Higijena je od krucijalnog značaja za fizioterapeute i njihove klijente

0

Želja da posjetimo wellness i spa centre dolazi onoga trenutka kada žudimo za opuštanjem od stresa i problema, te kada želimo darovati vrijeme za sebe. Ali ne zaboravite da odgovornost kako prema sebi tako i prema drugima, poštujući norme ponašanja i protokole rada, investira prevashodno zdravlje i daje doprinos ovoj divnoj struci.

Ishod pandemije koja nas je zadesila, stresa i problema, otvara vrata očekivanja da ćemo u odabranom objektu ispuniti, tu tako jednostavnu želju, sa svim mjerama opreza. U ovakvim centrima oaze mira, blagostanja za tijelo, um i dušu, kako domaćin tako i gosti, učestvuju svojim postupcima i preventivnim mjerama, za ljepši i spokojniji osjećaj.

Peđa Filipović, učitelj i kreator masaža i wellness koncepta. Wellness ambasador Srbije i Crne Gore.

Osnovni postulat našeg posla, poznato je, glasi “Primu non nocere” (Prevashodno nemoj naškoditi). Ako su posebne mjere higijene sastavni dio naših djelatnosti, vrijeme COVID19,  postavlja ispred nas fizio, wellness & spa terapeuta, kozmetičara posebne zahtjeve. Cilj je zaštiti sebe, zaštititi i ispoštovati klijente koji nam ukazuju poverenje, podjednako koliko naše i njihove članove porodica, uključujući u svakodnevni, kontinuirani rad pojačane mjere zaštite i opreznosti. Ujedno one su nam ovovremenski standardi dokle god upornom, ni malo bezopasnom virusu ne kažemo – zbogom!

U ovim putokazima bazirat ću se na masažama i ritualima koji podrazumevaju tretmane lica i tijela.

Nemoguće je ovo putovanje započeti bez tri osnovne stanice:

– Higijena prostora i mjere zaštite,

– Higijena i ponašanje terapeuta i mjere zaštite,

– Higijena i ponašanje klijenta i mjere zaštite.

Higijena prostora

 

 Redovno provjetravanje prostora u kome radite od izuzetne je važnosti.

Na ulasku u vaš centar obavezno je postaviti dezobarijeru, na kome će klijenti dezinfikovati obuću. Ukoliko je ne odlažu odmah po ulasku u prostor već se ” šetaju” do sobe za tretmane, papirne, jednokratne natakače bit će vam neophodne. Na samom ulazu u prostor neophodno je držati podlogu sa sredstvima za dezinfekciju ruku, čija će aplikacija, ujedno biti i pozdrav dobrodošlice, kao i kutuju sa jednokratnim zaštitnim maskama (ukoliko je klijent nema na sebi zamolite ga da odmah stavi na lice). Mnoge kolege na ulazu imaju i bezkontaktne toplomjere i po samom dolasku, preventivno gostu izmjere temperaturu.

Higijena podova od posebne je važnosti u našem poslu, kao i redovno čišćenje istih , uključujući poseban osvrt na redovno čišćenje i dezinfekciju svih ravnih površina, vrata, kvaka itd. Molim vas da posebnu pažnju obratite na asesoare sa kojima klijent dolazi u neposredan kontakt! Frotirne podloge na stolovima za masažu, peškiri, bademantili, papuče,  koriste se samo za jednog klijenta i odmah nakon masaže (terapeut sa rukavicama), odlažete ih na pranje na visokoj temperaturi. Krucijalni dio su otvori na stolovima na koje klijenti polažu glavu i ovom djelu posvetite posebno vrijeme prije svake masaže. Cijeli otvor, rubove stola na njemu, dio ispod njega, prskajte dezinfekcionim sredstvom, ostavite par minuta da odstoji i dobro prebrišite.

