Aleksandra Saška Marković: Posao lash artiste za mene je stvaranje umjetničkog djela čiji je zadatak da upotpuni ljepotu svake žene

0

Svakom studentu prilazim individualno i trudim se da razumijem njihove poteškoće da bih im pomogla u rješavanju problematike.

Intervju: Aleksandra Saška Marković, lash artist i edukator

Uvod: Aleksandra Saška Marković je neustrašiva žena koja je svoje obrazovanje i profesionalnu karijeru oblikovala u skladu sa svojim strastima i unutrašnjim pozivom. Sa višestrukim obrazovanjem kao hemijski tehničar, ekonomski tehničar i medicinska sestra vaspitač, Aleksandra nije slijedila uobičajene puteve. Umijesto toga, odlučila se za put lash artista i edukatora. Ovo je priča o njenoj posvećenosti umjetnosti i ljubavi prema djeci, podršci porodice i neprestanom usavršavanju u industriji ljepote.

Za početak, da li nam možete reći nešto više o sebi?

Moje ime je Aleksandra Saška Marković. Po obrazovanju sam hemijski tehničar, ekonomski tehničar i medicinska sestra vaspitač, a po opredeljenju lash arist i edukator. Osnivač sam i predstavnik luksuznog brenda za nadogradnju trepavica “Perfect art line”.

Najveću ljubav, podršku i pomoć dobijam od porodice. U braku sam 20 godina i imamo troje dece.

Kako ste se prvi put zainteresovali za područje nadogradnje trepavica i šta vas je potaknulo da se upustite u tu industriji?

Još kao devojka pratila sam beauty scenu i radila kao make up edukator. Suprug je tattoo & piercing artist zbog čijeg posla sam završila za ekonomskog tehničara da bih profesionalno vodila naš posao. Uporedo smo širili posao a i ja svoje obrazovanje. Završavam za sestru vaspitača jer je moja ljubav prema deci preovladala. Svima su moje odluke delovale neshvatljivo a ja sam samo pratila svoje želje i unutrašnje osećaje iz kojih sam mnogo naučila i koje mi sada koriste u svim životnim sferama.

Za nadogradnju trepavica me je zainteresovala koleginica iz vrtića koja je mesecima išla na taj tretman i stalno pričala kako bi trebalo da to probom jer imam mnogo smisla za kreativne stvari koje su precizne i koje zahtevaju strpljenje. Sada mi je drago što sam je poslušala. I nakon 6 godina ona je moj verni klijent.

Suprug i ja smo želeli da nastavimo život u inostranstvu i iz tog razloga sam odlučila da naučim nadogradnju trepavica. Doba corona virusa je pokvarilo naše planove ali u isto vreme sam mnogo zavolela nadogradnju trepavica i sve više usavršavala rad.

U mom životu se sve dešava naizgled slučajno da bi se na kraju ispostavio smisao i razlog.

Kako se brinuti o nadograđenim trepavicama kako bi trajale što duže i izgledale što bolje?

Posao lash artiste za mene je stvaranje umetničkog dela čiji je zadatak da upotpuni lepotu svake žene. Da bi duže trajale edukujem i klijente kako da ih održavaju i čuvaju. 50% je do mog rada a drugih 50% do njihovog čuvanja.

Najbitnija je svakodnevna higijena i pravilno češljanje naročito ako se klijent mnogo šminka. Prvih dana se ne preporučuje sauna, solarijum i trening. Zabranjena je maskara i kidanje trepavica. Korekcija se radi na 2-4 nedelje.

Obzirom da ste edukator za nadogradnju trepavica kako biste opisali svoj pristup obuci i mentorstvu? Koje su ključne vještine ili koncepti koje nastojite prenijeti svojim polaznicima?

Edukacije sam kreirala za početnike i za usavršavanje i učenje novih tehnika i stilova  za već iskusne artiste. U zavisnosti od edukacije kreiramo i vremensku trajnost .

