Biljke koje su najčešći uzročnici alergija

0
408
Biljke koje su najčešći uzročnici alergija
Osim sunca, zelenila i šarenog cvijeća, proljeće sa sobom donosi i mnoštvo alergija.
Ako i Vas muče proljetne alergije otkrijte koje su biljke najčešći uzročnici proljetnih alergija!

 

Ambrozija

Ova biljka raste posvuda, a njezina pelud je najčešći uzročnik alergija. Njezina peludna sezona traje od kolovoza do studenog, tako da ste mirni barem tijekom proljeća!

Topola

Ovo stablo proizvodi veću količinu peludi u proljeće i česti je uzročnik alergija. Zanimljivo je samo muški rod ovih stabala stvaraju pelud.

Breza

Ako kišete u proljeće, možda prstom možete upirati u brezu. Breza je listopadno drvo koje raste u svim krajevima Hrvatske, a njegova pelud često izaziva alergijske reakcije. Često ih nalazimo u dvorištima i gradskim parkovima.

Cedar

Postoji oko 70 vrsta ove biljke, uključujući smreke i čemprese, a neki od njih mogu uzrokovati velike probleme s alergijama. S obzirom na to da postoji mnogo vrsta ove biljke, poprilično je teško odrediti onu problematičnu. Njihova peludna sezona je duga. Počinje u siječnju i može trajati sve do lipnja.

Hrast

Ovo stablo raste diljem zemlje i puno je peludi u proljeće. Mnogi su alergični na pelud hrasta, a često ga možemo pronaći u parkovima stambenih naselja.

Bor

Ova zimzelena stabla se nalaze diljem cijele Hrvatske, a u proljeće proizvodi veliku količinu peludi. Taj debeli žuti sloj praha na vašem automobilu vjerojatno je od borovih stabala koji izaziva kihanje i ostale alergijske reakcije.

Kopriva

Kopriva je vrsta samoniklog korova, a osim što izaziva alergijske reakcije, zapravo je sama biljka izrazivo zdrava! Peludna sezona ovog korova počinje ljeti i provlači se kroz dio jesenskih mjeseci.

Orah

Pelud oraha je česti okidač alergija, a prije nego što padne na zemlju, može daleko odlepršati. Pelud oraha ne bi trebala uzrokovati velike zdravstvene probleme, osim ako ne živite u neposrednoj blizini stabla.

 

centarzdravlja.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here