlight-ovanje lica, kao sjenka za oči, a ako ga pomiješate sa sjajem za usne ili sa kremastim balzamom za usne, može vam poslužiti i kao savršen bronzani sjaj za usne.

Kao nikada do sada, ovog proljeća možete biti sve ono što zaista jeste, ovo proljeće je vaše. Zasjajte u svojoj koži. Pustite sunce u svoje kozmetičke torbice i budite odvažne.

 

 

 

 

Pretraži