HomeFitness&zdravljeDovoljno je 20 minuta provesti u parku da se osjećate sretnije i...

Dovoljno je 20 minuta provesti u parku da se osjećate sretnije i zadovoljnije

Dovoljno je 20 minuta u parku da se osjećate sretnije i zadovoljnije

Kraći boravak u prirodi ima pozitivan uticaj na čoveka, bez obzira na godine starosti.

 

Parkovi u gradovima su prave male zelene oaze i idealni su za oslobađanje od tenzija kojima smo svakodnevno izloženi.

Svega 20 minuta dnevno provedenih u gradskom parku učiniće da se osjećate sretnije i zadovoljnije, a pritom ne morate da vežbate, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

Studija koju su proveli upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućavaju da “utonu” u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora.

Rezultati istraživanja naučnika sa američkog Univerziteta Alabama u Birmingamu objavljeni su u časopisu “International Journal of Environmental Health Research”, prenosi N1.

“Posjetioci parka obuhvaćeni istraživanjem rekli su da se nakon boravka u prirodi bolje osjećaju, kako fizički tako i mentalno”, saopštio je vođa studije Hon K. Juen, dodavši da su on i kolege ustanovili kako nivo telesne aktivnosti učesnika istraživanja nije bila povezana sa poboljšanjem emocionalne dobrobiti.

Autori studije kažu da i osobe koje nisu u stanju da vežbaju zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima.

Povratne informacije koje su dobili od stotinjak ispitanika naučnike su navele na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama podstiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina.

“Loše je to što gradske vlasti i investitori, širom svijeta, sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamenjuju stambenim i poslovnim zgradama”, sa žaljenjem konstatuje koautor studije Gevin Dženkins.

“Premda naučnici sve više ukazuju na vrednosti gradskih parkova i zelenih površina, mi smo nažalost i dalje svedoci sve manjeg broja takvih prostora”, dodao je Dženkins.

 

Izvor: Buka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE