Dosta ljudi strastveno voli čokoladu, ali malo je onih koji su upoznati sa svim lijepim razlozima zbog kojih je čokolada doživljaj za čitavo tijelo. Različite namirnice različito utječu na naš um, duh i tijelo, pa smo zbog toga istražili ovaj sastojak. U nastavku ćemo pokazati zašto čokolada nije samo ukusna, već je i pravo čudo prirode.
P.E.A.
Prvi na listi čarobnih kvaliteta čokolade je feniletilamin. P.E.A. je li hemikalija koju vaš mozak oslobađa kad ste zaljubljeni. Kulturna historija poklanjanja čokolada za Valentinovo ili drugog romantičnog darovanja odjednom ima više smisla, zar ne? Šuška se da su od viktorijanskog doba čokolade poklanjali prosci nekome kome se udvaraju. Ideja je bila da osoba pojede čokoladu, osjeti neizbježnu navalu hemikalija “zaljubljenosti”, vidi svog prosca ispred sebe i poveže osjećaje zaljubljenosti sa tom osobom. Sredinom 1800-ih, Cadbury je napravio paket čokolade u obliku srca samo za ovu svrhu i on ostaje glavni oslonac našeg društva kada je o poklanjanje čokolade riječ, blizu dva stoljeća kasnije. Feniletilamin pokreće oslobađanje endorfina i povećava aktivnost dopamina i serotonina. Također, smatra se snažnim antidepresivom.
Teobromin
Stimulans koji povećava brzinu otkucaja srca, teobromin nije jedinstven za čokoladu – ali jedina druga hrana sa sličnom količinom, sjeme macambo, nikada nije postala popularna. Slično kofeinu, teobromin blokira adenozinske receptore; to znači da vas sprječava da se umorite. Teobromin ima duže trajanje od kofeina, pa iako možete osjetiti njegove energetske učinke manje nego kod kofeina, osjećate ih duže.
Magnezij
Želja za čokoladom traje PMS nije puka želja za hranom, već i tjelesna potreba. To je zato što čokolada sadrži umirujući, opuštajući magnezij – koji osim smanjenja anksioznosti pomaže i u ublažavanju grčeva. Čokolada sadrži otprilike jednu šestinu dnevne preporučene doze magnezija. Za ublažavanje grčeva, magnezij je najbolje upariti sa vitaminom B6.
Kofein
Ah, lijek koji 90% nas svakodnevno poznajemo, volimo i konzumiramo. Čokolada sadrži samo dvanaest miligrama kofeina po obroku, tako da to nije ekvivalent šolji espressa koji sadrži više od pedeset do sto miligrama kofeina, ali dovoljno je da dobijete malo energije– pogotovo kad se sjetite da se kombinuje s teobrominom, drugim stimulansom. Budući da u vašem sistemu apsorpciju kofeina usporava masnoća, koja u čokoladi ne sadrži ovaj nedostatak zahvaljujući količini kakao maslaca, ovaj je efekt još blaži.
L-triptofan
Preteča serotonina, čokolada nije glavna hrana za ovu opuštajuću kemikaliju. Umjesto toga, triptofan je najpoznatiji po tome što je u puretini koja se jede za praznike, kada je spavanje nakon obroka uobičajena pojava. Iako je jedan od razloga tog sna navala krvi koja je potrebna u vašem želucu da probavi ogroman obrok, ostatak je zato što l-triptofan opušta i potiče na spavanje. Za aktiviranje su potrebni ugljikohidrati, što znači da perad ili druga hrana s visokim triptofanom koja se jede sama ne izaziva pospanost. Čokolada sadrži te ugljikohidrate u obliku šećera, pa iako nema tonu triptofana, u potpunosti ćete iskoristiti količinu koju sadrži.
Polifenoli
Hrana bogata polifenolima, koji su vrsta antioksidansa, povezana je s poboljšanim raspoloženjem. Ovi antioksidanti imaju neuroprotektivni učinak na mozak, pomažući u sprečavanju kognitivnih i psihijatrijskih poremećaja. Jedno istraživanje napominje da je “značajna pažnja pridata botaničkim i biljnim polifenolima koji se nalaze u hrani i dodacima prehrani, jer su relativno jeftini, imaju manje uočenih nuspojava od mnogih farmaceutskih proizvoda i neinvazivni su u odnosu na druge oblike liječenja.” Sadržaj polifenola u čokoladi varira ovisno o tome odakle je zrno kakaa, ali i čokolada sadrži ove dragocjene antioksidanse.
Bez obzira koja je vaša verzija poboljšanja emocionalnog zadovoljstva – stimulacija, opuštanje ili općenito jačanje raspoloženja – čokolada će vam ga donijeti u kremastom, slatkom obliku. Ne možete se uvijek osloniti na druge da se osjećate zaljubljeno ili opušteno, ali uvijek se možete prepustiti čokoladi.