„Sindrom suhog oka, savremeno očno oboljenje današnjice kao i smjernice u liječenju“

0

Mr.sci. med. dr Azra Bibanović

Savremeni način života donosi mnogobrojne izazove za očuvanje očnog zdravlja. Faktori rizika su: visok stepen zagađenja, oštećenje ozonskog omotača, starosna dob pacijenta, kao i hronična terapija. Vrlo čest simptom u menopauzi je nelagoda, žuljanje i pečenje očiju, kao i sindrom suhog oka. Rješenje za ovaj neugodni osjećaj žuljanja je otopina Systane Balance.

Systane Balance ima široki spektar korištenja: od tretiranja povreda očiju, do suhih očiju, kao i prilikom korištenja anti glaukomske terapije. Također, Systane Balance  je neizostavni preparat kod pacijenata koji boluju od Sjogrenovog sindroma, kao i kod pacijenata koji boluju od reumatoidnog artritisa, dijabetesa i mnogih drugih oboljenja koji rezultiraju suhoćom oka. Onkološki pacijenti, kao posljedica raznih sistemskih tretmana za posljedicu imaju suho, umorno, i crveno oko. Preoperativni i postoperativni tretman katarakte, neizostavno uključuje i redovno korištenje Systane Balance najmanje 3-5 x dnevno, u oba oka.

Naročito je efikasan u sprječavanju postoperativnih komplikacija, koje su nerijetko, ne zbog hirurškog zahvata, nego zbog neadekvatno pripremljenog oka, koje je suho i iritirano. Systane Balance su kapi za ovlaživanje oka, koje u potpunosti obnavljaju prirodni suzni film, neizostavna su terapija kod osoba s MGD (disfunkcija meibonovih žlijezda ), jer koriste jedinstveni Lipitech sistem za stabilizaciju lipidnog sloja i produljuju  TFBUT (Test vremena pucanja suznog filma) što rezultira rjeđim ukapavanjem.

A, sada za naše drage čitatelje koji već uživaju u ovom članku, samo par osnovnih stvari.

Suzni film oblaže očnu površinu, sastoji se iz tri sloja: lipidni, vodeni i mucinozni film. U slučaju nedostatka jednog od tri sloja suznog filma, dolazi do nestabilnosti suznog filma a u težim slučajevima dolazi i do pucanja, što rezultira neugodnim simptomima. Oštećenje očne površine može  uzrokovati suhoću očiju. TBUT test koji nakon kompletnog treptaja, je stabilan nakon 10-35 sekundi smatra se normalnim. Vrijednost manje od 10 sekundi je sumnja na nestabilnost suznog filma.

Prednost u sastavu ovog preparata je patentnom zaštićeni LIPITECH sistem, koji u kombinaciji sadrži fosfolipide, te praktično pakovanje, bočica od 10 ml, sa produženim rokom upotrebe, do 6 mjeseci nakon otvaranja. Ne koristi se na kontaktne leće.

Efekat udobnosti i komfora, pomjera granice u liječenju suhoće očiju, kao i razmišljanje pacijenata u liječenju ovoga neugodnog sindroma. Zašto se patiti sa stalnim crvenilom i žuljanjem očiju? Peckanjem koje nikako ne prestaje?! Počnite koristiti Systane Balance. Prvog dana nakon uključenja ovoga lijeka, uočit će te ugodan osjećaj ovlaženih očiju, sa osvježenom vidnom slikom, bez neugodnih simptoma.

Moja je preporuka svim sadašnjim i mojim budućim pacijentima: ulažite u svoje očno zdravlje sa kvalitetnim preparatima, kao što je Systane Balance.

Sa boljim i zdravijim pogledom u svijet sa Systane Balance.

PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROČITATI UPUTSTVO O MEDICINSKOM SREDSTVU. ZA OBAVIJESTI O INDIKACIJAMA, MJERAMA OPREZA I  NEŽELJENIM DEJSTVIMA POSAVJETUJTE SE SA LJEKAROM ILI FARMACEUTOM.

 

Nositelj potvrde o upisu u Registar medicinskih sredstava:

Amicus Pharma d.o.o. Fra Anđela Zvizdovića 1, 71 000 Sarajevo, BiH

Broj potvrde: 06-07.4-1-3514-2/23 od 11.10.2023.

PM-BA-2024-8-4230; 08/2024

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here