Larisa Sufi: Istine i zablude o aknama

0
225

Ne postoji čarobni okvir u koji se mogu svrstati svi pacijenti s aknama, nego je potrebno kod svakog pacijenta pojedinačno pomno pratiti način života, kako bi i propisana terapija bila čim uspješnija.

Piše: Larisa Sufi, spec.kozmetologije, podolog

Larisa Sufi rođena je u Tuzli, sa radnim iskustvom preko 25 godina. Nakon završetka medicinske škole upisuje zdravstvene studije primijenjene kozmetologije i estetike i stiče zvanje diplomirani kozmetolog-terapeut-podolog. Intenzivo se bavi problematikom lica i podologijom. Profesor je u srednjoj školi i vlasnica je kozmetičkog salona Larisa. Sretna je što može svoje znanje prenijeti mlađim generacijama, a posebno je sretna što njena mlađa kćerka Sara nastavlja putem podologije.

Akne su hronično zapaljenje pilosebacealne jedinice sa tipičnom predominacijom javljanja centripetalno (lice, grudni koš i leđa), u periodu od puberteta, oko 10-te godine i traje do sredine druge decenije života, mada može se produžiti sa trajanjem do četvrte decenije. Propionibacterium acne je normalan stanovnik naše kože. Problem nastaje kada dođe do poremećaja u keratinizaciji i lučenju sebuma, te povećanju broja ove bakterije. Detaljnije o aknama pročitajte u nastavku. 

 Šta uzrokuje nastanak akni? 

 • Hormonske promjene – menstruacija, trudnoća, menopauza i kontracepcija 
 • Povećanje androgena poput testosterona 
 • Prekomjerna proizvodnja sebuma može izazvati masnu kožu, začepljene pore i akne 
 • Stres i načina života su faktori koji mogu pogoršati akne 
 • Prekomjerno korištenje pudera na licu

Koja je razlika između akni kod odraslih i kod tinejdžera? 

 • Akne kod odraslih često su uzrokovane nemogućnošću tijela da se izbori s viškom hormona. Teže ih je liječiti i vrlo često se stvaraju cistične akne. Često se pojavljuju na području brade i vrata.
 • Tinejdžerske akne su često izazvane naletom hormona tokom puberteta koji stvaraju prekomjernu proizvodnju sebuma. Tinejdžeri imaju pretežno crne i bijele mitesere. 

Koje su različite vrste akni?

Uopšteno se akne prema ozbiljnosti simptoma dijele u 4 skupine:

 • akne 1. stupnja (blage) sastoje se od mikrokomedona, otvorenih i zatvorenih komedona, uz prisutnost vrlo male upale
 • akne 2. stupnja (umjerene) tipične su po upaljenim papulama (prištići) uz komedone;
 • akne 3. stupnja (teži oblici acnae vulgaris) tipične su po papulama, pustulama i komedonima uz intenzivnu upalu; 
 • akne 4. stupnja (vrlo izražene; cistične i nodularne) snažno su upaljene i nodularne, bolne, te uključuju i trup te ostavljaju ožiljke.

Ne postoji čarobni okvir u koji se mogu svrstati svi pacijenti s aknama, nego je potrebno kod svakog pacijenta pojedinačno pomno pratiti način života, kako bi i propisana terapija bila čim uspješnija.

Da li određena hrana izaziva akne?

Hrana bogata zasićenim mastima, aditivima i prostim šećerima može u nekoj mjeri pogoršati nastanak akni, ali nikako nije uzročnik akni. Međutim, kako taj način ishrane nije dobar za naš organizam, svakako se preporučuje balansirana ishrana bogata povrćem, ribom, integralnim žitaricama i voćem. Naravno hrana koja je puna konzervanasa, aditiva, pa čak i hormona u nekim namirnicama veoma je štetna za lice.

Da li postoje tretmani koji ubrzavaju proces liječenja akni?

Redovna rutina čišćenja lica u salonu (komedoekspresija). Primjena hemijskih pilinga može značajno ubrzati proces liječenje akni. Na primjer piruvični piling ne samo da ubrzava liječenje akni, već i smanjuje mogućnost nastajanja ožiljaka i uklanjanje fleka. Kada dominiraju komedoni, komedoekspresija i salicilna kiselina uspješno rješavaju ovaj problem. Primjenom specijalnih pilinga uklanja se orožala koža, smanjuje se populacija bakterija i u značajnoj mjeri se ubrzava procec liječenja akni. U kozmetičkom salonu Larisa postoji i veliki broj tretmana koji rješavaju ovu problematiku lica. Kod klijenta  sa upalnim aknama, mitiserima i mikrocistama, počinjemo sa 3 – mjesečnim tretmanom. Na kraju tog razdoblja zajedno ponovo procijenimo rezultate. Obično dolazi do relativno dobrog poboljšanja upale, ali može proći i duže vrijeme kod komedoalnih akni. Tada je potrebno nekoliko tretmana.

Neka vaša rutina bude bar jednom mjesečno posjeta kozmetološkim salonima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here