Svakom studentu prilazim individualno i trudim se da razumem njihove poteškoće da bih im pomogla u rešavanju problematike. Nisam neko ko radi samo ofrlje već se moje edukacije zasnivaju na kompleksnoj i obilnoj teoriji i praktičnom radu.

Nakon završene edukacije studenti su u vezi da što više vežbaju i šalju mi fotografije i slike radova kako bi zajedno usavršavale tehniku. Tek kad smatram da je urađen odličan set trepavica i da je student spreman za rad sa klijentima zakazujemo stručno polaganje ispita koji se sastoji iz praktičnog i teorijskog dela i dodele sertifikata. Kao mentor na raspolaganju sam kolegama kad god im je potrebna pomoć i podrška.

Koje su najvažnije stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odabira prave tehnike nadogradnje trepavica za svakog klijenta?

Klijentima prilazim individualno. Na početku obavimo razgovor i saslušam njihove želje. Nakon toga na osnovu crta lica, oblika očiju, prirodnih trepavica i želja nalazim idealnu tehniku i mapu ili ti oblik i zakrivljenost trepavica koji ću raditi. Bitno je uzeti sve to u obzir jer zdravlje trepavica i očiju je na prvom mestu. Od mene i mojih saradnika ni jedan klijent neće dobiti tretman koji će ugroziti njihovo zdravlje i narušiti izgled.

Kako se razlikuje proces obuke za početnike u usporedbi s naprednijim polaznicima? Koje dodatne vještine ili tehnike obuhvatate u naprednim kursevima?

Basic 1:1 je po meni najvažnija jer je to temelj svega što se kasnije nadograđuje i usavršava u radu.

Najbitnije je temeljno objasniti sve što budući lash artist mora da zna:

-građa oka i trepavica

-sve o prirodnim trepavicama i extenzijama

– sve o materijalu i kako se pravilno koristi

– lepak i razumevanje rada sa njim

– očuvanje zdravlja lash artiste i klijenata

– tipovi klijenata i individualan pristup

– pravilno mapiranje trepavice

– korekcija

– skidanje trepavica

– pravilno rukovanje pincetama

– pravilno aplikovanje i smer extenzija

To su komplexne teme koje se moraju savladati da bi bio dobar u svom poslu

Tek nakon dobrog znanja osnove može se krenuti sa učenjem i usavršavanjem:

– basic volumenske tehnike

– mokar efekat

– kombinovane tehnike

-extremne zakrivljenosti

Koje su vaše najvažnije poruke i savjeti koje želite prenijeti svojim polaznicima?

Najbitnije od svega je biti uporan i ne odustati jer se zbog težine posla to često dešava na početku. Kada se prevaziđe nikada ne prestati sa usavršavanjem i edukovanjem to su najbolje investicije koje nam donose znanje, nove veštine i dobru energiju koja se prenosi na edukacijama i dugo nas drži. Poznanstva, razmena mišljenja i kolegijalnost su najbolje stvari koje dobijamo besplatno na svakoj edukaciji.

Kako osiguravate da svaki polaznik dobije potrebnu podršku i informacije kako bi postao uspješan ?

Nakon završene edukacije u stalnom kontaktu sam sa studentima i kolegama. Rešavamo problematike u poslu, obaveštavam ih o svim edukacijama, novinama i događajima koje će se desiti u predstojećem periodu. Stalna sam im podrška.

Koju poruku šaljete našim čitaocima?

Za kraj ovog intervjua u kom sam uživala, čitaocima poručujem da pronađu svoju svetlu tačku koja ih inspiriše i motiviše kad god su nesigurni i slabi i da ne dozvole jednom padu da ih slomi već da im pokaže jačinu snage koju imaju u sebi kada ustanu. Iz svega učimo i svaka lekcija će nam doneti neku dobit kada je primenimo na dobar način. Uživajte, radujte se, smejte, grlite i PERFECTNO trepćite!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here