HomeLifesyleKoliko često trebamo šišati kosu?

Koliko često trebamo šišati kosu?

Stručnjaci otkrivaju koliko bismo često trebali šišati kosu s obzirom na to je li ona ravna, duga, kovrčava, obojena ili nešto peto

Znamo da bismo kosu trebali često šišati kako bi ona bila što zdravija.

 

Ali, koliko često? Može li se dogoditi da je šišamo prečesto? Ima li to veze s tipom kose koju imamo? Kako oporaviti oštećenu kosu?

Na sva ova pitanja stručnjaci su napokon odgovorili i za Allure otkrili koliko bismo često trebale posjećivati frizera s obzirom na naš tip kose.

Ako imate čvrste, sitnije kovrče – svakih 12 sedmica

“Za kovrčavu i čvrstu kosu osnovno je pravilo šišanje svaka tri mjeseca. Toliko je otprilike potrebno da se pojave ispucali vrhovi ili da se kosa počne petljati. Ukoliko želite sačuvati dužinu kose, zamolite svog frizera da vam ošiša malo više od pola centimetra kose svaki put kad dođete – tako će uvijek rasti više kose nego što će vam je frizer ošišati”, objašnjava frizer Anthony Dickey.

Ako nikad niste bojale kosu – svakih 12 sedmica

“Ako nikad niste farbale kosu i ako je još uvijek rijetko tretirate peglama i ostalim aparatima, možete je šišati svaka tri mjeseca bez straha da će izgledati ispucano”, tvrdi frizer Nathaniel Hawkins.

Ako imate dugu i kovrčavu ili dugu i ravnu kosu – svakih 8 do 12 sedmica

Ako dobro brinete za dugu kosu, redovito je tretirate maskama za hidrataciju i ne izlažete je umjetnoj toplini aparata, možete čekati između 8 i 12 sedmica prije sljedećeg odlaska frizeru.

Ako imate jako ili srednje kovrčavu kosu – svakih 8 do 12 tjedana

Žene koje imaju kovrčavu kosu trude se da je ona uvijek hidratizirana, zbog čega je obično zdrava, objašnjava Hawkins. Stoga, ako ste se i vi pronašle u ovoj skupini, dovoljno je da je šišate svakih 8 do 12 sedmica (preporučljivo svakih 8 sedmica za one s tanjim/srednjim kovrčama).

Ako imate dugu kosu u blagim slojevima – svakih 6 do 8 tjedana

Ovo je jedini tip kose za koji frizeri preporučaju šišanje svakih 6 do 8 sedmica, kako bi dijelovi koji oblikuju lice što bolje funkcionirali, a dulji dijelovi bili što zdraviji.

Ako imate slojeve raznih duljina – svakih 6 tjedana

Ovakav stil frizure zahtijeva i češće šišanje, kako bi svaki od različitih slojeva izgledao što bolje i što svježije.

Ako imate bob ili lob frizuru – svakih 6 sedmica

 

“Čiste, ravne i oštre linije kose lijepo rastu, stoga je dovoljno da svoj bob koji je ošišan geometrijiski ili u A-liniju tretirate svakih šest tjedana”, tvrdi Hawkins.

Ako imate ravnu ili valovitu tanku kosu – svakih 4 do 6 sedmica

 

“Izazov s tankom kosom je taj što je morate neprestano tretirati bez da je ošišate previše”, kaže Hawkins i dodaje kako je šišanje svakih 6 sedmica obavezno te da ne biste smjele čekati više od tih 6 sedmica da posjetite frizera.

Ako imate kratku kosu – svake 4 sedmice

 

Ako imate kratku frizuru, čim ona počne rasti vaš će stil biti ‘uništen’. I zbog toga je morate redovito tretirati i šišati.

Ako imate oštećenu kosu – svaka 4 tjedna

 

Ako vam je kosa oštećena od kemikalija, farbanja i topline, nemoguće je da ćete je brzinski oporaviti, ali ukoliko je redovito šišate (svake 4 sedmice) i pravilno brinete o njoj, postepeno će se oporaviti.

Ako imate šiške – svake 2 sedmice

 

Sve koje furate šiške znate koliko one brzo rastu. A da bi izgledale dobro, treba ih redovito kratiti (preporučljivo svake 2 sedmice).

net.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE