Zdrava koža: 6 savjeta za oporavak kože izvana i iznutra

0
416

Zdrava koža moguća je uz malo truda i discipline: pridržavajte se ovih 6 savjeta kako biste koži pružili optimalnu podršku u očuvanju njezinog zdravlja i ljepote izvana i iznutra.

Koža (lat. cutisdermis) je meki vanjski pokrov kralježnjaka.  Koža na sebe prima raznovrsne vanjske podražaje, koji izazivaju najmanje četiri vrste osjeta: osjete dodira, topline, hladnoće te bol.  S obzirom na to da je najveći organ našeg tijela, zadaća joj je sve te ‘udarce’ i podražaje ‘primiti’, a istovremeno je održati njegovanom i očuvanom. Iako je prirodno starenje kože neizbježno, ne očajavajte, zavolite svoju kožu jer imate saveznike u očuvanju zdrave i lijepe kože.

Zdrava koža iznutra i izvana

Vitamini su suštinske hranjive tvari (nutrijenti) koji nastaju u biljkama uz pomoć sunca i/ili u bakterijama. Obzirom da ih ljudsko tijelo ne može proizvoditi samo, mora ih, želi li ostati zdravo, uzimati putem hrane ili dodatka prehrani. Slično vrijedi i za minerale, prirodne homogene sastojke Zemljine kore. Mineralni nutrijenti, kemijski su elementi potrebni svim živim organizmima na zemlji.

#1 Stres vam je uzeo danak na licu

Jedite hranu bogatu antioksidansima poput vitamina CVitamin C, u svom prirodnom obliku, kao aminokiselina duboko penetrira u kožu i smanjuje dubinu bora, linije oko očiju i prerano starenje kože. Potreban je za regeneraciju i otpornost kože. Vitamin C može se koristiti i u obliku seruma ispod dnevne podloge ili noću umjesto teške kreme.

#2 Ne zaboravite piti vodu

Nepobitna je činjenica da je voda najbitniji element na Zemlji. Voda je u našem tijelu glavni kemijski sastojak i čini oko 60-70 posto tjelesne težine. Ona ispire toksine iz vitalnih organa te prenosi hranjive tvari do naših stanica. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, a nemamo li dovoljno vode u našem tijelu ono ne može obavljati normalne funkcije.

#Čuvajte se sunca

Zaboravite ‘roštiljanje’ od 10 do 16 sati namazani tek uljem iz susjedinog vrta. Preplanula, ‘maslinasta’ i zdrava put tako se ne dobiva. Jedini preduslov koji ste ovakvim neodgovornim ponašanjem stvorili je rizik od raka kože, melanoma, opeklina, sunčanih smeđih pjega po rukama i licu, bora i isušenosti. Izlaganje ultra-ljubičastom zračenju sunca odgovorno je za nastanak 80 posto melanoma. Umjereno je zdravo. Stoga se opremite kvalitetnim zaštitnim kremama, vodeći najviše brigu o zaštitnom faktoru.

#4 Razmislite o prestanku pušenja

Nitko nije rekao da je prestati pušiti lako. Pušenje uzrokuje prerano starenje lica, stvara više bora i obješenu kožu. Više miliona molekula slobodnih radikala, koji se udahom duhanskog dima oslobađaju u tkivu pluća, kroz krv djeluju na funkciju stanica u tijelu i na stanice kože. Ona gubi elastičnost i vlažnost, odnosno dehidrira. Kao posljedica, javljaju se bore na licu ranije nego kod nepušača i to najčešće na gornjoj i donjoj usni, oko očiju, duboke bore na obrazima i duž donje vilice. Boja kože je siva, a sloj kolegena se smanjuje te koža postaje tanja.

#5 Smanjite i/ili izbacite alkohol

Koliko ste se puta nakon cjelonoćnog tulumarenja probudili mamurni i  – žedni? Alkohol izaziva dehidraciju cijelog organizma, pa tako i naše kože, na kojoj se to opet najviše vidi. Bore su izraženije, a pojavljuje se ili pojačava crvenilo kože koje se može pretvoriti i u rozaceu (učestala kronična kožna bolest pojačanog crvenila kože lica).

#6 Držite se svoje beauty rutine

Da bi dekorativna kozmetika izgledala savršeno na vašem licu, ono je potrebno dovesti u red onom preparativnom. Kada je koža zdrava, glatka, podatna i meka, ruž i malo maskare u dnevnom make upu decentno istaknu svu raskoš vaše dobro nahranjene kože. Koenzim Q10  je jedna od najmoćnijih tvari u ljudskom tijelu – neophodan za održavanje svih bioloških procesa u organizmu i veoma snažan antioksidans. U nedostatku ovog važnog nutrijenta naš organizam naprosto ne može funkcionirati i život bez njega ne bi bio moguć. Obzirom da maksimalnu koncentraciju ovog koenzima imamo sa 22-23 godine i da nakon 35-40 godine količine Q10 u organizmu počinu opadati zbog oslabljene funkcije jetre potrebno ga je nadomjestiti.

Koža kojoj nedostaje vitamina suha je, siva, neelastična i umornog izgleda. Ovakav izgled kože možete najbolje vidjeti i osjetiti tijekom zimskih mjeseci kada je upaljeno grijanje, a vjetar i veoma niske temperature je dodatno oštećuju. Nagomilani slobodni radikali uzrokuju značajnu štetu na tkivima posebice na kolagenu i elastinu, gradivnim komponentama kože, što za posljedicu ima, primjerice, stvaranje bora na koži.

Naše tijelo je samo jedno, kao i naša koža, koja s godinama ne ide sve mlađa. Odgovorni smo paziti na nju i podariti joj sve ono što nam ona zauzvrat pruža. Želite li se brinuti o svojoj koži i održati je zdravom i mladenačkom već kod prvih znakova starenja postoje proizvodi koji Vam u tome mogu pomoći. Suvremeni dodaci prehrani kožu čine glatkom, elastičnom, svježom.

Unos nezdravih namirnica kroz dulji period, nagomilani stres, pušenje i alkohol mogu imati negativne posljedice na kožu te dovesti do kroničnih stanja. Stoga osluškujte svoj organizam i naučite gledati vašu kožu. Sami će vam signalizirati što nije u redu. I ne zaboravite: Tijelo pamti!

Izvor vijesti: liječnik.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here