Kako sačuvati ruke od različitih loših vanjskih utjecaja by Lesja Karić

0

Promjene temperature, vjetar, snijeg i nedovoljna njega kože može jako loše da utječe na tvoju kožu ruku, upravo u zimskom i prelaznom periodu.

Poslušajte savjete Lesje Karić, vlasnica Beauty Academy Atelier® by Lesja Karić

ATELIERLK®

Zašto žene tako malo vremena i pažnje posvećuju rukama? Zar zaboravljate da su najčešće baš ruke te koje kod žena izdaju njene godine?

 

 

Bez obzira na to koliko stavljamo šminke i kako se oblačimo, ruke nam i dalje ostaju nezaštićene i nepokrivene.

Mislim da ne postoji dio tijela koji se više koristi, a o kom toliko malo žene brinu.

Šta je zapravo problem u ovom periodu i kako možemo to spriječiti? Mislim da ste primetili da u zimskom periodu koža ruku počinje da gubi vodu, isušuje se, puca i peruta se. Postaje crvena, zadebljana, može da se desi i alergija na mraz.

Da li ste znali da je na rukama jako tanak sloj masnoće čiji se zaštitni faktor jako slabo bori sa negativnim pojavama, jer na dlanovima nema lojnih žlijezda. Tako da nije ni čudo što koža tako izgleda, jer koža ruku skoro 5 puta slabije zadržava vlagu, od na primjer kože lica.

Hajde da istražimo zašto je koža ruku zimi toliko osjetljiva na vremenske uslove?

 1. Anatomske osobenosti

Prirodnu zaštitu od štetnih spoljašnjih faktora obezbjeđuje hidrolipidna barijera. To je tanak sloj masnoće, vode i lipida na površini epidemisa. Tako brzo gubi vlagu, a još više pogoršava situaciju skoro potpuno nestajanje sitnih dlaka i lojnih žlezdi.

2. Negativan utjecaj mraza i vjetra

Hladnoća- veliki stres za naš organizam, a posebno za ruke koje mi ne stignemo uvijek da sakrijemo u rukavice. Sa opadanjem temperature ispod nule u koži se stvaraju i grupišu specijalni molekuli citokini koji pojačavaju njenu osjetljivost. Osim toga, mikro kristali leda koji su skoro nevidljivi ljudskom oku, za vrijeme vjetra traumiraju kožu, a promjene temperature usporavaju proces obnavljanja kao rezultat, pa u zimskom periodu koža ruku zahtjeva specijalan tretman.

Važno! Ako uz suhoću i perutanje kože ruku zimi postoje i   simptomi kao što su crvenilo, svrab, osip, neke promjene boje i peckanje, treba se obratiti dermatologu, jer sve ukazuje da ste dobili alergiju na hladnoću koja zahtjeva medicinsko liječenje.

 Kako zaštiti kožu ruke zimi

 

 1. Utopljavanjem

Prosto, ali bitno pravilo je da prije izlaska iz kuće obavezno stavljamo rukavice.

 1. Spriječavamo pojavu suhoće i perutanja

Poslije pranja ruku obavezno ih treba dobro obrisati. Što manje na javnim mjestima sušite ruke        na automatskim sušilicama, bolje ih obrišite suhim papirnim salvetama.

 1. Štitimo nježnu kožu ruku

Hemijska sredstva koja korisimo u domaćinstvu još više doprinose propadanju kože koju je već i ovako oslabio mraz i hladnoća. Oni dodatno ruše sloj epidermisa i doprinose pucanju kože. Zato uvijek prije početka bilo kojih poslova treba koristiti rukavice od pamuka. Broj mora biti odgovarajući, kako agresivna sredstva ne bi prolazila unutar jer negativno djeluju na kožu.

 1. Pijemo vitamine i vodu

U zimskom i prelaznom periodu potreba organizma za vitaminima i mikroelementima raste. Nedostatak istih dodatno doprinosi propadanju kože ruku. Koža dobija nezdravu boju, postaje gruba i osjetljiva. Upotreba kompleksa vitamina pomaže u čuvanju ljepote i zdravlja kože ruku zimi. Za održavanje vodenog balansa treba piti 1,5-2 litre vode na dan.

5. Pravilno biramo i koristimo kozmetička sredstva

Birajte kozmetička sredstva koja su specijalno namenjena za njegu kože ruku, što znači da preparati treba da budu profesionalni i kvalitetni. Dajte prednost brendovima koji su specializovani za tu vrstu kozmetike.

Sada ćemo da se zaustavimo na tome. Koji su to preparati koji su nam neophodni za održavanje ljepote ruku u ovom periodu i kako se oni koriste?

