Adnan Zećo: Plastična hirurgija nudi širok spektar djelatnosti od rekonstruktivne, preko plastične i na kraju estetske hirurgije

0

Budućnost plastične hirurgije je sigurno ekspanzija ove oblasti u BiH, vezano za kvantitet i kvalitet.

Piše: Mr. Sci. Dr Adnan Zećo

Mr. Sci. Dr Adnan Zećo pripada generaciji mladih hirurga koji je posvećen maksimalno svom poslu. Svoj profesionalni put započeo je inspiriran svojim ocem koji je abdominalni hirurg. Kroz svoju karijeru istakao se u rekonstruktivnoj, plastičnoj i estetskoj hirurgiji, te je postao poznat po inovativnim pristupima i visokim standardima kvalitete u praksi. U ovom intervjuu, Dr. Zećo će s nama podijeliti svoje iskustvo, izazove i viziju budućnosti plastične hirurgije u Bosni i Hercegovini i širem regionu.

Možete li nam ispričati kako ste se prvi put zainteresovali za oblast rekonstruktivne, plastične i estetske hirurgije i kako je vaša karijera započela?

Zainteresiranost za medicinu općenito je prešla od oca koji je abdominalni hirurg, s tim da sam ja krenuo malo drugačijim putem u hirurgiji, odnosno baviti se plastičnom, rekonstruktivnom i estetskom hirurgijom. Razlog za to je možda i to što me je prije upisa na fakultet zanimala i arhitektura, pa sam našao neku sredinu, arhitektura ljudskog tijela. Kroz plastičnu hirurgiju dosta problema možete rješavati na različite načine upotrebom različito dizajniranih režnjeva. A naravno treba uzeti u prilog i sve veću popularnost estetske hirurgije.

Kako su vaše edukacije, posebno u estetskoj hirurgiji, oblikovale vaš pristup praksi? Koje su bile ključne faze u vašem profesionalnom razvoju nakon diplomiranja?

U svakom slučaju ključna faza je uvijek mukotrpan i požrtvovan rad uz mnoga odricanja. Kada vaši prijatelji idu u izlaske ili na vikende vas zapadne da idete u operacionu salu. Ali kada se neki posao voli, ni to nije teško. Također naglasio bi i dobre mentore. Vezano za edukacije, to je naravno i danas nerazdvojivo od rada na visokom nivou. Kvalitetne i kontinuirane operacije su neophodne. U današnje vrijeme najnovija literatura sa najnovijim procedurama je lako prisutna, uz naravno odlaske na razmjenu iskustava na svjetski priznate klinike.

Koji su bili najizazovniji aspekti vašeg rada na plastičnoj hirurgiji? Kako ste se nosili s različitim vrstama operacija, uključujući rekonstrukciju dojke vlastitim tkivom?

Plastična hirurgija nudi širok spektar djelatnosti od rekonstruktivne, preko plastične i na kraju estetske hirurgije. Među najizazovnije operativne zahvate svakako bi istakao vraćanje potpuno amputirane ruke u području nadlaktice, prebacivanje kosti potkoljenice sa mišićem na suprotnu nogu a kako ista ne bi bila amputirana. Sve su ovo operacije koje zahtjevaju multiple zahvate u ovoj oblasti. Također dodao bi i rekonstrukciju dojke vlastitim tkivom, koja je jedna od najizazovnijih operacija iz područja plastične hirurgije, gdje se višak tkiva  sa stomaka skida, u potpunosti  odvaja od pacijentice, a nakon toga spaja na krvne sudove grudnog koša i formira dojka. Na taj način pacijentice oboljele od karcinoma dobijaju novu dojku, a uz to se rješavaju visećeg stomaka.

Šta vas je privuklo operacijama nosa, zatezanju lica, grudi i zatezanju stomaka? Možete li podijeliti neka vaša iskustva i izazove u ovim vrstama operacija?

Tu je upravo ona navedena želja za studiranjem arhitekture. Kroz ove operacije vlastitim dizajnom, a naravno poštujući postulate estetske hirurgije donosimo nešto što je lijepo i što će nekoga usrećiti. Ono što bi naveo kao neko iskustvo ili neka vlastita satisfakcija jeste ono kada vidite sretnog pacijenta ili pacijenticu koji je riješio svoj problem a koji ga je godinama mučio.