Poznajem kolege koji ovaj postupak ponove dva do tri puta ,uključujući i detaljno brisanje kožne ili od skaja površine stola. Sve to naravno čine sa rukavicama štiteći svoje ruke i zdravlje i nakon toga ih odlažu u sanitarni otpad. Prostor u kojem radimo treba organozovati tako da u jednoj prostroriji borave samo jedan klijent i terapeut, te da nema susreta sa drugim zaposlenim licima ili klijentima. Zato u organizaciji posla ostavite dovoljno vremena da klijenti mogu bez presije, nakon tretmana da ispiju vodu, čaj, da se istuširaju ako je neophodno, lagano se obuku i da ih dostojanstveno ispratite i poželite lijep ostatak dana. Preporučujem da porculanske šolje, čaše zamjenite posuđem za jednokratnu upotrebu. Nakon svakog tretmana provjetravajte prostor u kojem radite.

Higijena i ponašanje terapeuta

 

Domaćin u svakom prostoru daje poseban pečat istom i postavlja standarde ponašanja i rada. Važno je da gosti budi zadovoljni ali isto tako da, svojim postupcima da do znanja ,da vodi računa o zaštiti gostiju i brine o svakom detalju njihove udobnosti. Terapeut ljubazno naglašava klijentu i zamoli ga da ukoliko ima bilo kakve simptome prehlade, povišene temperature, osećaj nelagodnosti usljed respiratornih smetnji odloži svoj tretman. Također motri na svaki detalj i signalizira korekcije. Npr: ako klijent nosi masku i samo prekrije nos, ljubazno zamoli da prekrije i taj, vrlo važan dio lica u preventivi. Izuzetno vodi računa o svojoj higijeni, kako ruku, tako i tijela. Uniformu mijenja i više puta u toku dana i ako je u mogućnosti istušira se između masaža. Predlažem da na rukama u toku radnog vremena ne nosi nikakav nakit, satove, prstenje, kako bidetaljnije mogao da održava higijenu svojih ruku.

Obratite pažnju na vrlo važne detalje za vrijeme masaža, terapeut sve vreme nosi masku. Dok klijent leži na leđima, također na licu nosi masku. Dok radite masažu lica, glave i vrata obavezno je da nosite dobro fiksiranu masku kao i klijent. Radite lice, vrat i skalp sa rukavicama, bez pomjeranja maske sa klijentovog lica, za masažu lica bazirajte se na akupresurnim stimulacijama bez korištenja krema i ulja. Izuzetno je važno da se ovaj postulat ispoštuje.

Mnoge kolege su napravile montažni mali paravan od pleksiglasa koji nakon masaže glave postave ispred glave klijenta tako da proces masaže ruku, stomaka, nogu može biti udobniji za oboje, i u nastavku rada terapeut može masku zameniti vizirom.

Mnogi klijenti i nakon što se okrenu na stomak i postave glavu o otvor stola, zadržavaju masku na licu. Higijena ruku, dobro pranje i dezinfekcija, ne diranje dijlova svoga lica prije toga, od posebnog je značaja u preventivi. Ne zaboravite i da redovno hidrirate svoje tijelo dovoljnom količinom vode, čajevima i koristite izbalansirane obroke. Masku sa lica nikada ne skidajte, osim kada je mjenjate. Osmjeh i toplina darujte preko pogleda i mimične, vidne muskulature lica.

Klijenti i mjere zaštite i ponašanje

 

Klijent dolazi na zakazani tretman isključivo ako nema znakove respiratorne infekcije, povišene temperature ili neki od znakova COVID19. Ukoliko je bio u kontaktu sa osobom koja je oboljela, u tom slučaju ne dolazi na tretmane. Obavezan je da na licu ima zaštitnu masku i podjednako bude svjestan odgovornosti koju nosi sa sobom, kako prema sebi, članovima porodice, terapeutu i društvu. Nakon što dezinfikuje obuću u dezobarijeri, ispoštuje protokol (odlože obuću i koristi  jednokratne natakače), dezinfikuje ruke sredstvom a neposredno nakon toga ih dobro opere pod mlazom tekuće vode uz korištenje sapuna.

Ruke briše papirnim ubrusom ili mini peškirima namjenjenim samo jednom klijentu. Sluša uputstva terapeuta i poštuje mjere pojačane zaštite, ne skida masku i ne diše u lice terapeuta. Poželjno je i da klijent pred masažu odloži nakit, telefon u džep svoje garderobe.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here