Njega kože ruku zimi pdrazumjeva 4 obavezne etape:

 • Čišćenje
 • Hidriranje
 • Hranjenje
 • Zaštita

 

 1. Čišćenje

Čišćenje kože ruku u zimskom periodu treba da bude specijalnim kozmetičkim sapunom koji sadrži komponente koji hrane i hidriraju kožu, a za razliku od običnog ne suše previše kožu. Voda mora biti mlaka, jer previše hladna ili topla voda stvara probleme na koži. Ne treba da zaboravite ni na piling-e, jer oni daju mogućnost da se otklone suhe, mrtve i nepotrebne ćelije kože i pripremaju istu za primenu maski i kreme.

Piling je u zimskom periodu dovoljno raditi 1-2 puta nedeljno, birajte meke pilinge.

Lux Kraft Professional care sistem ima jedan veoma magičan proizvod- dvofazni piling, koji osim što čisti, dodatno, uz pomoć ulja avokada, hidrira i hrani kožu i vraća joj lijep izgled. A zahvaljujući soli iz mrtvog mora pojačava cirkulaciju.

 

 Ovakvi proizvodi zaista pozitivno utječu na kožu i daju joj kompletnu njegu.

 1. Duboka hidratacija

Ako se koža ruku peruta, gruba je, puca i boli, da bi se vratila ljepota i glatkoća, pomažu preparati koji u svom sastavu sadrže elemente koji pomažu da se pojača lipidna barijera i time se spriječi gubitak vode.Glicerin i vitamin E, koje sadrži krema iz kolekcije LUX KRAFT PRIFESSIONAL CARE sistema upravo služi za to, a također neutrališe slobodne radikale. D-pantenol je tu da umiri iritaciju i crvenilo.

 1. Hranjenje zaštita i regeneracija

Kompletnu njegu kože u zimskom periodu nemoguće je zamisliti bez specijalnih krema za ruke.

Koristan savijet:  Pri izboru kreme za njegu ruku obratite pažnju na aktivne komponente – efikasno sredstvo koje štiti i obnavlja kožu sadrži:

-ureu, alantolin I glicerin

-hranljiva ulja- maslinovo, avokado ulje, ulje lana, jojoba ulja

-prirodne antioksidante- vitamine A, E , F, C

Naš prijedlog je upravo nekoliko krema koje služe za hranjenje i zaštitu, a što je jako bitno pružaju ozbiljnu regeneraciju. Proizvodi iz kolekcije- LUX KRAFT PROFESSIONAL CARE sistema:

1.Strong skin 50/100ml. Jaka regenracija, muška krema.

 1. Winter protect 50/100ml. Oporavlja lipidnu barijeru, štiti od spoljašnjih utjecaja. Hrani i hidrira.   3.Skin softner 50/100ml. Poboljšava elastičnost grube kožeI na kraju, da sumiramo sve o čemu smo pričali

  – Nosite tople rukavice

  – Prije radova (spremanje, pranje sudova) staviti radne rukavice

  – Pijte vodu i koristite kompleksne vitaminske preparate

  – Perite ruke isključivo mlakom vodom i koristite samo kozmetičke    sapune

  – Nanosite na kožu specijalne kreme 3-5 puta na dan

  – Jednom u nedelji koristite piling

Parafino terapija kože ruku zimi

 

Parafino terapija je izuzetno dobar tretman u kozmetičkom salonu, koji u zimskom periodu ugriju ruke i vrati im mekoću i nežnost.

Da bi tretman bio efikasan treba uz parafin da se koriste specijalni profesionalni preparati.

LUX KRAFT PROFESSIONAL sistem ima dvije vrste proizvoda koji su namenjeni upravo vlaženju oštećene kože, da li je to gubitak vlage (HYDRA LINE KOLEKCIJA) Ili regeneracije i obnavljanja (ANTI-AGING KOLEKCIJA)

Ovi proizvodi mogu imati još učinkovitije ljekovito dejsvo uz pomoć parafina.

Način sprovođenja tretmana sa ciljem da se dubinski hidrira koža klijenta:

 1. Ugrijati parafin u specijalnoj kadici
 2. Uraditi detaljan piling ruku sa soft cream peeling iz hidra line kolekcije. Nanijeti na mokru kožu ruku i masirajućim pokretima raditi piling dok koža ne postane glatka. Oprati toplom vodom. Laneno ulje koje ulazi u sastav kreme podstiče proces regeneracije epidermisa.

 3. Nanjeti na kožu ruku u većoj količini ULTRA SOFT SKIN HAND MASKU IZ HYDRA        KOLEKCIJE

Ova maska zbog svojih prirodnih komponenata daje dugoročan efekat hidratacije epidermisa.

 1. 2-3 puta opustiti šake u parafinu, svaki put sačekati malo da se parafin ohladi, oko 1 minute.
 2. Navucite specijalne kese na ruke i termo rukavice.
 3. Poslije 20-30 minuta skinite ostatak parafina zajedno sa kesama.
 4. Na ruke umasirati kremu u količini shodnoj stanju kože i željenom efektu (HAND CREAM WITH 5% UREA IZ HYDRA KOLEKCIJE)

Sve informacije o proizvodima možete naći na: Lux Craft

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here