Kako je vaša strast prema istraživanju uticala na vašu praksu? Koja su vaša najznačajnija istraživanja ili radovi u oblasti plastične hirurgije?

Strast prema istraživanju, na praksu je u svakom slučaju uticalo mnogo. Uvijek nastojimo da vidimo koje su to novine u području estetske hirurgije. Danas je to da se uradi neka operacija a da se oporavak pacijenta smanji u najmanjem mogućem obimu. Ovdje bi svakako spomenuo upotrebu piezzo ultrasoničnog noža koji se koristi kod operacija nosa, za što brzi oporavak i što bolji rezultat, gdje smo mi kao klinika jedni od pionira u regionu, kao i prva klinika iz Bosne i Hercegovine.

Koji su vam najveći izazovi i najveće nagrade u radu s pacijentima? Kako postižete zadovoljstvo pacijenata u vašoj praksi?

Izazovnih operacija uvijek ima, jer uvijek nastojimo da dobijemo maksimum iz postojećeg stanja. Ovdje se često radi o sekundarnim ili tercijarnim operacijama, što je samo posebni izazov. Najveća nagrada je svakako zadovoljan i sretan pacijent. Put do taga naravno nije uvijek lak. Ono što je glavno da vidimo šta su želje pacijenta, te da im na pravi način objasnimo šta su mogućnosti, šta možemo i šta ne možemo. Također bitno je pacijentima objasniti kojim sa mjerom može da ide njihov oporavak, koje su moguće komplikacije, i kakve rezultate može da očekuje. Na ovaj način pacijent dobija sigurnost i povjerenje u hirurga i kliniku.

Kako vidite budućnost plastične hirurgije u Bosni i Hercegovini i regionu? Koje su potencijalne promjene ili napredci koje očekujete?

Budućnost plastične hirurgije je sigurno ekspanzija ove oblasti u BiH, vezano za kvantitet. Kvalitet ne bi posebno naglašavao jer smatram da po tome ničim ne zaostajemo od neke Klinike u Americi ili Njemačkoj. Mi imamo pacijente koji dolaze iz inostranstva radi kvalitete naših usluga, a također imali smo i pacijente koji dolaze iz tih zemalja na revizione operacije. Plastična hirurgija sigurno više nije tabu tema. Ovdje bi najbolje citirao jednog svog prijatelja koji mi govori da su prije estetske operacije bile negdje u magli, neko tamo drugi se operiše, a sada se operišu ljudi oko njega.

Koji savjet biste dali mladim hirurzima koji žele ući u oblast rekonstruktivne, plastične i estetske hirurgije?

Savijet mladim hirurzima je svakako da budu ustrajni da dođu do željene oblasti u medicini. Čitav taj put, fakultet, dobijanje specijalizacije jeste mukotrpan, ali ako to zaista želite, ništa nije predugo i preteško. Također ovdje bi dao i mali savjet za mlađe kolege, da se ne vode TV novelama vezanim za plastičnu hirurgiju, jer se ona ne svodi na davanje filera i botoxa, povećavanjem grudi. U svakom slučaju prije dobijanja specijalizacije nije loše da se obiđe Klinika, gdje trebate vidjeti sve one dobre i loše strane ove oblasti.

Kao i u svakoj oblasti pa tako i u ovoj jako bitan je timski rad. Od ono ko će se ljubazno javiti na telefon i dati pacijentu ulazne informacije, preko onoga ko će primiti i voditi brigu o pacijentu dok je on na Klinici, te naravno čitavog tima koji vodi čitavu proceduru. Ukoliko nešto u tom sistemu nije u redu ne možete imati dobar rezultat i sretnog pacijenta.

Šta vas najviše motiviše i inspiriše u vašem svakodnevnom radu?

Motivacija je svakako želja za nečim novim i boljim i želja da svi pacijenti budu zadovoljni, ako ništa da smo barem dali sve od sebe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here