Sanja Hrkać: Manje je više – to mi je uvijek privlačno

0

Kroz život bih rekla da je sreća broj jedan, zatim talenat, a iskustvo se stječe ako imamo to dvoje.

Intervju: Sanja Hrkać, ekonomist i Make up artist

Biografija: Sanja Hrkać je rođena u Mostaru, gdje i danas živi i gradi svoju karijeru. Iako je po struci ekonomist, njena prava strast oduvijek je bila kreativnost, osobito u području kozmetike i ljepote. Nakon godina rada u banci, gdje je stekla dragocjeno iskustvo, doživjela je tešku bolest koja ju je prisilila na promjenu. Tijekom oporavka postala je majka, što je dodatno oblikovalo njen put.

Sanja je otkrila svoju ljubav prema šminkanju dok je radila s prijateljicama i susjedama u svom dnevnom boravku. Ubrzo je odlučila pretvoriti svoju strast u karijeru, a danas je uspješna vlasnica salona koja nudi razne tretmane, uključujući sminkanje, depilacije šećernom pastom, trajni lak, pedikuru, spray tan i threading.

Kroz svoj rad, Sanja se fokusira na individualni pristup svakoj klijentici, prepoznajući jedinstvenost svake osobe. Iako ju većina poznaje kao šminkericu, ona s jednakim uspjehom obavlja i ostale tretmane, te naglašava važnost skincare rutine.

Osim rada s klijentima, Sanja se bavi i edukacijama, nudeći individualne tečajeve za šminkanje, šećernu pastu i pedikuru. Mnoge polaznice nakon njezinih edukacija uspješno otvaraju vlastite kozmetičke salone.

Njen moto “manje je više” oslikava njezin pristup ljepoti, gdje se radije fokusira na kvalitetne tretmane nego na skupe modne dodatke. Sanja se trudi stvoriti toplu i opuštajuću atmosferu u svom salonu, jer smatra da je važno da se svaka klijentica osjeća ugodno i dobrodošlo.

U budućnosti planira proširiti svoje znanje u području medicinske pedikure, a inspiraciju pronalazi u njegovanim ženama i njihovim iskustvima. Sanja Hrkac je primjer kako slijediti svoju strast može voditi do uspjeha i ispunjenja.

Ja sam Sanja Hrkać, rođena u Mostaru, gdje i danas živim i radim. Po struci sam ekonomist, no to nikada nije bila moja strast. Oduvijek sam se osjećala privučena kreativnim izražavanjem i ljepotom, što me potaknulo da istražujem svoje interese izvan tradicionalnog ekonomskog okvira.

Nakon dugogodišnjeg rada u banci, gdje sam stekla vrijedno iskustvo, shvatila sam da me taj posao ne ispunjava. Počela sam razmišljati o svojim pravim afinitetima i odlučila se okrenuti svijetu kozmetike i ljepote. Ova odluka nije bila samo promjena karijere; to je bio povratak sebi, onome što zaista volim raditi.

Sada, kao profesionalna šminkerica i vlasnica salona, uživam u svakodnevnom radu s klijentima, pomažući im da se osjećaju lijepo i samopouzdano. Svaki dan donosi nove izazove i mogućnosti za kreativnost, a to je ono što me ispunjava i motivira.

Možete li nam, molim Vas, ukratko predstaviti sebe i svoju biografiju?

Ja sam Sanja Hrkac, rođena u Mostaru, gdje i dalje živim i radim. Iako sam po struci ekonomist, ta karijera nikada nije ispunjavala moju strast. Oduvijek me privlačila kreativnost i izražavanje kroz ljepotu, što me navelo da istražujem nove puteve.

Nakon dugogodišnjeg rada u banci, shvatila sam da moj pravi poziv leži u svijetu kozmetike. Ova spoznaja bila je ključna prekretnica u mom životu. Odlučila sam se posvetiti radu s klijentima, stvaranju izgleda koji ističu njihovu prirodnu ljepotu i jačanju njihovog samopouzdanja.

Kao vlasnica salona, uživam u svakom aspektu svog posla, od šminkanja do pružanja raznih tretmana. Svaki dan me inspirira nova prilika da nekome uljepšam dan i doprinosim njihovoj sreći. To me ispunjava i motivira da nastavim rasti u ovom dinamičnom području.

Od kud se rodila ljubav prema kozmetici, make-upu te generalno svijetu ljepote? Kada ste počeli sa svojim radom, tj. kako su Vaši počeci izgledali?

Moja najveća strast je kulinarstvo; to je aktivnost koja me ispunjava i inspirira. Uživam u istraživanju začina i stvaranju novih jela. Iako sam studirala pravo i radila u banci, brzo sam shvatila da većinu svog novca trošim na kozmetičke proizvode. U jednom trenutku, posjedovala sam čak dva kofera šminke.

