HomeFitness&zdravljeKako da počnem vježbati?

Kako da počnem vježbati?

Navučenost na vježbanje jedini je društveno prihvatljiv oblik ovisnosti, i još je zdrav! Redovitim vježbanjem razvit ćete iste simptome kao da ste koketirali s teškim drogama. Brojni vježbači tijekom apstinencijske krize otkriju da imaju neodoljivu želju za vježbanjem jer se jedino tada osjećaju normalno.

Razlog? Vježbanje potiče otpuštanje endorfina (hormona sreće), enkefalina (moždane verzije opijuma) i endokanabionida (dobro ste pročitali, riječ je o moždanoj verziji marihuane).

Uz to, endorfin jača imunološki sustav, ublažava bol (čak je 500 puta jači od svog sintetičkog ekvivalenta u tabletama protiv boli), smanjuje stres i znakove prijevremenog starenja.

Ni to vas ne potaknulo na akciju?

Trčanje, boksanje, aerobik, ples… nisu toliko važni sami po sebi koliko osjećaj kontrole i postignuća koji će vas, osim znoja, oblijevati nakon svakog treninga.

Što je najvažnije, većina nas koji disciplinirano vježbamo ne čini to kako bi smršavjela, nego da se ne bi udebljala. Davno je dokazano da laboratorijski štakori mogu postati ovisni o vježbanju.

Kako se vi osjećate u labirintima fitnes-dvorana? Ako ste dosad znali otići na trening-dva i okačiti “rukavice o klin”, promijenite pristup i rezultati neće izostati.

Svaki dan pomalo

Nekoliko kratkih vježbi svakog dana učinkovitije će djelovati na vašu liniju i kondiciju nego jedan ili dva duga treninga tjedno. “Brzinske” vježbe trebale bi uključivati mišićne skupine gornjeg i donjeg dijela tijela, što ćete postići sklekovima, trbušnjacima, iskorakom i čučnjevima u izdržaju.

Ako ste ujutro bezidejni, počnite izvoditi famozne “tibetance” (upute potražite na internetu). Prvih pet najpopularnijih tibetanskih vježbi ciljano djeluje na svaki dio tijela, s naglaskom na kralježnici. Započnite sa 3 ponavljanja svake vježbe pa ih svaki tjedan povećavajte na sljedeći neparni broj (5-7-9…), sve dok ne dođete do 21 ponavljanja. Teško ćete naći bolju kombinaciju kratkih i jednostavnih vježbi za bolna leđa i nemiran duh.

Ono si što misliš

Ako ne vjerujete u istinitost izreka tipa “ono si što jedeš/misliš…”, možda vas uvjeri sljedeće istraživanje. Vježbači kojima je rečeno da će određenom vježbom sagorjeti više kalorija zaista bi sagorjeli više kalorija.

Sličan eksperiment proveden je prije pet-šest godina sa sobaricama u jednom hotelu. One kojima je rečeno da čišćenjem gube kilograme zaista su više smršavjele od onih kojima je to prešućeno.

Poučak: ako tijekom vježbanja (ili pospremanja) počnete gubiti snagu i motivaciju, podsjetite se zašto to činite, koji vam je krajnji cilj. Kad pomislite da više ne možete izdržati i poželite prekinuti vježbu, prisjetite se da je vježbanje tada najučinkovitije. Izvedite još ta dva-tri ponavljanja, bit će drago i vašem treneru i vama.

Što je najbolje jesti nakon vježbanja?

Ugljikohidrate! Iako nisu presudni za preživljavanje poput bjelančevina ili masti, oni bi trebali biti ključni dio vašeg menija nakon treninga.

Voće i povrće nisu vrijedne namirnice samo zbog hranjivih sastojaka nego i zbog toga što tijelu daju snagu. Ovisno o tome kada ih konzumirate, mogu se uskladištiti u obliku masti ili poslužiti kao pogonsko gorivo.

Organizam ih najbolje iskorištava nekoliko sati nakon treninga jer ih organi poput mišića i jetre tada kvalitetnije procesiraju. Koriste ih kao nadomjestak za energiju potrošenu tijekom treninga, a ne kao novi sloj sala.

Preuzeto sa: http://www.elle.hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE