NAJBOLJA zdrava torta od mrkve koju ćete ikada jesti napravljena od bademovog i kokosovog brašna i prirodno zaslađena čistim javorovim sirupom. Puna kokosa, grožđica i pekan oraha, prelivena ukusnim krem sirom! Ova paleo torta od mrkve bez glutena bit će vaš novi omiljeni recept za tortu od mrkve.
Zdravi sastojci za tortu od mrkve bez glutena
Ova zdrava torta od mrkve zahtijeva nekoliko specijalnih sastojaka, ali vjerujte nam kad kažemo da će ovo biti najbolja zdrava torta od mrkve koju ćete ikada jesti. Evo šta vam treba:
Bademovo brašno: Preporučujemo upotrebu fino blanširanog bademovog brašna.
Kokosovo brašno: ovo je sjajno brašno bez glutena koje pomaže upijanju vlage u receptima, a također dodaje vlakna u prehranu. Ipak nemojte pretjerivati sa njegovom upotrebom u ovom receptu.
Fino isjeckani nezaslađeni kokos: ne preskačite kokos, presudan je za teksturu.
Začini: nijedan kolač od mrkve nije potpun bez dodatka cimeta i malo muškatnog oraščića.
Ekstrakt vanilije
Jaja: ovaj recept koristi četiri jajeta koja pomažu u postojanosti i teksturi.
Čisti javorov sirup: Javorov sirup samo je lijep dodatak ovog recepta i dodaje toliko okusa i dodatne vlage.
Tahin: iako je riječ o maloj količini, tahin je presudan za recept. Iako umjesto toga možete dodati maslac od badema ili indijskog oraščića, tahin je nevjerovatan i ima jedinstvenu teksturu za razliku od ostalih maslaca od orašastih plodova.
Kokosovo ulje: Ako ne želite koristiti kokosovo ulje, uvijek možete koristiti rastopljeni maslac.
Bademovo mlijeko: bilo koje biljno mlijeko također može biti zamjena.
Mrkva: ovaj recept koristi 3 šoljice naribane mrkve
Priprema
Zagrijte rernu na 150 stepeni. Dno tri okrugle posude za torte obložite papirom za pečenje. Poprskajte papir i bočne strane posude uljem. Ukoliko ne koristite papir za pečenje, vaš kolač će se vjerovatno zalijepiti.
U velikoj posudi umutite bademovo brašno, kokosovo brašno, nezaslađeni usitnjeni kokos, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol. Ostavite sa strane.
U velikoj posudi umutite jaja, čisti javorov sirup, tahin, bademovo mlijeko, ekstrakt vanilije dok ne postanu glatki.
Polako umutite rastopljeno i ohlađeno kokosovo ulje, te umiješajte mrkvu. Napomena: Važno je da vaša jaja budu na sobnoj temperaturi, inače će kokosovo ulje koagulirati. Kokosovo ulje treba otopiti, ali ne na velikoj vrućini, već na sobnoj temperaturi.
Suhim sastojcima dodajte mokre sastojke i miješajte drvenom kašikom dok se dobro ne sjedine. Ako ih koristite, umiješajte grožđice i orašaste plodove.
Podijelite tijesto ravnomjerno između posuda i raširite lopaticom da zagladite vrhove. Pecite 30-40 minuta.
Ostavite da se kolač potpuno ohladi prije glazure ili vađenja iz kalupa. Kolač bi trebao biti sobne temperature kada mu dodate glazuru. Ovo je vrlo važno. Torte možete napraviti dan unaprijed ako želite.
Pripremite glazuru: U posudu dodajte omekšali maslac i krem sir i umiješajte dok ne postane lagan i pahuljast. Dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanilije i mlijeko i tucite još 2-3 minute.
Sad je vrijeme da se torti doda glazura: Okrenite tortu na postolje za torte, dodajte otprilike ½ glazure između svakog sloja, ponovite sa svakim slojem, a zatim vrh i stranice torte premažite preostalom glazurom.
Tortu ukrasite pecan orasima i isjeckanim kokosom na vrhu. Kada završite sa zamrzavanjem, stavite tortu u frižider. Torta će biti jestiva 5-7 dana u frižideru i treba je pokriti kako bi se osigurala svježina.