Nažalost, tijekom rada u banci, teško sam se razboljela i bila prisiljena napustiti posao. Oporavak je trajao dugo, a u tom izazovnom periodu postala sam majka. Iako sam bila bez posla, moja strast prema šminkanju nije jenjavala. Počela sam šminkati prijateljice i susjede u svom dnevnom boravku, a jedna susjeda me zamolila da je našminkam i platila mi za to.

Prvih osam mjeseci moja zarada iznosila je samo 150 KM. Unatoč kritikama i savjetima da odustanem, nisam se predavala. Vjerovala sam u svoj san i u ono što radim, a ostatak priče poznat je svima—odlučila sam slijediti svoju strast i pretvoriti je u uspješnu karijeru.

Koje sve tretmane imate u svom salonu? Možete li nam reći nešto više o njima?

Trenutno radim šminkanje, depilacije šećernom pastom, trajni lak, pedikuru, spray tan i threading. Većina ljudi me poznaje kao šminkera, ali deset godina radim i sve te tretmane.

Što smatrate trendom u današnjem svijetu ljepote? Gledajući po klijenticama koje Vam dolaze u salon, a i generalno.

Sve moje klijentice znaju da ne volim javni svijet i društvene mreže. Mislim da se dobar glas daleko čuje. Ne sviđaju mi se trendovi jer smo svi jedinstveni i ne stoji svima isto. Sviđa mi se sloboda u šminkanju i modi, jer jako volim modu. Izdvojila bih trend koji se odnosi na važnost skincare rutine.

Da li smatrate da je iskustvo i talent jednako bitni za uspjeh?

Kroz život bih rekla da je sreća broj jedan, zatim talenat, a iskustvo se stječe ako imamo to dvoje. Ima jako puno talentiranih ljudi, ali im jednostavno ne ide. Uvijek kažem da imam ludu sreću u svemu.

Što Vas čini najviše sretnom i zadovoljnom u Vašem poslu?

Svoj posao volim isto kao i prvog dana, evo već 11 godina. Kada radim, osjećam najveći mir. Nikada nisam imala loše iskustvo, a najviše me čini sretnom to što usrećujem druge. Kroz razgovore shvaćam koliko smo zapravo svi samo obični ljudi. Za sreću treba malo, primjerice, klijentica je sretna jer je lijepo našminkana.

Nudite edukacije, možete li nam reći nešto o tome?

Dugo godina radim individualne edukacije za šminkanje, edukacije za šećernu pastu i pedikuru. Sve informacije dajem isključivo putem telefona ili na Instagramu.

Kako se osjećate nakon završene edukacije s novim polaznicama? Obzirom da prenosite svoje znanje i iskustvo na žene koje tek ulaze u svijet kozmetike i ljepote?

Mogu reći da ima jako talentiranih djevojaka i žena. Ponekad pitaju jesu li previše stare za početnike. Moj odgovor je: ako imate volju i energiju, mladi ste za početnika. Mnoge su otvorile uspješne kozmetičke salone, a neke još uče. Uvijek kažem iskreno ako nema talenta, jer nismo svi stvoreni za ovaj posao.

Koji zlatni beauty savjet imate za naše čitateljice?

Manje je više; to mi je uvijek privlačno. Radije se odlučite za dobar tretman za lice ili kožu nego za skupu torbicu.

Da li je teško ispuniti očekivanja klijentica, bolje reći izazovno?

Ne mogu reći da je teško; stvarno nemam loša iskustva. Ima tu i nervoze, i treba svakoga razumjeti i imati strpljenje. Postoji izreka: “100 ljudi, 100 čudi”. Bitno je “pročitati” osobu. Ali ako je netko nezadovoljan sobom, tu ne možemo pomoći.

Što je po Vama ključno za kreiranje tople i opuštajuće atmosfere u Vašem salonu i radu s klijenticama?

Kao što sam rekla, važno je “pročitati” osobu ili, ako je mlada, polako je opustiti. Uvijek se trebamo staviti u tuđu situaciju. Moje klijentice znaju koliko se mi smijemo i to je najbolji osjećaj.

Da li imate planove za narednu godinu? Neke nove tretmane ili možda edukacije koje još želite održavati ili sami pohađati?

Jako volim raditi pedikure. Trenutno radim klasičnu spa pedikuru i rusku, a sada želim proširiti svoje znanje i na medicinsku pedikuru. To bi bilo ono čemu ću se posvetiti.

Gdje pronalazite inspiraciju za rad i najviše učite o novitetima u svijetu kozmetike i ljepote?

Inspiraciju nalazim u njegovanim ženama, razgovorima s njima i njihovim iskustvima s proizvodima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here