Ajla Karahmet: Ulaganje u sebe je najveća investicija

0

Pod njegom lica ne podrazumijevaju se jaki, hemijski pilinzi dan prije
šminkanja.

PIŠE: Ajla Karahmet, make up artist

Svoj prvi korak što se tiče šminke i beauty industrije Ajla je napravila 2020.godine. Ajla od tada ulaže u svoje znanje raznim edukacijama. Svaki korak koji je napravila bio je poziv na sljedeći, pa tako i dan danas. U nastavku pročitajte priču certificiranog šminkera od strane Amele Suljić iz Visokog, Aleksandre Gudelj iz Viteza, kao i certificiranog hairstyles artista od strane Yeliz Kaye iz Turske.

Šminkanje je definitivno moj pravac u kojem želim biti što bolja, kako znanjem o toj oblasti tako i u dijeljenju istog.

Ustvari sam radila totalno suprotni posao od šminkanja, ali sam uvijek imala inspiraciju, također oko za detalje, fotografiju, video, i nekako sam htjela da to sve predočim u nešto što bi bilo korisno i u čemu bi bio moj pečat prepoznatljivosti da tako kažem. U pravo vrijeme sam se odlučila na to i vjerno radila na tome, i vjerovala da ću biti odlična u tome. Šminkanje nije samo uzeti četkicu i šminkati, to je sve ovo navedeno gore. Inspiracija, kreativnost, volja, želja, upornost i vjera u sebe. Što se tiče klijentica uvijek pamtim te moje početke i te divne djevojke koje su mi pružile priliku i vjerovale mi kao što mi vjeruju i dan danas. Najvažnije u svemu tome jeste profesionalnost, ugodan razgovor, podijeliti savjet neki koji bi koristan njima privatno kad se šminkaju za svaki dan, uvažiti njihove želje i potrebe, jer mi smo tu da ih ispunimo. Urednost, preciznost, profesionalan pristup, zadovoljstvo, su samo neke od odlika kako bi imali stalne klijentice. Smatram da svako od nas ima svoje kvalitete i svoje prednosti. Ulaganje u sebe je najveća investicija, tako da što više ulažemo bit ćemo bolji i to će klijenti prepoznati, naravno to nije presudno, svako od nas ima svoj stil i svako je različit, a tako su i ukusi različiti. Trudim se da uvijek pružim nešto novo nešto što u našem gradu nije viđeno. Ova branša zahtjeva da budete uvijek u korak sa trendom, da napredujete i ulažete u znanje kako bi imali veći broj klijenata, klijenata koji vam vjeruju i koji znaju da ste besprijekorni u tome što radite. Naravno u početku kada krenete od nule jako je teško priuštiti sebi neke bolje edukacije, bolju šminku, bolji materijal, ali trud, rad i dosta strpljenja se uvijek isplati. Ja danas svoj poziv profesionalnog šminkera sam shvatila jako ozbiljno, naravno jer imam želje i ciljeve. Sve što “dobijem” od ovog vratim nazad. Edukujem se, idem na masterclass-ove, online gledanja, tutorijale, savjete od stranih svjetskih šminkera, pokrete ruku, vježbam razne tehnike, proučavam hemiju proizvoda i to je nešto što me baš zanima u posljednje vrijeme. Koliko god napredovali uvijek ćemo biti učenici koji imaju šta učiti.

U ovom poslu ima mnogo lijepih trenutaka, usrećiti svaku od klijentica je poseban doživljaj.

Kada se pogledaju u ogledalo i vidim to zadovoljstvo u njihovim očima je nevjerojatan osjećaj, pogotovo jer znam da sam ja zaslužna za to. Toliko posebna emocija zavlada u prostoriji,  jer sam nekog usrećila, pružila joj dozu samopouzdanja i učinila joj dan sretnim, prosto nevjerojatan stvar.

 

Sa svakom svojom klijenticom razgovaram na temu njegovanja lica.

Jako je važno da svoje lice prvenstveno čiste, njeguju, hidratiziraju svaki dan. Živimo u dobu kada imamo mnoštvo proizvoda za njegu lica, od onih skupljih pa do jeftinijih. Kada imamo djevojku, ženu koja redovno njeguje svoje lice imamo malo blago u rukama, to nama šminkerima je mnogo važno. Svaki proizvod koji stavim na lice tako lijepo odradi svoj posao da je to nevjerojatno. Šminka je dugotrajnija, mnogo ljepše, zdravije i čistije rad izgleda na klijentici, bez obzira na njihovu dob.

Njega lica.

O tome bih mogla da pričam i pišem danima. Pod njegom lica ne podrazumijevaju se jaki, hemijski pilinzi dan prije šminkanja, naprotiv to uopšte nije preporučljivo. Tu se podrazumijeva konstantna briga o koži, hidratacija, zaštita od sunca pa tek onda ponekad neki tretman da bi nahranili našu kožu kako bi nam još zahvalnija bila .Dan prije šminkanja se odradi neki sasvim blagi piling, stavi se neka lagana hidratizirajuća maska koju inače koristimo, ne eksperimentišemo, kako ne bi došlo do neželjenih indikacija na koži.

Što se tiče trenda, klasika je uvijek u prvom redu. Koliko god mi šminkeri radili neke boje, look-ove, po kapcima, na očima i licu, klasika je uvijek ta koja je uvijek prisutna u našoj svakodnevnici. Ne vole baš svi da eksperimentišu posebno za neke važne događaje, uvijek se nekako drže te klasike, urednosti na licu i tih neutralnijih boja.

Dragi naši čitaoci prvenstveno Vam se zahvaljujem jer čitate naš predivni i zanimljivi časopis “BeautiFUL” i što ste pročitali moj članak vezan za predivnu branšu šminkera i šminkanja. Nikada ne odustajte od svojih snova i ciljeva, bez obzira na okolnosti, pridike i razne neke brane koje bi vas mogle spriječiti na neki način da uspijete. Bitno je da imate nekoga pored sebe ko vam ne stvara tenziju, loše misli i sve te neke stvari koje će Vas degradirati u poslu, nego nekog ko Vas stalno gura naprijed i daje vjetar u leđa. Kada me pitaju šta je to ljubav? Ljubav je rad na potencijalima voljene osobe. Uživajte.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here